Prematüre bebeklerin gelişiminde müzik desteği
Bazı bebekler, henüz gelişimini tamamlayamadan dünyaya merhaba der. Anne karnındaki gelişimleri erken doğum sebebiyle yarıda kalır ve birtakım yöntemlerle büyümeye çalışırlar. Fiziksel büyümenin yanında zihinsel büyümeyi de tamamlamak durumunda olan prematüre bebeklerin en büyük yardımcısı ise müzik. İşte, tüm anne adaylarının ve prematüre bebek sahiplerinin müzik ve bebek gelişimi hakkında bilmesi gereken o detaylar…
Giriş Tarihi: 14.07.2019
11:42
Güncelleme Tarihi: 14.07.2019
16:11
Beyindeki mutluluk merkezine ulaşan sinyaller
Yapılan deneyde her üç grupta bulunan bebeklerin MR görüntüsü alındığında araştırmacılar için bekledikleri sonuca tam olarak ulaştıkları görüldü. Müzik dinleyen bebeklerin beyinlerindeki nöral ağların bilinenden çok daha fazla işlevsel bağlantı kurmuş olduğu ve normal doğumlarla büyük benzerlikler meydana geldiği gözlemlendi.
Müzik zihinsel aktiviteleri etkiliyor
Özellikle alınan bilginin değerlendirilerek tepki için ilgili alana yönlendirilmesinden sorumlu olan "Salience" ağındaki bağlantıların önemli ölçüde değiştiği fark edildi. Müzik dinletilen bebeklerde bu ağda sinirsel aktivitelerin güçlendiği; ayrıca işitsel, duyu-motor, frontal, talamus ve mutluluk hissinden sorumlu olan precuneus ağlarına yayıldığı da izlendi.
Müzik terapisi almayan bebek gelişemiyor
Ne yazık ki bu durumun tersi de doğru çıktı: Yani müzik terapisi almayan prematüre bebeklerde daha düşük işlevsel bağlantılar oluştu ve bu eksiklik en çok Salience ağlarında fark edildi.
Gelişim enerjisinin boşa harcanmasına engel
Yapılan araştırmalar, doğumu takip eden birkaç gün içerisinde erken doğan bebeklerde çevre algısının ve duyusal uyaranların diğerlerine göre çok farklı olduğunu öne çıkardı. Uzmanlara göre yoğun bakım ünitesinde bebekler genellikle yoruluyor, açıp kapanan kapı sesleri ve alarmlar gibi uyaranların yarattığı strese maruz kalıyorlar.
Sakinleştirici müziğin önemi
Bu ani etkiler, erken doğanlarda önemli beyin aktivitelerinin gelişimi için gereken enerjinin boşa harcanmasına sebep oluyor. Sakinleştirici müzik ise bu ani uyaranlar bastırmanın en iyi yolu olabiliyor.