Arama

Radyasyon nedir? Radyasyonun canlılara etkisi nelerdir?

Dünyanın oluşumundan bu yana tüm canlılar iyonlaştırıcı radyasyon ile iç içe yaşıyor. Radyasyonun tıbbi gerekliliklerden dolayı alınması gereken dozun dışında, insanların doğrudan iyonlaştırıcı etkisine maruz kalması ise kesinlikle önerilmiyor. Asıl mesele ise radyasyonun iyonize edici olup olmamasıdır. Peki, günlük hayatımızda radyasyonsuz yaşamak mümkün mü?

Tepenizdeki ampulden yayılan ışık, bir çeşit radyasyondur.

  • 7
  • 14
NÜKLEER RADYASYON NEDEN TEHLİKELİDİR?
NÜKLEER RADYASYON NEDEN TEHLİKELİDİR?

Radyasyon insan sağlığı açısından en zararlı şeylerden biridir. Çünkü vücudumuzdaki molekülleri hızlıca parçalar. Hücrelerimizdeki DNA molekülleri parçalandığında ise kanser olma riskiyle karşı karşıya kalırız. Radyasyona maruz kalma durumu genetik mutasyonlar, doğum sakatlıkları, kanser, lösemi, bağışıklık ve kardiyovasküler sistemlerinde düzensizliklerle bağlantılıdır.

Akciğer röntgeni çektirdiğinizde maruz kaldığınız radyasyon miktarı 6 saatlik bir uçak yolculuğunda maruz kaldığınızın yaklaşık yarısı kadardır.

  • 9
  • 14
ŞİKAYETLER 10 DAKİKA SONRA BAŞLIYOR
ŞİKAYETLER 10 DAKİKA SONRA BAŞLIYOR

Hayati önemi fazla olan dokularda (kemik iliği, dalak, kan ve üreme hücreleri) radyasyonun etkisi daha erken görülür. Çünkü, bu hücreler daha çabuk çoğaldığından bir hücredeki hasar, sakat doğan yeni hücrelerle çığ gibi büyür. Bu ise uzun bir zaman dilimi içerisinde her an bir tümör olarak sonuçlanabilir. Radyasyonun kanserojen etkisi bu şekilde ortaya çıkmaktadır.

Maruz kalınan doz ne kadar yüksek ise bu şikayetler o kadar çabuk ortaya çıkıyor ve bir o kadar şiddetli oluyor.

  • 10
  • 14

Ormanda ısınmak için ateş yaktığınızda da radyasyon ortaya çıkar. Bu sebeple herhangi bir şey için radyasyon yayıyormuş demek anlamlı değildir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN