Ramazan ayında tok tutan besinler
Oruç tutmak bilindiği üzere vücut sağlığı açısından da büyük bir önem taşır. Ramazan'da oruç tutarken uzun süreli açlıkla başa çıkmak için sahurda sizi tok tutacak besinleri tüketmeniz gereklidir. Örneğin, tam buğday unuyla yapılan ekmek, protein yönünden besleyici olan peynir veya sahur sofralarında vazgeçilmez besinlerden olan yumurta, tok tutan yiyeceklerin başında gelir. Peki, Ramazan'da tok tutan besinler nelerdir, sahurda ne yenmelidir?
Giriş Tarihi: 01.05.2020
09:18
Güncelleme Tarihi: 22.03.2023
21:41
Uzmanların neredeyse her Ramazan ayında tavsiye ettiği süt , vücudun kalsiyum ihtiyacını yüksek oranda karşılamakla beraber; kişinin susamasını engeller, tok tutar. İçerisine ekleyeceğiniz bir tatlı kaşığı tarçın kan şekerini de dengelemenizi sağlayabilir. Çay ve kahve yerine sahurda süt içmek hem rahat uyumanızı sağlar hem de size gerekli proteinleri sağlayarak gün boyu tok hissetmenize yardımcı olur. Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt tüketmekte fayda vardır .
Kalsiyum deposu olan besin yoğurt, sahurda tüketilebilecek gıdalar arasında yer alır. Gün içerisinde yaşayacağınız susuzluğu da azaltmaya yardımcı olan bu yiyeceğin ev yapımı halini tercih etmek daha faydalı olacaktır. Bir kase yoğurdun içerisine 1-2 çorba kaşığı yulaf eklerseniz bu hem vücutta hazmın kolaylaşmasını sağlar hem de oruç süresince rahatlıkla tok kalabilmenize yardımcı olur.
En besleyici gıdalardan biri olan yoğurt uyku problemlerine iyi gelir. Yoğurdunuzun içine bir çay kaşığı tarçın ekleyerek kan şekerinizi de dengeleyebilirsiniz. Süzme yoğurt ise, normal yoğurun iki katı protein içerir ve daha az şeker bulundurur.
Peynire iftar ve sahur sofralarınızda mutlaka yer açmalısınız. Çünkü kemik sağlığınız ve tansiyonunuzu dengelemesi açısından en faydalı ve doğal besinlerden biridir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar. Sahurda iki dilim peynir yiyerek açlık sorununu ortadan kaldırabilirsiniz.
Peynir A, B12, B2 vitamini, kalsiyum, fosfor, selenyum, sodyum gibi minerallerin ve betakaroten antioksidanının iyi bir kaynağıdır. Sağlıklı yaşam dışında iftar ve sahurda peynir tüketmek gün boyu açlığı engelleyebildiği gibi kan yağları ve tansiyonu da düzenleyerek daha dinç oruç tutmaya yardımcı olacaktır. Eğer peyniriniz biraz tuzlu ise yemeden 15 dakika önce ılık suda bekletirseniz tuzunu büyük ölçüde azaltırsınız. Bu tansiyon problemi yaşayanlar için de pratik bir çözümdür.
Yulaf kepeğinin su emme özelliği vardır. Su veya süt ile karıştırıldığında, yulaf kepekleri kalınlaşır ve sindirim sisteminden geçişi daha yavaş olur, bu şekilde daha uzun süre tok kalırız. Bitkisel proteinler ve liften zengin glisemik indexi düşük olduğu için uzun süre tok kalmayı sağlayarak kan şekerinin düşmesini engeller. İçeriğindeki B grubu vitaminleri oruç tutarken stresi azaltır ve hafızayı güçlendirir.
Yulaf ; tok tutucu özelliği ve kolesterol düşürmedeki önemli etkisi nedeniyle, Ramazan ayında bol bol tüketilebilecek bir besin maddesidir. Yulafı, 1 dilim ekmek hakkınızın yerine, 2-3 yemek kaşığı kadar sütün veya yoğurdun içine karıştırarak, rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Oruç tutarken bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları
İçerisindeki vitaminlerle yeşillik tüketimi uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye edilmektedir. Özellikle salatalık, marul, roka, maydanoz gibi sebzelerin tüketilmesi hem vücutta antioksidan etkisi oluşturur hem de zengin besin değerleriyle daha zinde hissetmenizi sağlar. Domates, salatalık ve yeşillik tüketimi hem tokluk hem de su ihtiyacını gidererek gününüzün daha rahat geçirmenizi sağlar.