Ramazan’da en sık yapılan yanlışlar
Ramazan, Kur'an-ı Kerim'de anılan tek aydır. Cennet kapılarının açılıp cehennem kapılarının kapandığı bu mübarek ayı oruçla geçirenlerin bütün günahlarının bağışlanacağı müjdelenir. Ramazan denildiğinde akıllara ilk önce binbir çeşitten oluşan yemek ziyafetleri geliyor. Gün boyunca yaşanılan aç kalma durumu, insanları sahur ve iftar sofralarında aşırı yemeye ve sağlıksız beslenmeye yönlendirebiliyor. Bu tür yanlışlar da vücutta bazı sağlık problemlerinin yaşanmasına zemin hazırlıyor. İşte Ramazan'da en sık yapılan yanlışlar...
Giriş Tarihi: 27.04.2020
14:02
Güncelleme Tarihi: 27.04.2020
15:36
Oruç tutmak kişinin zayıflamasını sağlar.
Ramazan ayı, vücudun seri besin yüklemesinden uzaklaşması ve kişinin biraz da olsa kilo vermesi için uygun bir dönem olarak sayılabilir.
Fakat orucun zayıflama amaçlı tutulması, sakıncalı durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Aç kalmanın kilo vermekle aynı anlam taşımadığı akıllardan çıkmamalıdır. Hatta uzun süren açlıklarda enerjiyi doğru kullanamayan vücudun her yiyeceği yağ olarak depolayabileceği de unutulmamalıdır.
Doğru yapılmış bir sahur sonrası iftar öğününde yenilecek az çorba, etli bir sebze yemeği çeşidi, bir dilim pide ya da alternatif olarak üç-dört kaşık bulgur, yoğurt ve bol salata; kilo vermeye yardımcı olabilir. İftar ve sahur arasında bol su içmeye de özen gösterilmelidir. Düzenli su tüketiminin kilo vermede ve yağların vücuttan atılmasında büyük önem taşıdığı bilinen bir gerçektir.
Oruç tutarken bağışıklık sistemini güçlendirmenin yolları
Sahurda pilav ve komposto tüketmek gün boyu tok kalmayı sağlar.
Sahur da en az iftar kadar önemlidir. İnsanların büyük bir çoğunluğu ise sahurda yenilecek pilav ve şekerli kompostoların gün boyunca tok kalmayı sağladığına inanır.
Fakat böyle bir beslenme şekli, kendini şehir hayatına kaptıran ve düzenli olarak fiziksel egzersiz yapmayan insanlar için uygunsuzdur. Genellikle insanlar sahuru günün son öğünü olarak algılasa da aslında günün ilk öğünüdür. Vücut ise tüm gün boyunca sahurda yenilen besinlerin enerji ve proteinini kullanır. Bu nedenle sahurda yenecek yiyecekler vücut direnci için büyük önem taşır. Sahurda bir yumurta, iki dilim peynir, üç ya da beş adet zeytin, bir su bardağı süt veya yoğurt, bir avuç dolusu taze meyve ve 10 adet fındık/badem veya üç tam ceviz içi tüketilebilir.
Ramazan'da alınacak en uygun karbonhidrat kaynağı, tam buğday unundan üretilmiş ekmeklerdir. Bu nedenle iki-üç dilim tam buğday ekmeği yenilebilir. Fakat Ramazan'ın olmazsa olmazlarının başında pide gelir.
Eğer kişinin herhangi bir sağlık sorunu bulunmuyorsa haftada bir-iki defa olmak şartıyla pide tüketebilir. Bu tarz bir beslenme şekliyle yapılacak sahur ile kasların protein ihtiyacı karşılanır ve uzun dönem açlığın neden olacağı kas kaybı da önlenmiş olur.
"İftara ne pişirsem" diyenlere iftar menüsü🍝🍮🍛
Oruç tutan kişiler, açlık kan şekerinin düzenlenmesi için reçel, bal, pekmez gibi besin ürünleri tüketmelidir.