Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • İftar ve sahurda içebileceğiniz sindirimi kolaylaştıracak bitki çayları

İftar ve sahurda içebileceğiniz sindirimi kolaylaştıracak bitki çayları

Ramazan ayında uzmanlar, iftar ve sahur yemeklerinden sonra sindirim sistemini hızlandırmanın önemine vurgu yapmaktadırlar. Sindirim sitemini rahatlatmakla birlikte vücudun sıvı ihtiyacını da karşılayan bitki çayları Ramazan ayı için birebirdir. Peki, sindirim sistemimizi dengeye sokacak bu çaylar nelerdir? Uzun süre midenin boş kalmasının ardından, iftardan sonra hazmı kolaylaştıracak özel bitkisel çayları sizler için derledik.

  • 5
  • 12
SİNAMEKİ ÇAYI
SİNAMEKİ ÇAYI

Sinameki çayının faydaları nelerdir?

Sinameki, yüzyıllardır Afrika, Hindistan ve dünyanın diğer bölgelerinde yetiştirilen bir bitkidir. Bu bitkinin yaprakları ve tohumları, bitkisel ilaç olarak kullanılabilir.Sinameki çayının en önemli özelliği, doğal bir müshil görevi görmesidir. Sinameki çayı çoğunlukla kabızlık sorunu yaşayan kişilerce bağırsakları yumuşatmak ve temizlemek için kullanılmaktadır. Bağırsak hareketlerinin rahatlaması ve uzun süreli kullanımlarda da kabızlığın ortadan kalkacağı sinamekinin faydaları arasındadır. Ayrıca mide ve bağırsakta biriken gaz sıkışması ve kabızlık sorunun yanı sıra, mide yanmasına sebebiyet veren midedeki asit oranının yükselmesi ile oluşan gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarına da doğal bir çözüm sunuyor.

Sinameki çayı ile ilgili uzmanların uyardığı bir nokta ise fazla tüketilmesi halinde, müshil etkisi nedeni ile diyareye yol açabileceğidir.

Sinameki çayı nasıl hazırlanır?

Bir cezvede bir bardak suyu kaynatın. Cezveyi ocaktan alın. Yarım tatlı kaşığı kurutulmuş sinameki yapraklarını ekleyin, kapağını örtün ve 8-10 dakika kadar demlenmeye bırakın.

Tedavi amaçlı kullanılan 20 şifalı bitki

  • 6
  • 12
MERYEMANA DİKENİ ÇAYI
MERYEMANA DİKENİ ÇAYI

Meryemana dikeni çayının faydaları nelerdir?

Meryemana Dikeni'ne (Silybium marianum) halk arasında deve dikeni, akkız, deve kengeri, kengel, kangal, sütlü kengel, uslu kenger, şevkülmeryem, mübarek diken, süt dikeni, yabani enginar ve kıbbun, gibi isimler verilmiştir. Meryemana dikeni çayı içerdiği enzimler sayesinde sindirim sisteminize girdiği andan itibaren faydalarını göstermeye başlar. Göbek bölgesi şişkinlik ve çeşitli gaz birikmesi sorunları gibi durumlarda etkili olup karaciğer sağlığını korumak için birebirdir.

Meryemana dikeni çayı nasıl hazırlanır?

1 çay kaşığı ezilmiş devedikeni tohumunu 1 bardak suda 10 dakika demleyin. Süzün. Günde 1-3 bardak için.

  • 7
  • 12
NANE ÇAYI
NANE ÇAYI

Nane çayının faydaları nelerdir?

Nane yaprakları menthon, mentol, limon özü ve antioksidan içerir. Eski Yunan, Roma ve Antik Mısır kültürlerinde nane çayı tıbbi amaçlarla da kullanılmıştır. Yemeklerden sonra tüketildiğinde fazla yeme sorunundan ortaya çıkan mide sorunlarını gidermek için nane çayı tercih edilebilir. Ayrıca sabah bulantıları için de nane çayı iyi bir tercih olabilir. Nanenin mide spazmlarına ve genel mide rahatsızlılarına iyi gelmektedir. Nane çayı bazı durumlarda kalın bağırsağı etkileyen ve mide ağrıları, şişkinlik, gaz ve diğer rahatsızlık verici semptomlara neden olabilen iltihaplı bağırsak sendromunu (IBS) yatıştırmak için kullanılır.

Nane çayı nasıl hazırlanır?

Nane çayı yapmak için, 7-10 taze nane yaprağını 10 dakika boyunca 1 bardak (250 ml) kaynar suya batırın. Süzün ve için.

Lokman Hekim'den 10 şifalı bitki

  • 8
  • 12
ZENCEFİL ÇAYI
ZENCEFİL ÇAYI

Zencefil çayının faydaları nelerdir?

Zencefil çayının, hazımsızlıktan boğaz ağrısına kadar her derde deva olan zencefil çayının pek çok faydası vardır. Zencefil çayı, yüzyıllardır mide bulantıları ve çeşitli mide sorunlarının ortadan kaldırılmasında kullanılmaktadır. Zencefil, mide sağlığını korur, fonksiyonlarını güçlendirir, mide ile ilgili sorunları önler. Bu bağlamda mide kaynaklı sindirim sorunları, arabada mide bulanmasına sebep olan yol tutması, normal mide bulantısı gibi sorunların önlenmesinde zencefil çok etkilidir.

Zencefil mide dostu olduğu gibi bağırsak ve diğer sindirim organlarının fonksiyonları için de faydalıdır. Zencefil tüketmek, gıda emiliminin artmasını sağlayarak sindirim sorunlarını önleyici rol oynar. Zencefil sayesinde mide ve bağırsak hareketleri hızlanır ve besinlerin sindirimi hızlanır. Bunlarla birlikte yine sindirim ve mide sorunlarından kaynaklanan gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların çözümü için de zencefil tüketmek önerilir.

Zencefil çayı nasıl hazırlanır?

4 bardaklık zencefil çayı hazırlamak için yaklaşık 4 santim uzunluğunda bir zencefilin kabuğunu temizleyin. Hazırladığınız iyi suyu kaynatın ve ince zencefil dilimlerini suyun içine atın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika kadar tuttuktan sonra zencefil dilimlerini süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için limon dilimleri ve bal kullanabilirsiniz.

  • 9
  • 12
LİMONOTU ÇAYI
LİMONOTU ÇAYI

Limonotu çayının faydaları nelerdir?

Limon otu boyu 2-3 metreye kadar uzanabilen bir ağacın yapraklarıdır. Bu yaprakları limon gibi kokmasından dolayı limon otu olarak isimlendirilmiştir. Sindirim sorunlarında en yaygın kullanılan çaylardan biri olan limon otu çayı sayesinde sindirim ve mide problemlerinden kurtulmak mümkündür.Mide ve bağırsak bölgesinde meydana gelen gaz birikmesi ve şişkinliklerde de oldukça etkilidir. Bu çayı özellikle reflü ve gastrit şikayeti yaşayan kişiler rahatlıkla tercih edebilir.

Limonotu çayı nasıl hazırlanır?

1 tutam limon otunu yaprağını, 1 bardak kaynamış suya ilave edin, 5 dakika kadar tuttuktan sonra süzerek çayınızı içebilirsiniz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN