İftar ve sahurda içebileceğiniz sindirimi kolaylaştıracak bitki çayları
Ramazan ayında uzmanlar, iftar ve sahur yemeklerinden sonra sindirim sistemini hızlandırmanın önemine vurgu yapmaktadırlar. Sindirim sitemini rahatlatmakla birlikte vücudun sıvı ihtiyacını da karşılayan bitki çayları Ramazan ayı için birebirdir. Peki, sindirim sistemimizi dengeye sokacak bu çaylar nelerdir? Uzun süre midenin boş kalmasının ardından, iftardan sonra hazmı kolaylaştıracak özel bitkisel çayları sizler için derledik.
Giriş Tarihi: 25.04.2020
14:47
Güncelleme Tarihi: 25.04.2020
14:48
Zencefil çayının faydaları nelerdir?
Zencefil çayının, hazımsızlıktan boğaz ağrısına kadar her derde deva olan zencefil çayının pek çok faydası vardır. Zencefil çayı, yüzyıllardır mide bulantıları ve çeşitli mide sorunlarının ortadan kaldırılmasında kullanılmaktadır. Zencefil, mide sağlığını korur, fonksiyonlarını güçlendirir, mide ile ilgili sorunları önler. Bu bağlamda mide kaynaklı sindirim sorunları, arabada mide bulanmasına sebep olan yol tutması, normal mide bulantısı gibi sorunların önlenmesinde zencefil çok etkilidir.
Zencefil mide dostu olduğu gibi bağırsak ve diğer sindirim organlarının fonksiyonları için de faydalıdır. Zencefil tüketmek, gıda emiliminin artmasını sağlayarak sindirim sorunlarını önleyici rol oynar. Zencefil sayesinde mide ve bağırsak hareketleri hızlanır ve besinlerin sindirimi hızlanır. Bunlarla birlikte yine sindirim ve mide sorunlarından kaynaklanan gaz, şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunların çözümü için de zencefil tüketmek önerilir.
Zencefil çayı nasıl hazırlanır?
4 bardaklık zencefil çayı hazırlamak için yaklaşık 4 santim uzunluğunda bir zencefilin kabuğunu temizleyin. Hazırladığınız iyi suyu kaynatın ve ince zencefil dilimlerini suyun içine atın. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 15-20 dakika kadar tuttuktan sonra zencefil dilimlerini süzerek çayınızı içebilirsiniz. Tatlandırmak için limon dilimleri ve bal kullanabilirsiniz.
Limonotu çayının faydaları nelerdir?
Limon otu boyu 2-3 metreye kadar uzanabilen bir ağacın yapraklarıdır. Bu yaprakları limon gibi kokmasından dolayı limon otu olarak isimlendirilmiştir. Sindirim sorunlarında en yaygın kullanılan çaylardan biri olan limon otu çayı sayesinde sindirim ve mide problemlerinden kurtulmak mümkündür.Mide ve bağırsak bölgesinde meydana gelen gaz birikmesi ve şişkinliklerde de oldukça etkilidir. Bu çayı özellikle reflü ve gastrit şikayeti yaşayan kişiler rahatlıkla tercih edebilir.
Limonotu çayı nasıl hazırlanır?
1 tutam limon otunu yaprağını, 1 bardak kaynamış suya ilave edin, 5 dakika kadar tuttuktan sonra süzerek çayınızı içebilirsiniz.
Hindiba kökü çayının faydaları nelerdir?
Bölgesel olarak farklı isimlerle anılan hindiba bitkisi, frenk salatası ve radika gibi isimlerle de bilinmektedir. Hindiba, ülkemizde yaygın olarak yabani hindibanın yaprakları ilkbaharda toplanarak şifalı ot ve sebze olarak tüketilir. Yüksekliği 50–100 cm arasında değişkenlik gösterir. Parçalı yaprakları ve açık mavi renkli çiçekleri barındırır.
Sinameki çayını ağır bulacaklar için sindiriminizi düzene sokacak bir çay da hindiba kökü çayıdır. Sindirim sistemine yardımcı olur ve hazmın daha kolay olmasını sağlar. Bu çay sayesinde sindirim sisteminiz düzene girecektir.Bir bardak tüketildiğinde bile etkisini hissettirebilecek hindiba kökü çayı, uzun süreli kullanımlarda zararlı bir çaya dönüşebilmektedir.
Hindiba kökü çayı nasıl hazırlanır?
2 tatlı kaşığı kurutulmuş hindiba köklerini alın, bir cezveye koyun, üzerine 1 bardak su ekleyin ve kaynatın, kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın, 5 dakika demlemeye bırakın ve çayınızı keyifle yudumlayın.
Boldo çayının faydaları nelerdir?
Boldo, And Dağları çevresinde yetişen yerel bir bitkidir. Tedavi edici özellikleri sayesinde, Güney Amerika'nın yerel kültürlerinde oldukça uzun zamandır tıbbi bitki olarak kullanılmaktadır. Boldo çayı, sindirim sisteminin kabızlık ya da hazımsızlık durumlarında düzgün şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Boldo çok yararlı bir bitki olsa da, dört haftadan fazla tüketilmemesi gerekir. Çok fazla boldo tüketmek olumsuz yan etkilere sebep olabilir.
Boldo çayı nasıl hazırlanır?
Bir çay fincanına iki çorba kaşığı kuru, ezilmiş boldo yaprağı koyun. Kaynamamış, 90 ila 95 derece sıcaklıktaki suyu fincana dökün. 5 ila 15 dakika demlenmesini bekleyin. İçmeden önce fincandaki yaprakları süzün.
Hatmi kökü çayının faydaları nelerdir?
Dünyanın hemen her yerinde rahatlıkla yetişebilen hatmi çiçeğine birçok yörede farklı isimler verilmiştir. Hibiskus olarak da bilinen çiçek, magnezyum ve demir bakımından oldukça zengindir. Hatmi kökü sindirim sistemini kaplayan mukus üreten hücrelerin üretimini uyarmaya yardımcı olabilir. Hatmi kökü iltihaplanma sırasında salınan bir bileşik olan histamin seviyelerini düşürmeye yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir ve ülserlere karşı koruyabilir.
Hatmi kökü çayı nasıl hazırlanır?
Hatmi kökü çayı yapmak için, 1 yemek kaşığı (14 gram) kuru hatmi kökünü, 1 bardak (250 ml) kaynar suya karıştırın. Süzmeden ve içmeden önce 5-10 dakika bekletin.