Arama

Ramazan'ı sağlıklı geçirmek için 20 öneri

Ramazan'da sağlıklı beslenme, pek çoğumuz için oldukça önemli. Bu yıl corona virüs salgını nedeniyle sağlığımızı korumak, besleyici ürünler tüketmek ve bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlamak büyük önem arz ediyor. Önceki yıllara kıyasla oruçlu geçirilen saatler daha kısa olsa da beslenme konusunda yapacağınız birtakım yanlışlar çabuk acıkmanıza ya da sağlığınızın bozulmasına sebep olabilir. Peki, Ramazan'da nasıl beslenmeli? Ramazan'ı sağlıklı geçirmenin püf noktaları neler? Vücudumuzun ihtiyacı olan besinleri nasıl tüketmeliyiz?Ramazan'ı sağlıklı geçirmek için 20 öneriyi derledik.

  • 11
  • 20
İFTAR İLE SAHUR ARASI 10 BARDAK SU İÇİN
İFTAR İLE SAHUR ARASI 10 BARDAK SU İÇİN

Son yıllarda Ramazan ayında oruçlu geçirilen saatler oldukça uzun. Terlemenin çok olması ise vücuttaki sıvı kaybını artırıyor. Bu nedenle, özellikle bu dönemlerde su tüketimine ağırlık vermek gerekiyor.

Gün içindeki su kaybı karşılanmadığında vücutta halsizlik, işte verimsizlik, konsantrasyon güçlüğü, uyuklama, hazımsızlık, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir.

Su kaybının önlenmesi için özellikle sahurda sıvı alımına önem verin.

  • 12
  • 20
DİĞER İÇECEKLER SU İHTİYACINIZI KARŞILAMAZ
DİĞER İÇECEKLER SU İHTİYACINIZI KARŞILAMAZ

İftar ve sahur arasındaki zamanı sıvı açısından sistemli bir şekilde kullanın. Sıvı kaybını karşılamak için, su dışında ev yapımı az şekerli limonatalar, ayran, meyve kompostoları tercih edebilirsiniz.

Ramazan boyunca iki litre su tüketiminin altına düşmeyin. İftardan sahura kadar en az 8-10 bardak su tüketin. Fakat su dışındaki diğer içeceklerle sıvı ihtiyacının karşılanmadığını unutmayın.

  • 13
  • 20
ÖĞÜNLERİ İFTAR VE SAHURLA SINIRLAMAYIN
ÖĞÜNLERİ İFTAR VE SAHURLA SINIRLAMAYIN

Normal zamanda, ana ve ara öğünlerle beş-altı öğün olan beslenme şeklimiz, Ramazan ayında değişiyor.

Sahur ve iftardan oluşan iki ana öğüne, iftardan sonra bir veya iki ara öğün ekleyebilirsiniz.

  • 14
  • 20
METABOLİZMA HIZINIZI DÜŞÜRMEYİN
METABOLİZMA HIZINIZI DÜŞÜRMEYİN

Sağlıklı atıştırmalıklarla oluşturacağınız bu ara öğünler sayesinde, metabolizma hızınızın düşmesini engellemiş olacaksınız.

  • 15
  • 20
ANA YEMEKTEN ÖNCE 5 DAKİKA ARA VERİN
ANA YEMEKTEN ÖNCE 5 DAKİKA ARA VERİN

Orucunuzu su ve hurmayla açtıktan sonra, çorba ve salata gibi hafif besinlerle iftara devam edin. Ana yemeğe geçmeden önce beş dakika kadar ara vermeniz, midenizi rahatlatır ve daha az yemenizi sağlar.

Aradan sonra ana yemeğinizde etli veya etsiz sebze yemeği ile az miktarda pilav, makarna veya bulgur pilavı tercih edebilirsiniz.

ASR-I SAADET'TE RAMAZAN AYI NASIL GEÇERDİ?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN