Arama

Robotlar ve yapay zekâ hangi meslekleri elimizden alacak?

Geçtiğimiz yüzyılda hayatımızı kolaylaştıran ürünlerle ortaya çıkmıştı robot teknolojisi. Otomobil, telefon, uçak, televizyon, bilgisayarlar derken, kendimizi bir anda teknolojiyle bütünleşen bir hayatın içinde bulduk. İlerleyen yıllarda, bilgisayar tabanlı teknolojinin gelişmesiyle, dünya için de yeni bir sayfa açıldı. Hayal gücünün sınırlarını zorlayan yapay zekâ, gündelik yaşamımızın içine sızdı ve bugün pek çoğumuzun mesleğini elinden alacak seviyeye ulaştı. Peki, yaklaşık 500 milyon insanın işsiz kalmasına sebep olacağı tahmin edilen bu teknolojiler, gelecekte hangi meslekleri tehdit ediyor?

  • 11
  • 23
HAWKING HANGİ KONUDA UYARMIŞTI?
HAWKING HANGİ KONUDA UYARMIŞTI?

"Aklımız yapay zekâ ile güçlendirildiğinde neleri başarabileceğimizi bilemiyoruz. Belki bu yeni teknolojik devrimin araçlarıyla sanayileşme sonucu doğal yaşama verilen bazı zararları telafi edebiliriz. Ancak eminim sonuç olarak hastalık ve açlığı yok etmeyi hedefleyeceğiz."

Dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking'e göre yapay zekâ, medeniyet tarihimizdeki en önemli buluş ve bu sayede hayatımız her açıdan büyük bir dönüşüm geçirecek.

Ancak Hawking, insanın üstün bir zekâ yaratırsa, "kendi yıkımının mimarı" olabileceği riskini de göz ardı etmiyordu.

Hawking, yapay zekâ çalışmalarının faydalarını anlatmakla birlikte, çoğu zaman bu konuya temkinli yaklaşmıştı. Bu teknolojinin çok güçlü otonom silahlar ya da baskı kurmada yeni yöntemler getirme tehlikelerinin de olabileceğinin altını çizmişti.

İnsanlığın karşısına çıkabilecek dış tehditlere karşı çalışmalar yapan Future of Life adlı enstitü de, Hawking'in bu uyarılarını destekliyor.

Yapay zekâ karşısında dikkatli olunması gerektiğini belirten, birçok profesör ve bilim insanı imza attığı açık mektupta, bu teknolojilerin insanların kontrolünden çıkmaması gerektiğinin de altını çizdiler.

Mektubun orijinalini buradan inceleyebilirsiniz…

  • 12
  • 23
YAPAY ZEKÂ VE ROBOTLAR İNSANLIĞIN SONU MU?
YAPAY ZEKÂ VE ROBOTLAR İNSANLIĞIN SONU MU?

Özellikle son dönemde yapay zekâ ile alakalı konulara en çok yatırım yapan şirketlerin başında Google ve Facebook geliyor.

Ayrıca Google "kişiliğe sahip robot" teknolojisinin patentini aldı. Google'ın vizyonunda, her bir insana ait kişisel bir robot yerine; robotlar arasında aktarılabilecek kişilik özellikleri hedefleniyor. Patentte şu sözlere yer veriliyor:

"Kişilik ve duygu hali diğer robotlarla paylaşılabilir; böylece bir veya birden fazla cihazdaki robotlar klonlanarak kopyalanabilir. Bu sayede, kişi bir başka şehre seyahat etse bile, evindeki robotunun kişilik ve duygusal özelliklerini bulunduğu şehirdeki robota indirebilir. Böylece robotun kişiliği taşınabilir ve aktarılabilir olur."

  • 13
  • 23
KARŞIMIZDAKİ EN BÜYÜK VAROLUŞSAL TEHLİKE
KARŞIMIZDAKİ EN BÜYÜK VAROLUŞSAL TEHLİKE

Yapay zekânın olumlu bir güç olacağı yorumları yapılsa da, makinelerin geleceği hakkında kaygılı olan bir başka isim ise SpaceX'in kurucusu ve teknoloji uzmanı Elon Musk.

Elon Must insanlığı şu sözlerle uyarıyor: "Yapay zekâ karşımızdaki en büyük varoluşsal tehlike."

Aynı zamanda Musk, yapay zekâya araştırmalarında düzenleme olması gerektiğini, böylece hataların önüne geçilebileceğini de belirtiyor.

  • 14
  • 23
DÜNYADA YAPAY ZEKÂ ÇALIŞMALARI
DÜNYADA YAPAY ZEKÂ ÇALIŞMALARI

Yapay zekâya dayalı teknolojilerin sunacağı fırsatları kaçırmak istemeyen ülkeler, bu alanda güçlü yatırımlar yapıyorlar.

ABD'de Alphabet, Amazon, IBM, Facebook ve Microsoft'un bu alandaki rekabeti dikkat çekiyor. Güney Kore'de Samsung, LG, SK Telecom ve Hyundai gibi markalara yatırım yapıyor.

Çin Bilimler Akademisi tarafından geliştirilen, henüz ilk aşamasında olan yapay zekâ sistemlerinden biri ise, ülkenin dışişleri bakanlığı tarafından kullanılmaya başlandı. Uzmanlara göre, bu hamle ülkelerin stratejik hamle yetenekleri arasındaki uçurumu derinleştirebilir.

  • 15
  • 23
SANATA YANSIMALARI NASIL OLACAK?
SANATA YANSIMALARI NASIL OLACAK?

Yakın bir zamana kadar, yapay zekânın sanat yapamayacağına ve düş kuramayacağına inanılıyordu. Ancak araştırmacılar besteci Nick Collins'in, uzun yıllar boyunca teknolojiyi kullanarak müzik ürettiğini kanıtladı.

Yapay zekânın en hızlı büyüyen dalı olan derin öğrenme, bilgisayarların görüntü, metin ve ses formatında bulunan sonsuz oranda veriyi anlamlandırmasını sağlıyor. Bu bilgisayarlar oldukça farklı katmana sahip ağları kullanarak, karmaşık durumları insanlardan daha iyi bir şekilde görme, doğru tepki verme ve öğrenme kapasitesine sahipler.

Sürecin en önemli kısmı ise yapay zekânın belirli bir medya türünden öğrenecek olduğu ve özümsediği öğrenme. Bir kez eğitilmiş olduktan sonra, notaları ile anlamlı bir müzik parçası olarak yorumlayabiliyor. Bu işlemin çıktısı, müziğin ne kadar yaratıcı olacağını tanımlayan değişkenler ile ayarlanıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN