Arama

Sağlıklı beslenmenin ilk koşulu: Gıda okuryazarlığı

Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda bildiklerimize her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yeni yapılan araştırmalar, gıda hakkındaki haberler, bu alandaki bilgilerimizi arttırsa da yeterli değil. Gıda okuryazarlığı, beslenme bilincimizin oluşması, sağlığın korunması, ekolojik unsurların gözetilmesi ve arzu edilen yaşam kalitesine ulaşılması için oldukça önemli. Bu noktada Müslümanlar olarak göz önünde bulundurmamız gereken bir konu da "helal gıda" konusu. Peki, helal gıda sağlık açısından nasıl değerlendirilir? Geçmişte var olmayan gıdalara "helal" hükmü nasıl verilir? Gayrimüslimler neden helal sertifikalı ürünleri tercih ediyorlar?

  • 7
  • 14
HELAL GIDA VE SAĞLIKLI BESLENME İLİŞKİSİ
HELAL GIDA VE SAĞLIKLI BESLENME İLİŞKİSİ

Helal gıda, hem ülkemizde hem de başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyada önemini her geçen gün biraz daha hissettiren bir konudur.

💠

Bir besinin helal gıda olarak adlandırılması, onun yalnızca İslami hükümlere uygunluğu anlamına gelmez. Zira helal olanın temiz olduğu, insan sağlığına zararı olacak unsurlar içermediği kabul edilir.

İslam'da besin maddelerinin helal olma durumu geniş tutulmuş ve "insan sağlığı" ön planda tutularak zorunlu hallerde yiyeceklerle ilgili bazı sınırlamalara yer verilmiştir.

📌 Öte yandan eski inançlara dair bazı batıl inançlar kaldırılmış, eski ümmetlere yasak olan bazı yiyecekler helal kılınmıştır.

  • 8
  • 14
HELAL GIDANIN İSLAM’DAKİ ÖNEMİ
HELAL GIDANIN İSLAM’DAKİ ÖNEMİ

Helal ve haram konusunda Allah'ın belirlediği sınırlara riayet etmek, Müslümanlar için özellikle gıdalar konusunda ayrı bir önem taşır.

💠

Peygamberlere yönelik hitaplarda helal konusu daima vurgulanmış; önce helal beslenilmesi, sonrasında ise salih ameller işlenmesi buyurulmuştur.

Gıdasında ve kazandığında helal haram konusuna riayet etmeyenin ibadetlerinde çok titiz olsa bile dualarının kabul olmayacağı* belirtilmiştir. Bu nedenle helal gıda ile beslenmek Müslümanlar için oldukça önemlidir.

*: Müslim, Zekât, 19

  • 9
  • 14
HELAL GIDALAR ÜÇ GRUPTA ELE ALINIR
HELAL GIDALAR ÜÇ GRUPTA ELE ALINIR

Helal gıdalar, madenler, hayvan kökenli ve bitki kökenli gıdalar olarak üç ana grupta ele alınır.

💠

📌 Madenlerin yenmesi, insan sağlığına fayda ya da zarar açısından ele alınmış; tuz gibi madenlerin yenmesinde sakınca görülmemiştir.

📌 Bitki kökenli gıdaların, akıl ve beden sağlığına zarar vermesi göz önünde bulundurularak, alkollü içki, sarhoşluk ya da uyuşturucu etkisi olan maddeler barındıran besinler helal görülmemiştir.

📌 Hayvan kökenli gıdalarda ise hangisinin hangi şartlarda tüketilebileceği detaylı olarak belirtilmiş; leş, kan ve domuz eti, Allah'tan başkası adına boğazlanan hayvanlar, haram kılınmıştır.*

*: Bakara, 172

  • 10
  • 14
GIDALARIN DEĞİŞEN YAPISI NASIL YORUMLANIR?
GIDALARIN DEĞİŞEN YAPISI NASIL YORUMLANIR?

Yiyecek ve içeceklerin hükmü konusunda İslam âlimleri, o gıdanın muhtevası ile barındırdığı fayda ve zararı göz önünde bulundurarak çeşitli içtihatlarla Müslümanlara yol gösterirler.

💠

Modern çağ ile birlikte besinlerin değişen yapıları, kullanılan ürünlerin farklılaşması ya da geçmişte bu tür gıdaların olmayışı nedeniyle konu ile ilgili İslami hükmün bulunmayışı, bilim dünyası ile İslam ilmini buluşturan bir unsur olarak karşımıza çıkar.

Bilimin incelediği ve ortaya koyduğu sonuçlar, İslam âlimlerince değerlendirilir ve bu gıdalara ilişkin hüküm de Müslümanlara sunulur.

🔸 Hadisler ışığında helal rızığın önemi

  • 11
  • 14
GEÇMİŞTE VAR OLMAYAN GIDALARIN HÜKMÜ
GEÇMİŞTE VAR OLMAYAN GIDALARIN HÜKMÜ

Yeni ortaya çıkan gen aktarımlı, yani DNA'sı değişen gıdaların durumuna şüpheli yaklaşılmaktadır.

💠

📌 Teknik ve ekonomik açıdan faydaları bulunsa da konuya gıda güvenliği ekseninde yaklaşılması gerektiği ifade edilir. Bu gıdaların genlerinin değiştirilmesi, doğal denge ve insan sağlığı açısından tehlikeler taşıdığı gerekçesi nedeniyle bu ürünlere ihtiyatla yaklaşılması ve genetiğine müdahale edilmemiş doğal ürünlerin tercih edilmesi önerilir.

📌 Günümüzde, insan sağlığını ve toplumsal yapıyı tehdit eden uyuşturucu maddeler bütün türevleri ile haramdır.

📌 Diyanet'in insan sağlığı açısından zararının tespit edildiği sigaranın hükmü ile ilgili görüşü "haram" olduğu şeklindedir.

📌 Özellikle yurt dışındaki Müslümanlar için, helal olan hayvansal ürünün muhtevası da önemlidir. Zira hayvanı kesenin kimliği ve kesim şekli de önemlidir. Müslümanlar, Hristiyanlar ve Yahudiler dışındaki "ehl-i kitap" haricinde birinin (ateist, Hindu, Budist vb.) kestiği hayvan yenememektedir. Ayrıca hayvanın kesilmeden önce, elektrik şoku, karbondioksit gazı ya da demir çubuk, tabanca gibi aletlerle darbe uygulanarak ölmüş olmaması; canlı iken usulüne uygun kesim yapılması gerekir.

📌 Bir başka tartışma konusu, gazlı içeceklerin üretim sırasında aromasını eritmek için çözücü olarak az miktarda etil alkol kullanılmasıdır. Diyanet, meyvelerin bünyesinde doğal olarak yüzde 0,1-0,3 oranında alkol bulunabildiği, bu içeceklerin alkol tüketimi anlamına gelmediğini belirtmekte; ancak sağlık açısından zararları göz önünde bulundurularak mesafeli durmanın geçerli bir sebep olduğu ifade etmektedir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN