Arama

Sağlıklı gıda hazırlayabilmek için altın değerinde 20 kural

Beslenme, bir canlının hayatını devam ettirebilmesi için en önemli unsurlardan bir tanesidir. İlkel zamanlarda avcılık ve toplayıcılıkla başlayan beslenme hayatımız sanayileşme ile pratik ve az zamanda yemek olarak dünyamızda yerini koruyor. Ancak bu sanayileşme ve paketlenmiş gıdaların tehlikesi ise çok daha fazla ve ağır. Hazır ve paketli gıdalar ile sağlıklı beslenmek, besinlerin hormonsuz ve güvenilir olması artık çok da mümkün değil. Bu konuyla alakalı olarak Dünya Sağlık Örgütü, çalışmalar yaparak sağlıklı gıda tüketimini yaygınlaştırmak için uyarılarda bulundu. İşte, sağlıklı gıda hazırlayabilmenin altın değerindeki kuralları…

  • 8
  • 20
PİŞMİŞ VE ÇİĞ GIDALARI TEMAS ETTİRMEYİN
PİŞMİŞ VE ÇİĞ GIDALARI TEMAS ETTİRMEYİN

Pişmemiş bir tavuğu parçalamak için kullanılan bir kesme tahtası, yıkanmadan, pişmiş bir gıda için kullanılırsa, hastalığa sebep olabilecek organizmalar pişmiş gıdaya bulaşabilir. Bu yüzden pişmiş gıdalar ile çiğ gıdaların birbirine temasından çok dikkatli bir biçimde kaçınmak gerekiyor.

  • 9
  • 20
ELLERİNİZİ TEKRAR TEKRAR YIKAYIN
ELLERİNİZİ TEKRAR TEKRAR YIKAYIN

Elleriniz farklı gıdalar üzerindeki organizmaları taşıyabilir; tıpkı çiğ gıdalar için kullandığınız bıçağı pişmiş gıdalar için kullanmadan önce yıkamanız gerektiği gibi, ellerinizi de sık sık yıkamalısınız.

  • 10
  • 20
YÜZEY TEMİZLİĞİNE DİKKAT!
YÜZEY TEMİZLİĞİNE DİKKAT!

Her bir gıda parçası, mikroplar için uygun ortamı hazırlamaya yeterlidir. Tabak ve diğer aletlerle temas eden bezleri sıkça değiştirmeli ve kaynatmalısınız. Zemin temizliği için kullandığınız bezleri ise bunlardan ayrı tutmalısınız.

  • 11
  • 20
GIDALARI BÖCEKLERDEN VE HAYVANLARDAN KORUYUN
GIDALARI BÖCEKLERDEN VE HAYVANLARDAN KORUYUN

Gıdalarınızı böceklerden ve aslında tüm hayvanlardan korumalısınız. Aynı evi paylaşmak çok güzel olsa da ne yazık ki bu hayvan dostlarımız, hastalığa neden olan mikroorganizmaları taşıyabilirler. Bu yüzden gıdalarınızı kapalı kutularda saklamanız, sağlık açısından en uygunu olacaktır.

  • 12
  • 20
GIDALARINIZI TEMİZ SUYLA YIKAYIN
GIDALARINIZI TEMİZ SUYLA YIKAYIN

Gıdaları hazırlarken temiz su kullanmak, temiz su içmek kadar önemlidir. Eğer kullandığınız su ile ilgili şüpheleriniz varsa, bu suyu kullanmadan önce mutlaka kaynatmalısınız. Bebekler için hazırlayacağınız gıdalarda kullandığınız suya ise özellikle dikkat etmelisiniz.

Bu tavsiyelerin yanında sağlıklı gıda hazırlama ve pişirme teknikleri adına uzmanların tavsiye ettiği birkaç adım daha var. Tüketilecek gıdaları hazırlarken oluşabilecek vitamin ve mineral kayıplarını en azına indirmek için dikkat edilmesi gereken birkaç kolay öneri:

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN