Sahurda tüketilmemesi gereken besinler🍯🍵🍞
Ramazan orucunun günlük hayatımıza kazandırdığı önemli güzelliklerden biri de sahura kalkmaktır. Sahura kalkmak, oruç tutmak için güç kazanmak olduğu gibi, bu yönüyle bir şükrün de edası niteliğindedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), sahur yemeğinin "mübarek bir yemek" olduğunu ifade eder ve sahura kalkılmasını tavsiye buyurur. Peki, sahurda tüketilmemesi gereken besinler nelerdir?
Giriş Tarihi: 24.04.2020
12:14
Güncelleme Tarihi: 24.04.2020
13:48
Hamur işi ürünlerinin içerisindeki tuz oranı yüksektir. Bu nedenle vücudumuza girdiklerinde şekerle aynı etkiyi yaratırlar. Yani tuz vücuda ne kadar girerse kan şekeri de o kadar yükselecektir. Bu durum da daha çok acıkmanıza ve daha çok yemek yemenize neden olacaktır. Beyaz undan poğaça yapmak yerine tam tahıllı unları tercih etmenizde fayda var.
Tarçında pul biber gibi yağ akıcı özelliği olan baharatlar arasında yer alır. Ancak tarçının da yedikçe acıktıran yiyecekler arasında yer aldığı biliniyor.
Sahurda yiyeceğiniz yemekler kadar alacağınız sıvı da çok önemlidir. Özellikle ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi sıvı tüketimini bir kat daha da arttırıyor. Bu yüzden de sıvı ihtiyacının suyla karşılanması önemlidir.
PATATES VE PATATES KIZARTMASI
Patates: Patatesin yapısında bulunan bileşikler kan basıncını düşürücü etki gösterir; bu endenle glisemik endeksi yüksek olan yiyecekler arasında bulunan patates, özellikle kızartma şeklinde pişirilirse çok çabuk acıkmanıza neden olur. Çabuk acıktırmasının dışında kızartma olarak tüketilmesi de sağlığa zararlı. Kızartılmış patatesi öğünlerinizden tamamen çıkarmalısınız. Sahurda da yemekten kaçının.
Ramazan ayında satışları artan iftar sofralarının olmazsa olmazlarından ramazan pidesini iftarın aksine sahurda tüketmek gün boyu olumsuz etkilenmenize neden olur. Glisemik indeks yani karbonhidratların kandaki şeker miktarına etkisi yüksek yiyecekler çabuk acıkmaya neden olur.
Ramazan pidesi glisemik indeksi yüksek bir besin. Bundan dolayı sahurda tüketmeniz tavsiye edilmez. Sahurda tam tahıllı ekmek tüketerek tokluk sürenizi uzatabilirsiniz. Pideyi ise haftada 2-3 kere az miktarda iftarda tüketebilirsiniz.