Arama

Savaşlarda kullanılan ilginç tedavi yöntemleri

Günümüzde pek çok hastalığın tedavisinde modern tıbbın ürettiği ilaçlar kullanılır. Ancak geçmişte bu tedaviler, bugün "alternatif tıp" olarak adlandırılan yöntemlerle gerçekleştirilirdi. Kanuni Sultan Süleyman, kış aylarında sefere çıkan askerlerin hastalanmalarını önlemek için doğal bir antibiyotik olan küflü peynir yedirirdi. Birinci Dünya Savaşı sırasında da pek çok hastalık ortaya çıkmış; bu hastalıkların tedavileri doğal yöntemlerle sağlanmıştı. Tavuk suyuna çorba, adaçayı ile gargara, beyaz ekmek yerine kara ekmek, portakal suyu ile pansuman yapmak ve dahası… Kolera, tüberküloz, tifüs, suçiçeği, sıtma gibi o dönemde ölümcül olan pek çok hastalığın, cephelerdeki tedavisine dair tedavi yöntemlerini derledik.

  • 10
  • 17
‘ÇAYI AZ İÇ, BEYAZ EKMEK TÜKETME’
‘ÇAYI AZ İÇ, BEYAZ EKMEK TÜKETME’

📌Tuğgeneral Yergök, uzun zamandır kabızlık sorunu çekmektedir. Rusya'da esareti sırasında, bir Alman hekim "çayı az içmesini, beyaz ekmek yerine kara ekmek yemesini ve zeytinyağlı yemekler yemesini" tavsiye eder ve bu sorunu çözer.

  • 11
  • 17
İSKORBÜTE KARŞI DEVAYI LAHANA TURŞUSUNDA BULDULAR
İSKORBÜTE KARŞI DEVAYI LAHANA TURŞUSUNDA BULDULAR

📌Hasan Basri Efendi, Ruslara esir düştüğü günlerde düzenli not tutar. Kaleme aldığı anılarına göre 1916'da askerde çiçek salgını çıkmış ve tüm askerlere çiçek aşısı yapılmıştır. Sebzesizlik yüzünden dişlerinde ortaya çıkan iskorbüt içinse devayı lahanadan yaptıkları turşuda bulmuşlardır.

  • 12
  • 17
YARAYA PORTAKAL SUYU İLE YAPILAN PANSUMAN
YARAYA PORTAKAL SUYU İLE YAPILAN PANSUMAN

📌Münim Mustafa, Hukuk Fakültesi öğrencisiyken, yedek subay olarak orduya katılır. Anılarını kaleme alır. Harekât sırasında, deveden düşer, alnı yarılır. Doktor yarasını sarar ve her gün yolda matarasından ıslattığı mendille yarasını pansuman yapmasını tavsiye eder; oysa yolda su yoktur, matarada da kalmamıştır. Münim Mustafa, "maksat yüzü ıslatmak değil mi" düşüncesiyle Yafa'dan Salt'a portakal taşıyan kafilelerden portakal alıp suyu ile pansuman yapar ve "çok faydasını gördüm" der.

  • 13
  • 17
SITMA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLMİŞTİ?
SITMA HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLMİŞTİ?

📌Kadıköylü Hamit Ercan 12 yıl süren askerliğini anlattığı anılarında Maraş'ın Sivri nahiyesinden geçerken, çevrede büyük bataklıklar olduğunu, sıtmadan ölenlerin mezarlarının bulunduğunu aktarır. Askerlerin pek çoğunda sıtma belirtileri başlayınca İzmir'den aldığı çok miktardaki kinin, askere her sabah düzenli vermeye başlar ve hastalık böylece tedavi edilmiş olur.

  • 14
  • 17
SEFALET VE ÜZGÜNLÜK NEDENİYLE OLUŞAN ŞİŞKİNLİKLER
SEFALET VE ÜZGÜNLÜK NEDENİYLE OLUŞAN ŞİŞKİNLİKLER

📌Kayserili Hidayet Özkök, Cebel-i Cile'de yüzü-gözü şişer ve bu şişlikler görmesini engeller. Akşama doğru şişlikler iner. Benzer şişlikler ilerleyince doktora muayene olur. Doktorun teşhisi bu şişliklerin "sefalet ve üzgünlüğe" bağlı olduğu yönündedir. Perhiz önerir. Sadece bulgur-ekmek yemesini, saçta un kavurup suda kaynatıp çay gibi içmesini önerir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN