Arama

Soğuk algınlığına karşı vücudu koruyan bitkiler

Soğuk havaların etkisiyle grip, nezle ve soğuk algınlığı gibi hastalıklar da artış gösteriyor. Koronavirüs ile benzer belirtilere sahip olması insanları korkutsa da ağır olmadığı sürece evde doğal yöntemlerle tedavi edebilmek mümkün. Sizler için soğuk algınlığına karşı vücudu koruyan bitkileri derledik.

  • 10
  • 16
Zerdeçalı nasıl tüketebiliriz?
Zerdeçalı nasıl tüketebiliriz?

✅ Bir bardak ılık süte bir iki tutam zerdeçal ekleyerek tüketebilirsiniz.

✅ Süt sevmeyenler zerdeçal çayını tercih edebilir. Zerdeçal çayı için 4 fincan su kaynatın. Bu suya 1 yemek kaşığı toz zerdeçal katın ve 10 dakika boyunca demlenmesini bekleyin. Çayınıza ılıdıktan sonra bir tatlı kaşığı bal ekleyip biraz da limon sıkabilirsiniz.

İbrahim Saraçoğlu'nun zerdaçal kürü ise şöyle:

✅ Zerdeçal çayını hazırlamak için kaynattığınız iki bardak suya 1 çay kaşığı zerdeçalı katıp demlenmesi için 9-10 dakika bekleyin. Eğer tadını beğenmezseniz bal veya limon katabilirsiniz.

✅ Toz halindeki 1 çay kaşığı zerdeçalı küçük bir kaba koyun. Üzerine bir yemek kaşığı sızma zeytinyağı ve taze çekilmiş çeyrek çay kaşığı karabiber koyup karıştırın. Sonrasında 10 dakika dinlendirin. Günde 3 kez tüketin.

✅ Salataların üzerine ya da yoğurtlara ilave edilerek kullanılabilir.

Az bilinen 10 farklı bitki çayı

  • 11
  • 16
ZENCEFİL
ZENCEFİL

Zencefilin faydaları neler?

📌Zencefil özellikle akciğer ve sinüslerde toksinlerin barınmasını önler ve rahat nefes almanız için solunum sisteminde hava yollarının açık kalmasını sağlar.

📌Zencefil bağışıklık sisteminin güçlendirir.

📌Metabolizmayı hızlandırarak sindirimi hızlandırır.

📌Zencefil solunum yollarını açar.

📌Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.

  • 12
  • 16
Zencefili nasıl tüketebiliriz?
Zencefili nasıl tüketebiliriz?

✅Vücut ısısını arttıran zencefil ter atmak için birebirdir. Gribi daha kolay atlatmak için zencefil çayı tüketebilirsiniz. Taze zencefil dilimleri, kabuğu soyulduktan sonra 1 bardak için yaklaşık 3-4 gram gelecek şekilde dilimlenir. Dilimlenen zencefiller çaydanlıkta ortalama 10 dakika boyunca kaynatılır. Kaynadıktan sonra demlenmeye bırakılan zencefiller bir miktar dinlendirildikten sonra isteğe bağlı olarak içerisine bal ve limon eklenerek tüketilebilir.

✅ Bir bardak sıcak suya taze doğranmış zencefil dilimlerini ve bir tarçın çubuğunu ekleyin. 20 dakika kadar bekledikten sonra çayınızı süzerek için. Günlük 2 ya da 3 bardak zencefil çayı içilmesi tavsiye edilir.

Hangi bitki çayı neye iyi gelir?

  • 13
  • 16
ADAÇAYI
ADAÇAYI

Adaçayının faydaları neler?

📌Adaçayı çok eski zamanlarda insanların bahçesinde yetiştirdiği her derde deva kabul edilen mucizevi bitkilerdendir. Adaçayının bu kadar yaygın tüketimi hiç kuşkusuz faydalarının oldukça fazla olmasından kaynaklanır.

📌Antioksidanlar, vücudunuzun savunmasını güçlendirmeye yardımcı olan ve kronik hastalıklara bağlı potansiyel olarak zararlı serbest radikalleri nötralize eden moleküllerdir. Adaçayı, vücudunuzda antioksidan görevi gören bitki bazlı kimyasal bileşikler olan 160'ın üzerinde farklı polifenol içerir.

📌Latince ismiyle Salvia, birçok alt türü bulunan ve ülkemizde de kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitkidir. Öksürüğe, grip ve benzeri rahatsızlıklara iyi geliyor olmasıyla bilinen adaçayı, sinir sistemini de rahatlatıcı özelliklere sahiptir. Adaçayının sağlık açısından bir zararı bulunmasa da günlük 2-3 fincandan fazla tüketimi tavsiye edilmez.

  • 14
  • 16
Adaçayı nasıl demlenir?
Adaçayı nasıl demlenir?

✅Güneybatı Anadolu'da ve özellikle Muğla çevresinde adaçayı bitkisinin yapraklı dalları hazırlamada kullanılıyor.

✅ Adaçayı iki farklı şeklinde demlenmektedir. Bunlarında birincisinde normal çay gibi demlenir. Bu şekilde adaçayının tadı biraz acı olur.

✅ İkincisinde ise, küçük bir dal çay bardağına konup üzerine kaynar su ilave ediliyor. Yerel halk buna "dallı" adını veriyor. Böylece istediğiniz renk ve koku ortaya çıkınca dalı çıkarabilirsiniz. Bu şekilde demlenen adaçayının kokusu daha hafif olur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN