Soğuk havalarda alınması gereken önlemler
Kış mevsiminin sert günlerini yaşadığımız bugünlerde bizleri en çok rahatsız eden konulardan biri üşümek. Peki, üşümeyi engellemek ve soğuk havaların etkisi ile düşen vücut direncini yükseltmek mümkün mü? Kapalı alanları sık sık havalandırmak neden önemli? Soğuk havalarda ne yenmeli ne içmeli? Yakıt tüketiminde nasıl tasarruf sağlanmalı? Hem vücudunuz için hem de eviniz için soğuk havalarda alınması gereken önlemleri derledik.
Giriş Tarihi: 08.01.2020
18:01
Güncelleme Tarihi: 08.01.2022
10:33
ODANIN NEM DENGESİNİ KORUMAK ÖNEMLİ
Kış mevsiminde yatılan odanın havasının kuru olmaması da oldukça önemli bir konu. Odada kalorifer varsa peteklerin üzerine bir tas su konularak nem dengesi sağlanabilir. Ayrıca uyunan odada odadaki oksijeni bitireceği için çiçek olmamalıdır. Uyumadan önce yatak odasının camı açılmalı, oda havalandırılmalı, odada bir hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.
ELDİVEN KULLANMAK VÜCUT ISISINI ETKİLER
Soğuktan en fazla etkilenen bölgeler baş, boyun, eller ve ayaklardır. Soğuk havalarda bu bölgelerdeki ısı kaybı yüzde 70 oranında artabilir. Özellikle kalp ve diyabet hastaları, soğukta rüzgârı göğüs bölgelerine alacak şekilde sokağa çıkmamalı ve atkı kullanmalı. Soğukta ellerin üşümemesi için genelde eller cepte dolaşılır; oysa eldiven ile eller serbest bırakılsa bu davranış vücut ısısının düşmesini engeller.
CİLT HASTALIKLARINI ÖNLEMEK İÇİN NEMLENDİRİCİ KULLANILMALI
Soğuk havalarda cildin nemlendirilmesi oldukça önemlidir. Günde 2 litre su içilmeli ayrıca düzenli olarak nemlendirici krem kullanılmalı. Böylece çatlama ve egzama gibi cilt problemlerinin önüne geçilebilir.
ÖĞLE SAATLERİNDE GÜNEŞTEN FAYDALANILMALI
Kış mevsiminde sık geçirilen enfeksiyonlar, stres, güneşin azalması sedef hastalığını da tetikler. Öğle saatleri arasında güneşten faydalanmak, cildi nemlendirmek, cilt hekiminin kontrolü altında olmak, dengeli beslenmekle hastalık kontrol altında tutulabilir.
KAR KÖRLÜĞÜNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI
Kar körlüğü, güneş ışıklarının karlı, buzlu zeminlerden yansıyarak gözdeki kornea tabakasını yakmasıdır. Bu olay, durgun su yüzeyi, açık ve düzlük alanlarda da olabilir. Korneaya zarar veren unsur ise güneş ışınları içinde bulunan morötesi ışınlardır. Bu nedenle bu gibi alanlara doğrudan bakılmamalı, koruyucu özelliği olan gözlükler kullanılmalıdır.