Arama

Son 20 yılımıza damga vuran bilimsel gelişmeler💉🔬🔭

İnsanoğlu yapay zeka, robotik, uzay bilimleri, büyük veri ve daha pek çok alanda çığır açan bilimsel gelişmelere tanık olmaya devam ediyor. Bilim insanları bir yandan mevcut yaşamamızı kolaylaştıracak yeniliklere imza atarken bir yandan da yeni yaşam alanları kurabileceğimiz çalışmalar sürdürüyor. Peki, dünyada bilimle beraber 21'inci yüzyılda neler değişti, bu gelişmeler yaşamımızı nasıl etkiledi?

  • 10
  • 24
İnsan genetiği haritalandı
İnsan genetiği haritalandı

26 Haziran 2000'de, yüzlerce bilim insanının 10 yıllık yorucu çalışması sonucunda, "tüm çağların en güzel günü" ifadesi ile insan genom projesi çerçevesinde insan genom haritasının kaba taslağının hazırladığı açıklandı.

2003 yılında haritalanma tamamen tamamlandı. Bu harita, insanı insan yapan bütün genetik faktörlerin bilgisini içeriyor. Bu bilgiler hem kendimizi daha iyi anlamamızı sağlayacak hem de fiziksel ve zihinsel hastalıkların erken teşhis ve tedavisinde devrim yaratacak. Hatta belki yaşlılığı geciktirmemizi bile sağlayacak.

  • 11
  • 24
Yetişkin deri hücrelerinden üretilen kök hücreler
Yetişkin deri hücrelerinden üretilen kök hücreler

Pluripotent kök hücreler, herhangi bir başka hücreye dönüşmeye programlanabilme özelliğine sahiptir. Bu özellikleri sayesinde bu hücreler çeşitli rahatsızlıklara sahip hastaların zarar görmüş dokularını iyileştirmekte kullanılabilir. Bu hücreler ilk olarak insan embriyosundan elde edilebiliyordu ve bu nedenle etik açıdan eleştiriliyordu.

Ancak 2007 yılında Kyoto Üniversitesi ile Wisconsin- Madison Üniversitesi'ndeki bilim insanları, yetişkin deri hücresinin "saatini geriye çevirerek", pluripotent kök hücresi elde etmeyi başardılar. Böylece kanserden diyabete birçok hastalığa çare bulma, hatta yapay organlar elde etme yönünde büyük bir önem taşıyan kök hücrelerle ilgili etik kaygılar aşılmış oldu. Üstelik bu hücrelerden üretilen organlar, nakledecekleri kişinin hücrelerinden elde edileceği için, onlar tarafından reddedilme ihtimali de ciddi oranda düşecek.

  • 12
  • 24
Yapay DNA'lı canlı
Yapay DNA’lı canlı

40 milyon dolarlık yatırım ve 15 yıllık sabırlı çalışmanın sonucunda 2010 yılında ilk yapay DNA'lı organizma üretildi. Mycoplasma Mycoides bakterisinin genetiğinin bilgisayar kopyasında yapay DNA üreten grup, bu DNA'yı DNA'sı çıkarılan Mycoplasma capricolum bakterisine koydu. Yapay DNA'lı bakteri, milyarlarca kere kendini kopyalamayı başarmıştı. Bu araştırma ileri aşamada DNA'yı bilgisayar yolu ile manipüle edip, canlıların özelliklerini kontrol etme imkanı sağlayabilir.

  • 13
  • 24
100 kat daha hızlı çalışan 3D yazıcı üretildi
100 kat daha hızlı çalışan 3D yazıcı üretildi

Michigan Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü, günümüzdeki 3D yazıcılardan 100 kat daha hızlı üretim yapan yeni bir yazıcı geliştirdikler.

Mevcut teknolojilerde, küçük bir objenin 3 boyutlu modelinin üretimi, her ince katman soğuyup sertleşmeden bir sonraki katman oluşturulamadığı için saatler sürüyor. Ekip ise bu sistem yerine sertleştirilebilen sıvı haldeki plastiği cam bir kaba yerleştirerek yeni bir teknoloji geliştirdi.

  • 14
  • 24
Tümörleri belirleme tekniği geliştirildi
Tümörleri belirleme tekniği geliştirildi

ABD'de araştırmacılar, vücudun derinliklerinde birkaç yüz hücre kadar küçük kanser tümörlerini bulmalarını sağlayan yakın-kızılötesi floresan optik görüntüleme sistemini geliştirdi. Prof. Dr. A. Belcher, bu teknolojiyle rahim kanseri tümörlerinin başlangıç aşamasında görüntülenebileceğini açıkladı.

Belcher, diğer tekniklerle en fazla 3 santimetre derinlikteki tümörler görüntülenebildiği halde yeni tekniğin 8 santimetre derinlikteki tümörleri belirleyebildiğini bildirdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN