Sosyal medya ile geçen süreyi kısıtlamanızı sağlayacak ipuçları
İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile sosyal medya platformlarının da yaşamımızda kapladıkları yer, her geçen gün artıyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 53'ünden fazlası sosyal medya kullanıyor. Türkiye, günlük ortalama 7 saat 54 dakika ile internet; 2 saat 57 dakika ile sosyal medya kullanımı konusunda dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Peki, sosyal medya bağımlısı olduğumuzu nasıl anlarız? Sosyal medyada geçen süreyi nasıl kısıtlayabiliriz?
Giriş Tarihi: 03.02.2021
17:33
Güncelleme Tarihi: 09.06.2022
11:04
FARKLI BİR ALTERNATİFLE O SÜREYİ DOLDURUN
Sosyal medyayı pek çoğumuz Katz'ın teorisinde olduğu gibi eğlence, arkadaş edinme, bilgilenme, rahatlama, sosyal etkileşim sağlama gibi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz.
🔷🔷🔷
Özellikle pandemi süreci ile birlikte yaşamımızın kısıtlanması, alışkanlıklarımızın değişmesi, aktivitelerimizin azalması gibi etkenler sosyal medyada geçirdiğimiz süreyi arttırıyor.
Bu nedenle sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi, farklı bir alternatifle değiştirmeniz, en etkili yöntemlerden biri olacaktır. Bir hobi edinmek, kitap okumak, spor yapmak gibi beyninizi aktif olarak etkin kılan faaliyetler sosyal medyaya olan ilginizi de azaltacaktır.
SOSYAL MEDYA BİLDİRİMLERİNİ KALDIRIN
Sosyal medya kimimiz için iş hayatımızın bir parçası olsa da pek çoğumuz sadece sosyal hayatlarımız için bu mecraları kullanıyoruz.
🔷🔷🔷
Bir iş gerçekleştirirken, ders çalışırken ya da bir hobi ile uğraşırken bildirimlerin gelmesi, hem dikkat dağıtıcı oluyor hem de bir uyarıcı olarak zihnimizi meşgul ediyor.
Bu nedenle bildirimleri kaldırmak, verimliliğimizi arttıran ve konsantrasyonumuzu bozmayan bir adım olacaktır. Öte yandan tüm bildirimleri belirli bir saatte kontrol etmek ve bunun dışına çıkmamak da sosyal medyada geçirdiğimiz zamanı azaltan bir yöntem.
📌 Yapay zeka alanında hangi noktadayız?
GECE SAATLERİNDE TELEFONDAN UZAKLAŞIN
Sosyal medya kullanımının mobil cihazlara erişim ile daha da artması, telefonların elimizden düşmemesi, bu platformlara bizi daha bağımlı hale getiriyor.
🔷🔷🔷
Sürekli sosyal medya hesaplarını kontrol etmek, sayfa yenilemek pek çoğumuz için vazgeçilmez hale geliyor. Ancak bu durum özellikle uyku sürecinin en verimli olduğu gece saatlerinde oldukça tehlikeli.
Ekrana bakmak ve telefon ışığına maruz kalmak, melatonin hormonunun salgılanmasına engel oluyor, uyku düzenini bozuyor, verimli bir uykuyu engelliyor ve derin uykuya geçiş sürecini zorlaştırıyor. Bu nedenle özellikle gece saatlerinde telefonu fiziksel olarak kendinizden uzak bir yere ya da odaya koymanız tavsiye ediliyor.
GÜNE SOSYAL MEDYA İLE BAŞLAMAYIN
Pek çoğumuzun sabah kalkar kalkmaz ilk yaptığı şey, telefonlara sarılıp bildirimleri ve sosyal medya hesaplarımızı kontrol etmek.
🔷🔷🔷
Bunun yerine güne doğal akışında başlamak; kişisel bir amaç, hedef ya da yapılacaklar listesi hazırlamakla o günü sürdürmek gerekiyor.
Uzmanlar güne sosyal medya ile başlamanın "başkalarının o gün neler yapacağınıza karar vermesi" ile aynı anlama geldiği belirtiyorlar.
SOSYAL MEDYA HESAPLARINIZI AZALTIN
Kimi zaman kullanmasak da hesap oluşturduğumuz ve silmediğimiz için telefonlarımızda çok sayıda sosyal medya uygulaması bulundurabiliyoruz.
🔷🔷🔷
Bu konuda arınmak, sosyal medya uygulamalarını size en çok katkı sağladığını düşündüğünüz uygulamalarla sınırlamak, bu platformları sadece kontrol amacıyla bile olsa kullanmamanızı sağlayacak ve geçirdiğiniz süreyi azaltacaktır.