Arama

Sosyal medya ile geçen süreyi kısıtlamanızı sağlayacak ipuçları

İnternet teknolojilerinin gelişmesi ve akıllı telefonların hayatımıza girmesi ile sosyal medya platformlarının da yaşamımızda kapladıkları yer, her geçen gün artıyor. Bugün dünya nüfusunun yüzde 53'ünden fazlası sosyal medya kullanıyor. Türkiye, günlük ortalama 7 saat 54 dakika ile internet; 2 saat 57 dakika ile sosyal medya kullanımı konusunda dünya ortalamasının üzerinde bulunuyor. Peki, sosyal medya bağımlısı olduğumuzu nasıl anlarız? Sosyal medyada geçen süreyi nasıl kısıtlayabiliriz?

  • 9
  • 18
SOSYAL MEDYADA 3 SAAT GEÇİRİYORUZ
SOSYAL MEDYADA 3 SAAT GEÇİRİYORUZ

Sosyal medya ile ilgili Türkiye'ye dair istatistiklere baktığımızda durum oldukça ciddi görünüyor.

🔷🔷🔷

Zira günün yaklaşık 3 saatini sosyal medyada oldukça ciddi bir süre.

Rakamın ortalama olduğu da düşünüldüğünde kimimiz sosyal medyada daha az vakit geçirirken kimimizin çok daha uzun saatler bu platformlarda vakit harcadığımız gerçeği ortaya çıkıyor.

Bu durum, akıllara bazı soruları da getiriyor:

📌 Sosyal medya bağımlısı olabilir miyiz?

📌 Sosyal medya bağımlısı olduğumuzu nasıl anlarız?

📌 Sosyal medyada geçen süreyi nasıl kısıtlayabiliriz?

  • 10
  • 18
SOSYAL MEDYA BAĞIMLISI OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ?
SOSYAL MEDYA BAĞIMLISI OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ?

İnternet bağımlılığı kavramı, ilk olarak Dr. Ivan Goldberg tarafından 1996 yılında kullanıldı. Onun tanımlaması bilgisayar, internet, siber, sosyal medya bağımlılığı gibi kavramlara kapı açtı.

🔷🔷🔷

Goldberg, kişinin internet bağımlısı olup olmadığı ile ilgili bazı kriterler belirlemişti. Ona göre 12 ay içinde bu belirtilerden üç veya daha fazlası varsa klinik açıdan bozulmaya yol açan teknolojik bir bağımlılıkla karşı karşıya olabiliriz:

📌 İnternetten keyif alabilmek için belirgin olarak artan kullanım süresi veya aynı sürede kullanım ile alınan keyifte azalma olması.

📌 Kullanımdan sonra belli bir süre ara verildiğinde oluşan "yoksunluk" hissi.

📌 Planlanandan daha fazla süre harcanmaya başlaması.

📌 Kullanımı bırakmak ya da denetim altına almak için gösterilen çabanın boşa çıkması.

📌 İnternet ile ilgili eylemlere daha uzun süreler ayırmak.

📌 Bu teknolojilerin kullanımı nedeniyle toplumsal, mesleki etkinlikler ya da hobileri bırakmak veya azaltmak.

📌 Kullanımın yol açtığı uykusuzluk, ilişki problemleri, randevulara geç kalma gibi sorunlara rağmen devam etmek.

  • 11
  • 18
NEDEN SOSYAL MEDYAYA YÖNELİYORUZ?
NEDEN SOSYAL MEDYAYA YÖNELİYORUZ?

Sosyal medya kullanımının ve bağımlılığının artmasına dair yapılan araştırmaların çoğu, sosyolog ve iletişim bilimci Elihu Katz'ın ortaya attığı Kullanımlar ve Doyumlar kuramına dayanır.

🔷🔷🔷

Yaklaşıma göre insanlar sosyolojik ve psikolojik kökenli ihtiyaçlarını, medyadan ya da diğer kaynaklardan giderebilmek amacıyla bazı beklentilere girerler ve bu teknolojileri kullanarak bu gereksinimlerini giderirler.

Bu anlamda bakıldığında sosyal medya da bireylerin günlük yaşamlarında ihtiyaç duydukları ihtiyaçları sağlayan bir teknolojidir. Kişiler eğlence, arkadaş edinme, bilgilenme, rahatlama, sosyal etkileşim sağlama gibi ihtiyaçlarını bu platformlardan sağlarlar.

📌 Dijital tahakkümün son perdesi: WhatsApp ne yapmaya çalışıyor?

  • 12
  • 18
SOSYAL MEDYA İLE GEÇEN SÜRE NASIL KISITLANIR?
SOSYAL MEDYA İLE GEÇEN SÜRE NASIL KISITLANIR?

Sosyal medya ile geçen süreyi kısıtlamak söz konusu olduğunda aslında yapılması gereken ilk şey, bu mecraları neden ve hangi amaçlarla kullandığınızı ortaya koymak.

🔷🔷🔷

Eğer sosyal medyada geçirdiğiniz zamanın hangi ihtiyacınızı giderdiğini saptayabilirseniz, bu konuda kısıtlamaya gitmeniz ve alışkanlıklarınızı değiştirmeniz daha kolay olacaktır.

  • 13
  • 18
FARKLI BİR ALTERNATİFLE O SÜREYİ DOLDURUN
FARKLI BİR ALTERNATİFLE O SÜREYİ DOLDURUN

Sosyal medyayı pek çoğumuz Katz'ın teorisinde olduğu gibi eğlence, arkadaş edinme, bilgilenme, rahatlama, sosyal etkileşim sağlama gibi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz.

🔷🔷🔷

Özellikle pandemi süreci ile birlikte yaşamımızın kısıtlanması, alışkanlıklarımızın değişmesi, aktivitelerimizin azalması gibi etkenler sosyal medyada geçirdiğimiz süreyi arttırıyor.

Bu nedenle sosyal medyada geçirdiğiniz süreyi, farklı bir alternatifle değiştirmeniz, en etkili yöntemlerden biri olacaktır. Bir hobi edinmek, kitap okumak, spor yapmak gibi beyninizi aktif olarak etkin kılan faaliyetler sosyal medyaya olan ilginizi de azaltacaktır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN