Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Yaşam
  • Takviye edici gıdalar ne işe yarar? Takviye gıdalar hakkında bilinmesi gerekenler

Takviye edici gıdalar ne işe yarar? Takviye gıdalar hakkında bilinmesi gerekenler

Günümüzde değişen yaşam ve çalışma koşullarıyla beraber beslenme alışkanlıkları da farklılaştı. Şehirleşmenin artması, insanların zamana karşı yarışması daha pratik besinler tüketmesine yol açtı. Bu durum, vücudumuzun doğal besinlerden alamadığı vitamin ve minarelleri takviye olarak almasına neden oldu. Peki, takviye edici gıdalar ne işe yarar? Takviye gıdalar hakkında bilinmesi gerekenler...

Takviye edici gıdalar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan onay almak zorundadır. Zayıflatıcı, kilo aldırıcı, hastalıkları iyileştirici olduğu söylenen hiçbir ürüne Bakanlık tarafından onay verilmez. Satın alınan ürünlerde Takviye Edici Gıda numarası bulunmak zorundadır

Takviye edici gıdaların günlük alım miktarına dikkat edilmelidir. Alım miktarı yaşa göre değişir. Bebekler ve 4 yaşın altındaki küçük çocuklara bu gıdalar verilemez.

Vitamin ve minerallerin aşırı düzeyde alınması çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Örneğin; yağda eriyen A ve D gibi vitaminlerin gerektiğinden fazla alınması takdirde vücutta toksik etkiler gösterir. Aşırı miktarda alınan vitaminler organlara fazla yük getirir. Bazı vitaminlerin-minerallerin, besinlerin ve kullanılmakta olan bazı ilaçların birbiriyle olumsuz etkileşime girdiğinin de bilinmesi gerekir.

*Toksik: Sağlığa zararlı, zehirli

  • 8
  • 10
BELİRTİLEN DOZDA TÜKETİN
BELİRTİLEN DOZDA TÜKETİN

Takviye edici gıdaları alırken belirtilen dozda kullanılmalıdır. Vitamin ve minarel içeren takviye edici gıdalar tüketilmesi tavsiye edilen ürünün günlük porsiyondaki her bir besinin minimum miktarının yüzde on beşidir. 4-10 yaş arasındaki çocuklar için bu değerin yarısı alınır.

11 yaş ve üstü kişiler için günlük 1000 mikrogram A vitamin, 25 mikrogram D vitamini, 1000 miligram C vitamini, 15 miligram çinko, 1500 miligram kalsiyum,17 miligram demir, 700 miligram fosfor, 1500 miligram potasyum tüketilmelidir.

  • 9
  • 10
İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİR
İLAÇLARLA ETKİLEŞİME GİREBİLİR

Takviye edici gıdalar, ilaçlarla etkileşime girerek etkisini artırıp azaltabileceği gibi ciddi yan etkileri de bulunabilir. Bu ürünler kullanılırken dikkatli olunmalıdır. Örneğin Ginkgo biloba denilen mabet ağacının yaprağından oluşturulan takviye gıdalar, kan sulandırıcı ve sarımsakla beraber tüketildiğinde kanama riski ortaya çıkabilir.

Demir ve çinkonun, demir ve kalsiyumun bir arada kullanımı birbirinin emilimini azaltır. Çinko ile penisilinlerin kullanımı çinko emilimini düşürür.

  • 10
  • 10
TAKVİYE GIDALARI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR
TAKVİYE GIDALARI KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DURUMLAR

Takviye gıdaları kullanırken dikkat edilmesi gereken diğer durumlar da şunlardır:

Günlük beslenme durumunuzu değerlendirin.

Eğer herhangi bir hastalığınız yoksa doktorunuz önermemişse takviye gıda kullanmayın

Herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza danışmadan vitamin/ mineral gibi takviye edici gıdalar kullanmayın. Bunlar kullandığınız ilacın etkisini azaltabilir ya da etkileşime girerek yan etkilere neden olabilir.

Takviye gıda kullanacaksanız tek bir vitamin yerine, multivitamin desteğini tercih edin.

Yeterli ve dengeli beslenmeye öncelik verin.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN