Arama

Tansiyona iyi gelen besinler nelerdir? İşte doğal formüller...

Tansiyon, kalbin kan pompalarken oluşturduğu basınca denir. Kan basıncının yani tansiyonun yükselmesiyle organları besleyen damarlarda tıkanma ve kireçlenme gibi sorunlar gelişir. Bunun sonucunda da damarın bulunduğu organlarda ölümcül hasarlar oluşabilir. Yüksek tansiyonun kısa ve uzun vadeli olumsuz etkilerinden kurtulmanın en etkin yolu kan basıncının normal sınırlarda tutulmasıdır. Bunu da tansiyonu yükselten besinlerden uzak durarak, hareketli bir yaşam biçimi tercih ederek, egzersizlerle destekleyerek ve bol su içerek sağlamak mümkün. Peki tansiyona iyi gelen besinler nelerdir? İşte doğal formüller...

  • 4
  • 29
Tansiyon nedir?
Tansiyon nedir?

Kalbin kanı pompalarken oluşturduğu basınca tansiyon veya kan basıncı denilir. Kan basıncı ölçüm cihazlarıyla (dijital aletler veya manşonla) elde edilen ve küçük ve büyük olarak 2 sayıyla ifade edilmektedir. Yüksek tansiyon, yılda 7 milyon can kaybına yol açan kalp krizi veya inme gibi kardiyovasküler rahatsızlıkların başlıca sebebi olarak gösterilir. Dünyada ise her 3 yetişkinden biri yüksek tansiyon ile mücadele ediyor.

Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, egzersizlerle desteklemek ve bol su içmek tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı oluyor. Tansiyonu düşürmek için tavsiye edilen yiyecekler arasında ise sebze, meyve ve süt ürünleri ilk sıralarda geliyor. Ayrıca sodyum tüketimini sınırlandırmak, tansiyonu sağlıklı düzeylerde tutabilmek adına uzmanlar tarafından da öneriliyor.

MUTLAKA YAPILMASI GEREKEN KAN TAHLİLLERİNİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 5
  • 29
Armut
Armut

Armut : Yenir. Şurubu içilir. Çekirdeğinin çayı ve suyu içilir. Armut tansiyon düşürücü bir etkiye sahiptir. Yüksek tansiyonu olanlar için çok yararlıdır. Armut sindirim sistemini güçlendirir, hazmı kolaylaştırır. Böbreklerin düzenli çalışmasına, böbrek taşlarının ve kumunun dökülmesine yardım eder. Kansızlığa iyi gelir. Sinirleri yatıştırıcı etkisi ile yüksek tansiyonu düşürür, çarpıntıyı giderir.

  • 6
  • 29
Arpa
Arpa

Arpa : Çayı ve suyu içilir. Lif bakımından zengin olan tam tahıllar kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Esmer pirinç, kepekli ekmek, arpa ve yulaf gibi tam tahılları beslenmenize ekleyin. Ayrıca beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratlar yerine tam tahıllı besinler düzenli olarak tüketilirse tansiyonunuzu kontrol altına alabilirsiniz.

KORONAVİRÜS HAKKINDA BİLGİLERİ ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN

  • 7
  • 29
Avokado
Avokado

Avokado : Yaprak ve meyveleri kullanılır. Sodyumun kan basıncı üzerindeki olumsuz etkilerini bastırarak kan basıncını düzenler, sağlıklı kalp kasılmasını teşvik eder, felç, böbrek yetmezliği ve yüksek tansiyonu önlemeye yardımcıdır. Avokado muza göre % 35 daha fazla potasyum içerir.

  • 8
  • 29
Tansiyon nasıl ölçülür?
Tansiyon nasıl ölçülür?

Otomatik aletlerle kan basıncı ölçümünü doğru yapmak için kullanma kılavuzu okunmalı ve kurallara uyulmalı. Sakin, sessiz bir ortamda tansiyon ölçümünü yapın. Konuşmayın, sırtınızı arkaya dayayın, kalp seviyesinde kolun ortasına manşeti yerleştirin. Kol ve kalp aynı düzlemde olmalısına dikkat edin.

Oturarak kolunuzu destekleyin, bacak bacak üstüne atmayın, ayaklarınızı yere düz basın. Kıyafetlerin üzerinden ölçüm yapmayın. Sabah kahvaltıdan önce ve akşam yemek öncesi aç karnına bir iki dakika ara ile kez yani günde dört kez bir hafta boyunca ölçüm yapmak genelde yeterli.

Atrial fibrilasyon adı verilen ritim bozukluğu olan hastaların evde tansiyon ölçümleri yanlış sonuç verebileceği unutulmamalı. Sağ ve sol kol arasında 10 birim ve daha az fark olabilir, bu nedenle endişe edilmemeli. Evde ortalama ölçülen tansiyon değerleri 135/85 mmHg üzeri ise yüksek tansiyondan bahsetmek mümkündür.

Yüksek tansiyon şikâyeti olanların özellikle yağlı ve yağda kızartılmış besinlerden, hamur işlerinden, kırmızı et ve sakatatlardan uzak durması gerekiyor. Kahve, çikolata, şekerli, gazlı içeceklerle tuz, margarin ve aşırı çay tüketimi de tansiyonu yükselten besinler arasında yer alıyor.

İşte tansiyona iyi gelen o besinler…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN