Tansiyona iyi gelen besinler nelerdir? İşte doğal formüller...
Tansiyon, kalbin kan pompalarken oluşturduğu basınca denir. Kan basıncının yani tansiyonun yükselmesiyle organları besleyen damarlarda tıkanma ve kireçlenme gibi sorunlar gelişir. Bunun sonucunda da damarın bulunduğu organlarda ölümcül hasarlar oluşabilir. Yüksek tansiyonun kısa ve uzun vadeli olumsuz etkilerinden kurtulmanın en etkin yolu kan basıncının normal sınırlarda tutulmasıdır. Bunu da tansiyonu yükselten besinlerden uzak durarak, hareketli bir yaşam biçimi tercih ederek, egzersizlerle destekleyerek ve bol su içerek sağlamak mümkün. Peki tansiyona iyi gelen besinler nelerdir? İşte doğal formüller...
Giriş Tarihi: 06.02.2020
09:31
Güncelleme Tarihi: 06.02.2022
11:12
Otomatik aletlerle kan basıncı ölçümünü doğru yapmak için kullanma kılavuzu okunmalı ve kurallara uyulmalı. Sakin, sessiz bir ortamda tansiyon ölçümünü yapın. Konuşmayın , sırtınızı arkaya dayayın, kalp seviyesinde kolun ortasına manşeti yerleştirin. Kol ve kalp aynı düzlemde olmalısına dikkat edin.
Oturarak kolunuzu destekleyin, bacak bacak üstüne atmayın, ayaklarınızı yere düz basın. Kıyafetlerin üzerinden ölçüm yapmayın. Sabah kahvaltıdan önce ve akşam yemek öncesi aç karnına bir iki dakika ara ile kez yani günde dört kez bir hafta boyunca ölçüm yapmak genelde yeterli.
Atrial fibrilasyon adı verilen ritim bozukluğu olan hastaların evde tansiyon ölçümleri yanlış sonuç verebileceği unutulmamalı. Sağ ve sol kol arasında 10 birim ve daha az fark olabilir, bu nedenle endişe edilmemeli. Evde ortalama ölçülen tansiyon değerleri 135/85 mmHg üzeri ise yüksek tansiyondan bahsetmek mümkündür.
Yüksek tansiyon şikâyeti olanların özellikle yağlı ve yağda kızartılmış besinlerden, hamur işlerinden, kırmızı et ve sakatatlardan uzak durması gerekiyor. Kahve, çikolata, şekerli, gazlı içeceklerle tuz, margarin ve aşırı çay tüketimi de tansiyonu yükselten besinler arasında yer alıyor.
İşte tansiyona iyi gelen o besinler…
Ayva : Yüksek oranda potasyum içermesi sayesinde kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili olur. Ayrıca çözünebilir bir lif olan pektinin ayvada yüksek olarak bulunması kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller sayesinde kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerine olumlu etkiler sağlar.
GDO HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN 10 YANLIŞI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN
Badem : İçerisinde bitkisel protein, lif ve tekli yağların yanı sıra, E vitamini ve magnezyum, kalsiyum, potasyum, çinko, riboflavin, niyasin gibi önemli besinlerin de bulunduğu son derece yararlı bir kabuklu yemiştir. Ayrıca yağ oranı yüksektir. 30 gr bademde 13 gr yağ bulundurur. Diyet yapanların gözdesi olan badem bilhassa kalp sağlığı ve yüksek tansiyon için faydalıdır. Kalp hastalığı riskini azaltan tekli doymamış ve bitki sterolü içerir. Zararlı kolesterolü düşürür.
Bal : Yenir, şifalı bitkilerle macun yapılır, Şerbeti içilir. Merhem gibi sürülür. Öğütülerek elde edilen çörekotu tozuyla karıştırılan bal, günde 3 kere birer tatlı kaşığı yenildiğinde tansiyonun dengelenmesini sağlar.
Balık : Kırmızı et tüketimin yerine kan basıncını düşürmede etkili olduğu bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuş olan omega-3 kaynağı balığın tüketimine ağırlık verilmelidir. Yemekler, bitkisel yağlarla hazırlanmalıdır. Katı yağlardan uzak durulmalıdır. Yemekler hazırlanırken tuz ilavesi mümkün olduğunca sınırlandırılmalıdır. Ülkemizde yüksek tansiyona sıklıkla rastlanılmasında önemli bir etkenin tuz olduğu düşünülmektedir. Sigarayı bırakmak da yüksek tansiyon hastaları için hayati önem taşımaktadır.