Arama

Tarihe damga vuran unutulmaz gemiler

Teknolojinin çok gelişmediği dönemlerde de insanlar büyük kara parçalarını çevreleyen sular üzerinde yolculuk edecek unutulmaz gemiler meydana getirmişti. Gemilerin yüzyıllarca sadece ulaşım aracı değil kimi zaman tarihin değişmesine neden olacak özneler olduğu da yalın bir gerçekti. Kimi Nusret Mayın Gemisi'nde olduğu gibi savaşın seyrini değiştirdi, kimi iyi niyetin göstergesi olduğu bir yolculukta dönüşünü tamamlayamadan soğuk sularda tarihe gömüldü, kimi günümüzde modern teknolojinin imkanlarıyla gelişimin ve kalkınmanın öncüsü oldu. İşte tarihe damga vuran unutulmaz gemiler...

  • 12
  • 22

Geminin özellikleri

📌Gemi, deniz tabanı haritalama sistemleri, ölçüm ve örnekleme sistemleri bulunan yerli yapım iş sınıfı uzaktan kumandalı sualtı aracı, deniz tabanından 18 metre uzunluğa kadar karot numunesi alabilen örnekleme ekipmanı ve jeoloji, oşinografi laboratuvarlarına sahiptir. Oruç Reis araştırma gemisinin, personel kapasitesi 55'tir. Bunun 24'ü gemici, 31'i ise idareci ve araştırmacıdan oluşuyor.

📌Gemi ile deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapılar görüntülenebiliyor, modern uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) ile bin 500 metre su derinliğindeki deniz tabanı ayrıntılı olarak izlenebiliyor.

📌Yüzde 90 yerli tasarım, işçilik ve entegrasyonu olan 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğindeki Oruç Reis gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik araştırmaları gerçekleştirebiliyor. Gemi, Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nden de görülebiliyor.

Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki 5-6 araştırma gemisinden biri olan Oruç Reis, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

  • 13
  • 22

Sismik araştırma gemisi olan Oruç Reis'in ülkemize yaptığı katkılar neler?

📌Oruç Reis, İstanbul Tuzla Tersanesi'nde inşa edilen yerli ve ilk sismik araştırma gemimizdir. Sismik araştırma gemilerinin yaptığı çalışmalar neticesinde enerji kaynakları bulunmaktadır. Oruç Reis Gemisi, deniz tabanın haritalayarak, 1.500 metre derinlikten örnekleyebilir.

📌MTA'ya (Maden Tetkik Arama) yaklaşık 300 milyon lira mâl olan sismik arama gemisi Oruç Reis, ülkemizin petrol ve doğalgaz arama kabiliyetini artıracağı gibi, denizlerimizdeki maden potansiyelinin araştırılması noktasında da önemli çalışmalar yapmıştır. Oruç Reis, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetlerinde bulunmuştur.

📌Doğu Akdeniz'deki araştırma faaliyetlerinin ardından ikmal ve bakım için Antalya Limanı'na gelen Oruç Reis, limandan ayrılarak açığa demirlemiştir. Geçtiğimiz günlerde Oruç Reis'in faaliyetine devam etmek için görev beklediği belirtilmiştir.

Osmanlı'nın ünlü denizcileri

  • 14
  • 22
FATİH SONDAJ GEMİSİ
FATİH SONDAJ GEMİSİ

Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisidir. Ülkemizin ilk operasyonel sondaj gemisidir.

Fatih Sondaj Gemisi'nin özellikleri

📌Türkiye'nin ilk milli sondaj gemisi olan Fatih, 2017'de Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) envanterine katıldı. Çeşitli bakım çalışmalarının ardından Basınç Kontrollü Sondaj sistemi ile donatılan Fatih, 29 Ekim 2018'de Alanya-1 derin deniz kuyusu sondajına başladı. Fatih, İstanbul'un fethinin 567. yıl dönümü 29 Mayıs'ta Karadeniz'deki ilk milli sondajı gerçekleştirmek üzere Haydarpaşa Limanı'ndan uğurlandı. Fatih sondaj gemisinin kuleleri İstanbul Boğazı'ndan geçebilmesi için söküldü. Gemi, kuleleri yeniden monte edilmek üzere 6 Haziran'da Trabzon Limanı'na demir attı.

  • 15
  • 22

📌Yüksek teknolojiye sahip gemiler için kullanılan 6. nesil seviyesinde bulunan Fatih, kendi sınıfındaki 16 gemi arasında dünyanın en iyi ilk 5 gemisi arasında yer almaktadır. Dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru'ndan daha derinde, 12 bin 120 m (40.000 ft) derinlikte çok yüksek basınç altında deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih, ultra derin deniz sondaj gemisi özelliğine sahiptir. Aktif konumlandırma sistemi sayesinde 6 metre yükseklikteki dalga boyunda bile sabit kalarak operasyonlarını sürdürebilir.

📌12 bin 200 metre derinlikte yani dünyanın en derin çukuru olan Mariana Çukuru'ndan daha derinde, çok yüksek basınç altında dahi deniz sondajı yapabilme kabiliyeti bulunan Fatih'in uzunluğu neredeyse bir Eyfel Kulesi kadar.

Fatih Sondaj Gemisi'nin tarihi önemi nedir?

Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisi, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetti.

📌Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "müjde" olarak açıkladığı Fatih sondaj gemisinin Türkiye tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi, ülkenin son dönemde denizlerde yoğun bir şekilde yürüttüğü sismik arama ve sondaj faaliyetlerinin ilk somut meyvesi oldu.

Türkiye'nin Karadeniz'deki münhasır ekonomik bölgesinde, yaklaşık 170 kilometre açıkta gerçekleştirdiği ve ülkenin doğal gaz ithalatının önemli bir kısmını karşılayabilecek bu keşif, bundan sonra denizlerde yürütülecek arama ve üretim faaliyetleri açısından yeni bir dönemin kapısını aralıyor.

  • 16
  • 22
TİTANİK
TİTANİK

Titanic, yapıldığı dönemde dünyanın en büyük buharlı transatlantik (Atlantik'i aşan, geçen) yolcu gemisiydi. 15 Nisan 1912 gecesi daha ilk seferinde bir buz dağına çarpmış ve yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik'in buzlu sularına gömülmüştü.

Geminin tarihi

📌Titanik, İrlanda tersanelerinde üretildi. 1912'de yapımı tamamlandığında dünyanın en büyük buharlı yolcu gemisiydi.

📌Titanik'in yapımına 31 Mart 1909'da başlanmış ve üzerinde 26 ay boyunca 11.300 kişi çalışmıştır. Geminin gövdesi 31 Mayıs 1911'da suya indirildi ve tamamlanması için bir yıl daha gerekti. Geminin inşası 2 Nisan 1912'de tamamlanmıştır.

📌Titanik'te zamanında mevcut olan en ileri teknolojiler kullanılmıştı. Birçok insan tarafından "batmaz gemi" olduğuna inanılıyordu ve bu inanış batmadan önce bu şekilde tanımlanmış ve lanse edilmişti. Bu derece ileri teknoloji ve eğitimli mürettebata rağmen batması birçok insanı şoke etti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN