Tarihe damga vuran unutulmaz gemiler
Teknolojinin çok gelişmediği dönemlerde de insanlar büyük kara parçalarını çevreleyen sular üzerinde yolculuk edecek unutulmaz gemiler meydana getirmişti. Gemilerin yüzyıllarca sadece ulaşım aracı değil kimi zaman tarihin değişmesine neden olacak özneler olduğu da yalın bir gerçekti. Kimi Nusret Mayın Gemisi'nde olduğu gibi savaşın seyrini değiştirdi, kimi iyi niyetin göstergesi olduğu bir yolculukta dönüşünü tamamlayamadan soğuk sularda tarihe gömüldü, kimi günümüzde modern teknolojinin imkanlarıyla gelişimin ve kalkınmanın öncüsü oldu. İşte tarihe damga vuran unutulmaz gemiler...
Giriş Tarihi: 03.10.2020
15:37
Güncelleme Tarihi: 01.08.2021
13:46
Bandırma Vapuru'nun tarihimizdeki yeri ve önemi
📌Teknik birtakım sıkıntılara rağmen gemi kaptanının da özverisi ve başarısı ile Bandırma Vapuru 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü Samsun Limanı'na ulaştı. Milli Mücadele'yi başlatan bir sembol olması açısından Bandırma Vapuru'nun tarihimizdeki yeri ve önemi çok büyüktür.
Vapur günümüzde ne durumda?
📌Büyük bir başarıya imza atan Bandırma Vapuru daha sonra bir Türk armatöre satıldı. Fakat ülkemiz için son derece önemli olduğundan 1999 yılında Samsun'da vapurun birebir *replikasının inşa edilmesi projesi başlatılmış, 2001 yılında inşası tamamlanan vapur 18 Mayıs 2003 tarihinde müze olarak hizmete açılmıştır. Yaşanan zorlu günlerin simgesi haline gelen Bandırma Vapuru o günlerin anısını yaşatmak amacıyla aslına uygun bir şekilde müze haline getirildi.
*Replika: Bir sanat eserinin kopyası anlamını taşımaktadır.
📌Şu anda Bandırma Müzesi olarak Samsun'un Canik ilçesinde ziyaretçilerini beklemektedir.
Nasıl gidilir?
Nusret, I. Dünya Savaşı Çanakkale Deniz Savaşlarında büyük bir başarı göstermiş olan mayın gemisidir.
📌Çanakkale Zaferi deyince akla ilk gelen ve bu zaferin simgesi haline gelmiş unsurlardan biri de Nusret Mayın Gemisi'dir. 18 Mart Deniz Savaşı'nda müttefik donanmasını bozguna uğratıp, düşmanları şaşkına çeviren, 26 mayınla bir milletin yazgısını değiştiren kahramanlığın hikâyesidir Nusret Mayın Gemisi.
📌Geminin elverişli donanımı ve mayınların dahice boğaza yerleştirilmesiyle, tarihinin en kuvvetli donanması, büyük bir yenilgiye uğratıldı ve düşman gemilerinin Çanakkale Boğazı'na girmesi engellendi.
Nusret Mayın Gemisi'nin tarihi
📌Malatya Arapgirli Cevat Paşa'nın emriyle Osmanlı Donanması ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmete giren mayın dökücü geminin asıl ismi Nusrat olmasına rağmen zamanla Nusret olarak anıldı. Gemi, 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde kızağa çekildi ve 1913 yılında Osmanlı Donanması'na katıldı. Böylece savaşın seyrini değiştirecek geminin Osmanlı topraklarına gelişi sağlandı.
Nusret Mayın Gemisi'nin tarihimizdeki yeri ve önemi
📌Çanakkale Destanı'nın tanığı Nusret Mayın Gemisi asla unutulamayacak bir öneme sahipti. Nusret'in döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş, ona "dünyanın en ünlü mayın gemisi" unvanını kazandırmıştı. Nusret in mayınları 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet, onun ardından HMS Irresistible ve HMS Ocean zırhlılarını sulara gömmüştü.
Nusret Mayın'ın savaş seyrini değiştiren büyük taktiği neydi?
Günümüzde gemi ne durumda?
📌Gemi 1962'de özel kişilerce satın alınmış, Kaptan Nusret adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet vermişti. 1990 yılında Mersin açıklarında alabora oldu. 1999 yılında bir grup gönüllü tarafından su yüzüne çıkarılan Nusret, 2003 yılında Tarsus Belediyesi tarafından, Çanakkale Savaşları ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirildi.
Nasıl gidilir?
📌2011 yılında İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin birebir ölçülerindeki "tıpkı yapımı" bugün de Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığında sergilenmektedir. Nusret Mayın Gemisi'nin 8 Mart 2015 tarihli 100. yıl anma töreninde temsili olarak yeniden suya indirilmişti. Sabah 06:15'te denize açılan gemi, 100 metre aralıklarla denize temsili iki mayın bıraktı.
Nasıl gidilir?
Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir.
📌Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi. Nisan 2017'de Akdeniz'de petrol ve hidrokarbon arama görevine gönderildi. Gemi, 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde operasyon test, eğitim ve tecrübe faaliyetlerine başladı.
Oruç Reis kimdir?