Arama

Tarihe damga vuran unutulmaz gemiler

Teknolojinin çok gelişmediği dönemlerde de insanlar büyük kara parçalarını çevreleyen sular üzerinde yolculuk edecek unutulmaz gemiler meydana getirmişti. Gemilerin yüzyıllarca sadece ulaşım aracı değil kimi zaman tarihin değişmesine neden olacak özneler olduğu da yalın bir gerçekti. Kimi Nusret Mayın Gemisi'nde olduğu gibi savaşın seyrini değiştirdi, kimi iyi niyetin göstergesi olduğu bir yolculukta dönüşünü tamamlayamadan soğuk sularda tarihe gömüldü, kimi günümüzde modern teknolojinin imkanlarıyla gelişimin ve kalkınmanın öncüsü oldu. İşte tarihe damga vuran unutulmaz gemiler...

Nusret Mayın Gemisi'nin tarihi

📌Malatya Arapgirli Cevat Paşa'nın emriyle Osmanlı Donanması ve Türk Deniz Kuvvetleri'nde hizmete giren mayın dökücü geminin asıl ismi Nusrat olmasına rağmen zamanla Nusret olarak anıldı. Gemi, 1911 yılında Almanya'nın Kiel şehrinde kızağa çekildi ve 1913 yılında Osmanlı Donanması'na katıldı. Böylece savaşın seyrini değiştirecek geminin Osmanlı topraklarına gelişi sağlandı.

  • 10
  • 22

Nusret Mayın Gemisi'nin tarihimizdeki yeri ve önemi

📌Çanakkale Destanı'nın tanığı Nusret Mayın Gemisi asla unutulamayacak bir öneme sahipti. Nusret'in döşediği mayınlar 18 Mart 1915'te Çanakkale harekatının kaderini değiştirmiş, ona "dünyanın en ünlü mayın gemisi" unvanını kazandırmıştı. Nusret in mayınları 639 kişilik mürettebatıyla Bouvet, onun ardından HMS Irresistible ve HMS Ocean zırhlılarını sulara gömmüştü.

Nusret Mayın'ın savaş seyrini değiştiren büyük taktiği neydi?

Günümüzde gemi ne durumda?

📌Gemi 1962'de özel kişilerce satın alınmış, Kaptan Nusret adıyla kuru yük gemisi olarak hizmet vermişti. 1990 yılında Mersin açıklarında alabora oldu. 1999 yılında bir grup gönüllü tarafından su yüzüne çıkarılan Nusret, 2003 yılında Tarsus Belediyesi tarafından, Çanakkale Savaşları ile ilgili heykellerin de yer aldığı bir çevre düzenlemesi ile anıt haline getirildi.

Nasıl gidilir?

📌2011 yılında İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilen Nusret Mayın Gemisi'nin birebir ölçülerindeki "tıpkı yapımı" bugün de Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığında sergilenmektedir. Nusret Mayın Gemisi'nin 8 Mart 2015 tarihli 100. yıl anma töreninde temsili olarak yeniden suya indirilmişti. Sabah 06:15'te denize açılan gemi, 100 metre aralıklarla denize temsili iki mayın bıraktı.

Nasıl gidilir?

  • 11
  • 22
ORUÇ REİS
ORUÇ REİS

Oruç Reis, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün sahibi olduğu Türk araştırma gemisidir.

📌Yapımına 2012'de İstanbul'da başlanan ve 2015'te tamamlanan gemiye Osmanlı denizcisi Oruç Reis'in adı verildi. Nisan 2017'de Akdeniz'de petrol ve hidrokarbon arama görevine gönderildi. Gemi, 2017 yılı Ağustos ayı içerisinde operasyon test, eğitim ve tecrübe faaliyetlerine başladı.

Oruç Reis kimdir?

  • 12
  • 22

Geminin özellikleri

📌Gemi, deniz tabanı haritalama sistemleri, ölçüm ve örnekleme sistemleri bulunan yerli yapım iş sınıfı uzaktan kumandalı sualtı aracı, deniz tabanından 18 metre uzunluğa kadar karot numunesi alabilen örnekleme ekipmanı ve jeoloji, oşinografi laboratuvarlarına sahiptir. Oruç Reis araştırma gemisinin, personel kapasitesi 55'tir. Bunun 24'ü gemici, 31'i ise idareci ve araştırmacıdan oluşuyor.

📌Gemi ile deniz tabanından itibaren 15 bin metre derinlikteki jeolojik yapılar görüntülenebiliyor, modern uzaktan kumandalı su altı aracı (ROV) ile bin 500 metre su derinliğindeki deniz tabanı ayrıntılı olarak izlenebiliyor.

📌Yüzde 90 yerli tasarım, işçilik ve entegrasyonu olan 87 metre uzunluğunda, 23 metre genişliğindeki Oruç Reis gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik araştırmaları gerçekleştirebiliyor. Gemi, Antalya'nın dünyaca ünlü Konyaaltı Sahili'nden de görülebiliyor.

Tam donanımlı ve çok amaçlı dünyadaki 5-6 araştırma gemisinden biri olan Oruç Reis, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

  • 13
  • 22

Sismik araştırma gemisi olan Oruç Reis'in ülkemize yaptığı katkılar neler?

📌Oruç Reis, İstanbul Tuzla Tersanesi'nde inşa edilen yerli ve ilk sismik araştırma gemimizdir. Sismik araştırma gemilerinin yaptığı çalışmalar neticesinde enerji kaynakları bulunmaktadır. Oruç Reis Gemisi, deniz tabanın haritalayarak, 1.500 metre derinlikten örnekleyebilir.

📌MTA'ya (Maden Tetkik Arama) yaklaşık 300 milyon lira mâl olan sismik arama gemisi Oruç Reis, ülkemizin petrol ve doğalgaz arama kabiliyetini artıracağı gibi, denizlerimizdeki maden potansiyelinin araştırılması noktasında da önemli çalışmalar yapmıştır. Oruç Reis, Karadeniz, Marmara ve Akdeniz'de sismik araştırma faaliyetlerinde bulunmuştur.

📌Doğu Akdeniz'deki araştırma faaliyetlerinin ardından ikmal ve bakım için Antalya Limanı'na gelen Oruç Reis, limandan ayrılarak açığa demirlemiştir. Geçtiğimiz günlerde Oruç Reis'in faaliyetine devam etmek için görev beklediği belirtilmiştir.

Osmanlı'nın ünlü denizcileri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN