Tez nedir, nasıl yazılır?
Eğitim hayatı boyunca lisans, yüksek lisans veya doktoranın en zorlu süreçlerinden biri şüphesiz tez yazmak… Bu zorlu işin de elbette kendisine mahsus bazı kuralları, araştırma yöntemleri ve teknikleri var. Peki, en nihayetinde bilimsel bir çalışma olarak ortaya konulan tez nasıl yazılır, yazarken dikkat edilmesi gereken nokta ve ince nüanslar nelerdir? İşte tez yazımı hakkında bilmeniz gerekenler…
Giriş Tarihi: 26.01.2020
14:44
Güncelleme Tarihi: 26.01.2020
15:28
Okuma, not alma ve fişleme
Genel ön hazırlıklar bittikten sonra artık konunuza dair derin okumalara girebilirsiniz. Yapacağınız okumalar hipoteziniz ekseninde olması gerekir. Okuma, tezinize yön veren en önemli kısımdır. Doğru ve birincil kaynakları bulup okuyarak tezde kullanmak; araştırmacının tezini kıymetlendirir.
Tez yazarken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de fişleme yöntemidir. Okuduğunuz kaynaklardan alacağınız kısa notlar, bilgi fişleri yazma sürecinde oldukça işinize yarayacaktır.
Okuma sürecine dalıp yazmayı ise tamamen ertelemeyin , yazmak tezi ilerletip konunuzu belli bir sistematiğe oturtmanıza yardımcı olur.
İçindekiler kısmını oluşturmak
İçindekiler kısmı, okumalar bittikten sonra hazırlanırsa araştırmacıya epey bir kolaylık sağlar. Bu sayede hangi rotada ilerleyeceğiniz belli olur, hazırladığınız bilgi fişleri ve notlarla yazma sürecinde rahat bir nefes alabilirsiniz.
Yazma, araştırma sürecinin son aşamasıdır. Tüm bu süreçlerin akabinde aslında en son ve en zorlu süreç tez yazımı sürecidir. Hipoteziniz etrafında yaptığınız okumalar ve not alma sürecinin sonunda tezinizi belirli bir süre dilimine yazarak yazabilirsiniz. Hipotezinizi dayandırdığınız kaynakların güvenilirliğinden şüphe edilmemeli, bulgularını ve genellemeleriniz nesnel olmalıdır. Ayrıca, araştırmanın bütün basamaklarının ve bulgularının tam bir açıklıkla ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde sunulması gerekir
Tez metninde kullanılan dil
Tez metninde açık, anlaşılır sade ve nesnel bir dil kullanılmalıdır. Tez deneme türündeki gibi samimi bir üslupla değil, daha resmi bir dille yazılır.