Titanik'i son anda kaçıran yeryüzünün en talihli adamı
Titanik'e binemeyen tek yolcunun bir Türk olduğunu biliyor muydunuz? Peki, yeryüzünün en talihli adamı olarak kayıtlara geçen bu ismin atlattığı badirelerin ise bu kadarla kalmadığını? Sizler için Titanik'e erkenden bilet alan ama gemiyi son anda kaçıran o ismin hikayesini derledik.
Giriş Tarihi: 20.06.2019
14:43
Güncelleme Tarihi: 20.06.2019
16:28
TİTANİK’İ SON ANDA KAÇIRDIM KULÜBÜ
Gemi listelerinden doğrulanan bilgilere göre, "Titanik'i son anda kaçırdım kulübü " üyesi olan bazı ünlüler de vardı. Dr. Işıl Acehan'ın aktardığına göre, bunlar arasında ABD'li romancı Theodore Dreise, İtalyan mucit Guglielmo Marconi , ABD'li finansçı J.P. Morgan , ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Bacon gibi isimler bulunuyor.
Besim Ömer Paşa soyadı kanunundan sonra Akalın unvanını alır. Yaklaşık yarım asır boyunca hocalık yapar ve binlerce talebe, ebe yetiştirir. Aynı zamanda kronik bir astım hastası olan Besim Ömer, en yaşlı üye sıfatıyla mecliste de yerini almıştır. Ömrünün son gününü de milletvekili olarak görev aldığı Büyük Millet Meclisi'nde geçirir. 19 Mart 1940 tarihinde Salı günü Meclis'te öğle arasında geçirdiği ani kalp krizi sonucunu hayata gözlerini yumar.
Hayatıyla ilgili ilginç ayrıntılar da mevcut. Onunla uzun yıllar aynı çatıyı paylaşan akrabalarının aktarımına göre henüz altı yaşında iken Abdurrahman Paşa kendisi ile şakalaşıp seni evlendireceğim deyince dayısına küser. Çevresine sürekli olarak evlenmeyeceğim deyip durur ve gerçekten de 80 yıllık hayatı boyunca hiç evlenmez, uzun ömrünü ilme adar . Hatta Hüseyin Rahmi ve Ubeydullah Efendi ile birlikte memlekette 3 meşhur bekarlar diye adları çıkmıştı. O kadar sık doğumlara girerdi ki günün birinde "Dokuz doğurmadım ama dokuz doğurttum ." diyerek 48 saat içinde dokuz doğum vakasında bulunduğunu dile getirmiştir.
EBELİĞİN KURUMSALLAŞMASINDAKİ ROLÜ
Dr. Besim Ömer Paşa'nın, gerek kitapları gerek verdiği eğitim ile modern tıbba katkısı çok fazladır. Ülkemizde ebeliğin kurumsallaşmasında da büyük rolü olmuştur. Çeşitli dergi ve gazetelerde çok sayıda makale ve 70'ten fazla kitap ve monografi yazmıştır. Bu çalışmalarından bazıları basım tarihine göre kronolojik bir liste halinde verilmiştir.
Derlenen kaynak: Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları, Besim Ömer Paşa ve ailesinin hususi evrak ı, Mehmet Kavak