Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken en iyi koylar
Türkiye'nin birbirinden güzel koyları, yeniden canlanmaya başladı. Her şeyden uzak, sakin ve keyifli tatil için mavi ve yeşilin buluştuğu koylarda eşsiz zamanlar geçirmek mümkün. Tertemiz denizi ve kumsallarıyla doğaseverlerin de uğrak noktaları arasında yer alan koylardan mutlaka görülmesi gerekenleri derledik.
Giriş Tarihi: 28.07.2020
09:28
Güncelleme Tarihi: 18.07.2021
17:24
📌Marmaris-Datça yolunun 29. km'sinden sağda toprak bir yola girerseniz, bu yol sizi Gökova Körfezi'ne, körfezin eşsiz köşelerinden biri olan Bördübet Koyu'na götürecektir .
📌Bördübet koyu, çevredeki en güzel koylardan biridir. Koy ve çevresi 1. derecede doğal SİT alanı olduğu için her türlü yapılaşma yasaktır. Doğal bir liman, fırtınalarda güvenli bir sığınaktır.
📌Burada doğa ve deniz birbirini kucaklar; pek çok bitki türü ve kuş çeşidi bulunur.
📌Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir.
📌Sahip olduğu endemik türler nedeniyle dünya mirası olarak korunması önerilmiş 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de 1. derecede doğal Sit alanı ilan edilmiş ve her türlü yapılaşmaya kapatılmıştır.
📌Türkiye'nin doğal güzellikleri arasında yer alan ve 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan vadi ismini, barındırdığı 80′den fazla kelebek türünden alır.
📌Bunlar arasında kaplan kelebekleri en çok bilineni. Dik kayalıklar nedeniyle dış dünyadan izole olmuş vadi, son yıllarda özellikle kampçıların, yürüyüşçülerin ve doğa tutkunlarının rotası içinde yer alıyor.
Ölüdeniz'den kalkan günlük tekne turlarının da sabah rotalarından olan Kelebekler Vadisi'ne karadan ulaşım oldukça zor.
📌Karadeniz'in ender doğal koylarından biri olan Ginolu Koyu'nun doğu yakasında Ginolu Kalesi yükselmektedir.
📌Kale denizin içine doğru uzanan Sürtüven Burnu üzerine kurulmuştur. Kalenin iki yanında Ginolu ve Karadeniz adıyla 2 küçük liman mevcuttur. Ginolu limanına 1999 yılında balıkçı barınağı inşa edilmiştir. Limanın doğusunda Ginolu Plajı ve tesisleri bulunmakta olup yaz ayları boyunca deniz turizmine hizmet vermektedir.
📌Çatalzeytin Ginolu Köyü 2 Aralık 1998 tarihli 587 sayılı kararla Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
📌İlçenin ilk yerleşim yeri antik dönemde Kinolis olarak bilinen, 5 km batısında yer alan Ginolu Koyu'dur. Kinolis (Ginolu) Kalesi, ilçe merkezinin yaklaşık 5 km. batısında yer alır. M.Ö. 5. yüzyıldan itibaren yerleşim gördüğü, arkeolojik veriler ve tarihi kaynaklar yardımıyla öğrenilmekle birlikte, kalesinin inşa tarihi kesin olarak bilinememektedir.
📌Venedik ve Ceneviz kolonizasyonu sırasında önem kazandığı anlaşılan Kinolis Kalesi'nin günümüz hali; mevcut izler, bölge tarihçesi ve ilgili kaynakların yardımı ile 9.-11. yüzyıllara tarihlendirilebilmektedir.
📌Çatalzeytin Ginolu Köyü 2 Aralık 1998 tarihli 587 sayılı kararla Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.