Üniversite öğrencilerinin bilmesi gereken akademik terimler
Öğrenciler, eğitim hayatları boyunca birçok akademik terimle karşılaşıyorlar. Üniversite ve kampüs ortamından kopan gençlerin bu terminolojiden de uzak kalmaması için bilmesi gereken akademik terimleri ve bunlara dair en çok merak edilen soru ve cevapları derledik…
Giriş Tarihi: 13.12.2020
11:19
Güncelleme Tarihi: 23.12.2021
13:05
📌Hocalarınızın sizin için yazacakları tanıtıcı mektuptur. Yüksek lisans başvuruları için genelde 2 farklı hocanızdan referans mektubu almanız istenir.
🔎 Referans mektubu ne işe yarar?
✅Yüksek lisans başvurularında size avantaj sağlar.
📌Enstitüde kayıtlı öğrenciye ders ve tez (yüksek lisans tezi, doktora tezi, sanatta yeterlik tezi ve uygulaması) çalışması dönemlerinde rehberlik etmek üzere enstitü yönetim kurulu tarafından atanan öğretim elemanıdır.
🔎 Danışmanımı neye göre seçmeliyim?
✅Seçeceğiniz konuda uzman veya o alanda çalışmaları olan hocaları tercih etmeniz tez süreciniz için dah faydalı olacaktır.
📌Bir lisans veya yüksek lisans programını bitirdikten sonra o bilim dalında sınav ve bilimsel bir eserle erişilen bir derece veya basamaktır.
📌Doktora öğretimi, lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 6 yarıyıl, yüksek lisansın ardından yapıldığı taktirde en az 4 yarıyıl süresini kapsar. Bu unvanın Uluslararası İngilizcedeki resmi tanımlama terimi ise "Ph.D."dir. Doktora, en yüksek seviyeli akademik derecedir.
📌Lisansa dayalı en az altı, yüksek lisansa dayalı en az dört yarı yıllık programı kapsayan ve orjinal bir sanat eserinin ortaya konulmasını, müzik ve sahne sanatlarında ise üstün bir uygulama ve yaratıcılığı amaçlayan doktora düzeyinde lisansüstü bir yükseköğretim eşdeğeridir.
📌Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS), Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) talimatı ile Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ve ÜDS, KPDS, ve KPSS Yabancı Dil sınavlarının kaldırılmasının ardından bu sınavların yerini alan yabancı dil sınavıdır.