Arama

Unutkanlıkla baş etmenin yolları

Modern yaşamın beraberinde getirdiği unutkanlık, çoğu zaman normal gibi görünse de bazı hastalıkların ya da vücuttaki hormon yetersizliklerinin bir sonucu olarak ortaya çıkabiliyor. Ayrıca unutkanlık, ağır depresyon haliyle de kendini iyice belli ediyor. Peki, unutkanlığa yol açan nedenler neler? Hangi hastalıklarda unutkanlık görülür? Kur'an'da unutkanlıktan nasıl bahsediliyor? Hafızayı güçlendirecek beslenme önerileri neler? İşte unutkanlıkla baş etmenin yolları...

Stres, depresyon, kaygı bozukluğu gibi durumların olması: Yapılan araştırmalar her 5 kişiden birinin hayatının belli bir döneminde depresyonla yüz yüze geldiğini gösterir. Baş edilemeyen depresyon hali, duygusal ve zihinsel yıkıma yol açar. Dağınıklık ve dikkat eksikliğinin de belirtileri arasında yer aldığı depresyon, kişinin kontrol edemediği heyecan ve huzursuzluk hissi, duygusal bir sarmala neden olur. Aşırı sinirlilik hali ve ağlama nöbetleriyle bu durumu daha da ağırlaştırır.

Ağır depresyon, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiler. Kaygı seviyesinin yükselmesi, kişiyi zamanla intihar düşüncesine yönlendirir. Ağır depresyonun etkisiyle bazen unutkanlığa neden olur. İleri yaşlara kadar devam edebilen depresyon, çoğu zaman bunamayla karıştırılabilir.

Parkinson gibi sinir sistemini tahrip eden bazı hastalıklar: Bazı nöropsikolojik hastalıklar da unutkanlığa neden olur. Alzheimer gibi hastalıklar unutkanlıkla başlayıp zihinsel bir bozulmaya yol açar. Bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan unutkanlık, yaşa bağlı olarak gösterebilen unutkanlıktan farklı bir tablo çizer.

Yaşlıların unutkanlıkla ilgili şikâyetleri aile bireyleri tarafından normal olarak karşılansa da Alzehimer olan hasta, zamanla işlerini planlayamaz ve tuvalet, banyo gibi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelir.

Alzehimer gibi nöropsikolojik hastalıkların, sağlıksız ve yetersiz beslenme alışkanlıklarıyla kaza sonrası ortaya çıkan travmalarla kendini gösterdiği düşünülür. Ayrıca genetik faktör de bu hastalık için önemli bir etkendir. Ailede genç yaşta Alzheimer olan birey varsa genç nesilde de bu hastalığın çıkma ihtimali oldukça yüksektir.

  • 10
  • 19

Uyku düzeni olmaması, yetersiz veya fazla uyumak: Beyinin iyi bir performans göstermesi için en az altı saat uyumak gerekir. Uzun süreli devam eden uykusuzluk kortizon seviyesi yükselmesine neden olur. Bunun sonucunda hafızayı kontrol eden sistemler olumsuz etkilenir.

Zihinsel yorgunluk hali: Yoğun stres kişinin öğrenmesini güçleştirip dikkatini azaltır ve unutkanlığa yol açar. Stres kontrolünü yapabilmek, onun destekleyici gücünden faydalanmak gerekir.

  • 11
  • 19

Folik asit eksikliği
Doktor kontrolü altında olmadan yapılan diyetler
Kafa travmaları gibi bellekte hasar meydana getirecek durumlar
Kitap okuma alışkanlığının olmaması
Doğru olmayan beslenme şekli

  • 12
  • 19
KUR'AN’DA UNUTKANLIK NASIL YER ALIR?
KUR’AN’DA UNUTKANLIK NASIL YER ALIR?

"Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt, kalplere bir şifâ ve inananlar için yol gösterici bir rehber ve rahmet (olan Kur'an) geldi." (Yunus, 10/57)

Kur'an'da unutma genellikle ilahi emir ve yasakların terk edilmesi, sözlerin tutulmaması, onların göz ardı edilmesi gibi anlamlarda kullanılır. Kur'an'ın bazı ayetleri, insanı unutkanlığa sevk eden birtakım sebepleri haber verirken, bazı ayetleri de insan için genelde bir zaaf olarak addedilen unutkanlığa çareler sunar.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN