Yaşamda dengeli olmanın önemi
Bir toplumun mutlu olabilmesi ölçülü ve dengeli olabilmesi ile mümkündür. Dengeli toplum inancında, ibadetinde, bütün tutum ve davranışlarında dürüst ve adil kalmayı amaçlayan sağduyulu insanlardan oluşur. Saydığımız erdemleri de bireyler toplumun yapı taşı olan ailede öğrenir. Sizin için yaşamda dengeli olmanın önemini hem psikolojik hem de sosyal açıdan ele aldık.
Giriş Tarihi: 19.11.2023
12:16
Güncelleme Tarihi: 19.11.2023
13:24
🔹 İnsanlar hayatında evlilik, çocuk ve iş değiştirmek gibi dengelerin değiştiği birçok durumla karşılaşır. Kendini tanıyan bir insan, karşılaştığı yeni durumlar karşısında çok hızlı uyum geliştirerek yaşam dengesini sağlar.
🔹 Başımıza gelenleri nasıl karşıladığımız da hayatımızda dengeyi sağlamamızı olumlu ya da olumsuz anlamda etkiler. Duygu ve davranışlarımızda orta yolu bulmaya çabalamak her zaman bizlere olumlu katkı sağlar.
🔹 Sadece insan ilişki ve davranışlarında değil; mimari ve sanat dallarında da ölçü ve denge oldukça önemlidir. Renklerin, malzemenin belirli bir ölçü ve ahenk içinde düzenlendiği eserler, her daim göze daha estetik görünür.
MODERN ÇAĞIN HASTALIĞI: BENCİLLİK
🔹 Müslüman bütün hal ve davranışlarıyla dengeli olmalıdır. Bu denge yalnızca eylemlerde aranmaz.
🔹 Dengenin duygu ve düşünce noktasında da korunması lazımdır. Çünkü insanın duygu ve düşünceleri davranışlarına yansır.
🔹 Duygu ve düşüncede ölçüsüzlük, ahlaki değer ve faziletlere zarar verir. Peygamber Efendimiz (SAV) insani ilişkilerin temellerinden sevgi ve nefretteki dengenin nasıl olması gerektiğini şöyle açıklamıştır :
"Sevdiğin kimseye karşı duyduğun sevgide aşırılığa kaçma, belki bir gün o kimse düşmanın olur. Düşman olduğun kimseye gösterdiğin düşmanlıkta da aşırı gitme, belki bir gün o kimse dostun oluverir."
(Tirmizi, Kitabu'l-Birr ve's- Sıla, 1997.)