Yiyecek ve içeceğin birbirini tamamlayan birlikteliği
Türk mutfağının oldukça zengin ve lezzetli olduğu tüm dünya tarafından bilinen bir gerçek. Osmanlı kültürünün mirasçısı olan Türk mutfağında her ne kadar yörelere göre farklılık gösteren lezzetler mevcut olsa da bazı yiyecek ve içecekler her kesim tarafından birlikte tüketilmek istenir. İşte lezzetiyle birbirini tamamlayan yiyecek ve içeceklerin birlikteliği...
Giriş Tarihi: 03.11.2019
09:47
Güncelleme Tarihi: 19.08.2020
13:24
Osmanlı döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan Türk lokumunun yüzlerce yıllık tarihi bulunur. Lokum ilk başlarda 'rahat ul-hulküm' yani 'boğazı rahatlatan' olarak adlandırılırken geçen süre içerisinde 'rahat lokum' olarak adlandırılmıştır. Osmanlı'da seri üretim 1777 yılında başlamıştır. İlk başlarda bal, meyve şurubu ve un ile karıştırılarak üretilmiştir. Nişasta ve rafine şekerin icadı ile günümüze kadar tat değişiklikleri yaşamıştır.
Malzemeler
3 su bardağı toz şeker 3 su bardağı su 2 çorba kaşığı krem tartar 3 çorba kaşığı nişasta Yarım su bardağı su
Öncelikle tozşekeri suda kaynatın. İçine krem tartarı ekleyip eritin. Kaynayan şerbetin üzerindeki köpükleri alın. 3 çorba kaşığı nişastayı, yarım su bardağı suda eritip, yavaş yavaş kaynayan şerbete ilave edin. Tepsiye hindistancevizi ya da pudraşekeri serpin. Karışımı da tepsiye boşaltın. Üzerine tekrar hindistancevizi ya da pudraşekeri serpin. Soğuk bir ortamda dondurup, küp şeklinde kesin.
Kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği gibi bir öğündür. Sabah tüketilen, günün ilk öğünüdür. Genellikle hafif gıdaların tüketilmesi tercih edilir. Türk kültüründe kahvaltıdan sonra kahve içme geleneği var olduğundan, kahveden önce yenen anlamına gelen kahve altı sözünden oluşmuş bir sözcüktür.
Türkiye'de kahvaltı en önemli öğündür . Türk kahvaltısındaki doğal besinler, sindirim ve sinir sistemi ile kalp sağlığına büyük fayda sağlar. Ege'de yetişen zeytinleriniz beyne yararlı yağ gönderir. Keçiden yapılar peynirlerimiz ise kilo aldırmaz. Bal kaymak ikilisinden bir lokma bile yemek, vücudun günlük enerji ihtiyacını karşılar. Ama fazlası da kilo yapar.
Tahin ve pekmez ayrı ayrıyken bile karşı koyulmaz lezzetleriyle birer sağlık deposuyken ikisinin bir araya gelmesi bu iki lezzeti daha da karşı konulmaz kılmaktadır. Susam yağından elde edilen tahin, temelde birçok faydaya sahip bir besindir. Sağlıklı yağlardan olan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini içerisinde barındıran tahin, bilinçli miktarda tüketildiğinde kilo kontrolü sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu yağ miktarını sağlıklı yoldan karşılamak için güzel bir seçenektir.
Pekmez içerisinde B1, B2, B3 vitaminleri bulundurur. Ayrıca magnezyum, demir, kalsiyum ve potasyum yönünden de zengin olduğundan, vücut için oldukça sağlıklı bir besindir.
Alternatif: Filtre kahve – Cheesecake (Peynirli pasta)
Filtre kahve gerçek kahve tiryakilerinin vazgeçemediği kahve türüdür. Sıcak suyun, koyu kavrulmuş ve kalın öğütülmüş kahvenin içinden geçirilerek demlenmesiyle hazırlanır. Filtre kahve yapmak için, pek çok markaya ait özel makineler var. Fakat daha basit bir şey kullanmak isterseniz, French press'lerden (coffee pot) faydalanabilirsiniz. French press'lerde kahveyi cam hazneye, her fincan için 1 çorba kaşığı olacak şekilde koyun. Kahvenin üzerine sıcak su ilave edin. Cam haznenin üzerine filtreli basma kolu yerleştirin ve demlenmesi için 3-5 dakika bekletin. Daha sonra haznenin üzerindeki pistona yavaş yavaş bastırarak demlenmiş kahvenin, öğütülmüş kahveden filtre edilerek ayrılmasını sağlayın. Filtre kahveyi de sade ya da sütlü olarak içebilirsiniz.