Arama

Zihin sağlığını arttıran 12 ipucu

Zihin sağlığını korumak, yeni fikirler ortaya koyabilmek ya da düşünme süreçlerimiz üzerinde söz sahibi olabilmek için beynin zinde olması oldukça önemli. Günlük yaşamımızda pek çok enformasyona maruz kalıyor, kendimize zaman ayıramıyor ya da yeni bilgiler öğrenmeyi zor ve karışık bulabiliyoruz. Tüm bunların önüne geçerek bilişsel yeteneklerinizi arttıracak, daha zinde bir zihin sağlayacak 12 ipucunu derledik.

  • 9
  • 12
DİNLENMEK İÇİN ZAMAN AYIRMAK
DİNLENMEK İÇİN ZAMAN AYIRMAK

Beynin sürekli aktif olması, stres ve endişenin yüksek olması, beyinde zehir etkisi yapabiliyor.

📌 Bu sebeple kimi zaman beyni dinlendirmemiz ve zihinsel faaliyetlerimizin sağlığı için her türlü aktiviteden tamamen uzaklaşmamız gerekiyor.

Eğer iyi bir dinlenme süreci sağlayamıyorsanız, meditasyon ya da farkındalık temelli tekniklerden faydalanarak zihninizi dinlendirebilir ve daha sağlıklı bir düşünme sistemi kurabilirsiniz.

  • 10
  • 12
SOSYAL İLETİŞİM KURMAK
SOSYAL İLETİŞİM KURMAK

📌 Yüz yüze görüşen, telefonda konuşan ve sadece yazışarak iletişime geçen bireyler arasında yapılan bir araştırmaya göre, sosyal iletişime geçen kişilerin beyin bölgelerindeki bağlantılar daha fazla.

Uzmanlar, arkadaş sayısı arttıkça bu bölgelerin büyüdüğünü, sosyal olmayan kişilerde ise bu bölgelerin küçüldüğünü belirtiyorlar.

Sosyal iletişimin hafıza işlevlerini geliştirdiği ve koruduğu ifade ediliyor.

  • 11
  • 12
KİTAP OKUMAK
KİTAP OKUMAK

Kitap okurken karşılaşılan yeni karakter, olay ve durumlar, akılda tutulması gereken pek çok durum hafızayı kuvvetlendiriyor.

📌 Öte yandan yapılan araştırmalar, yüksek sesle kitap okumanın depresyona meyilli kişilere iyi geldiğini ortaya koyuyor. Sıklıkla kitap okuyan ileri yaşlardaki bireylerin Alzheimer'a yakalanma riskleri azalıyor.

Okuma alışkanlığı olan kişilerin anlama düzeyinin olmayanlara göre daha fazla olduğu, kitaplardaki girift ilişkileri anlama ve yönetme becerisinin gerçek hayattaki olaylarda da etkili olduğu ifade ediliyor.

  • 12
  • 12
VİDEO İZLEMEK YERİNE OYUN OYNAMAK
VİDEO İZLEMEK YERİNE OYUN OYNAMAK

Uzmanlar, bu tür aktivitelerin zihinsel faaliyetleri yavaşlattığını belirterek bunun yerine oyun oynamayı tavsiye ediyorlar.

📌 Video oyunlarının beyin fonksiyonlarını yavaşlattığı düşünülse de aslında sanal bir dünyada vakit geçirmenin bilişsel açıdan faydaları bulunuyor.

Oyun oynayan bireylerin, hızlı analiz yapma ve hızlı karar verme gibi yeteneklerinin arttığı, algılama ve dikkat yeteneklerinin geliştiği vurgulanıyor. Ancak, video oyunu konusunda aşırıya kaçmak, sosyal ilişkileri ve sağlığı olumsuz etkiliyor.

------------------------------------------------------------------------------

** Fikriyat.com'un ürettiği özel içeriklere ulaşmak için tıklayınız: https://www.fikriyat.com/fikriyat-ozel

***Podcast kayıtlarıyla İslam'dan fıkha, edebiyata, tarihe dair bilgiler içeren programları dinleyebilir ve güncel olayların tarihte yer alan örnekleriyle, edebiyattan sanata dair birçok içeriği de takip edebilirsiniz: https://www.fikriyat.com/podcast

***Dijital medyanın tüm mecralarında yer alan Fikriyat.com sosyal medyada da aktif olarak faaliyet gösteriyor:

TWITTER: https://twitter.com/fikriyatcom

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/fikriyat/

FACEBOOK: https://www.facebook.com/fikriyat/

PODCAST'LER: https://www.fikriyat.com/podcast

MOBİL UYGULAMASI https://play.google.com/store/apps/details?id=com.turkuvaz.fikriyat

Ayrıntılı bilgi: https://www.fikriyat.com/kultur-sanat/2020/07/10/dijital-medyaya-yeni-bir-soluk-getiren-mecralar-fikriyatcom-ve-vav-radyo

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN