Arama

Zihni Kemiren Hastalık: Obsesif Kompulsif Bozukluk

Birçok insan zaman zaman çeşitli konularda evham, endişe ve takıntılara kapılabilir. Fakat insanlar çoğu kez günlük yaşam içinde ortaya çıkan bu duygular ile baş edebilir. Fakat bazı insanların günlük yaşamını etkileyecek noktaya varan takıntıları vardır ki bu obsesif-kompulsif bozukluk adı verilen ruhsal bir hastalığa dönüşebilir. O kadar ki defalarca abdest alabilir, namazının kabul olmadığını düşünerek namazı sürekli tekrar edebilir, tokalaşmaktan korkarak hiçbir yere dokunmamaya azami dikkat ederler.

  • 12
  • 17
HASTALIĞIN SEYRİ
HASTALIĞIN SEYRİ

OKB'nin genellikle ergenlik döneminde ortaya çıktığı belirtilse de çok erken ya da çok geç yaşlarda da görülebilir. Erkeklerde ortalama olarak 6-15 yaşlarında başlayan hastalık, kadınlarda 20-29 yaşlarında ortaya çıkar. Hastalık genellikle yavaş yavaş şiddetini artırarak seyreder. Bazı kişilerde bu belirtiler toplumsal, mesleki işlevselliği bozacak boyuta ulaşabilir.

  • 13
  • 17
BAŞKA HASTALIKLARLA BERABER GÖRÜLEBİLİR
BAŞKA HASTALIKLARLA BERABER GÖRÜLEBİLİR

Obsesif Kompulsif Bozukluk, başka psikiyatrik rahatsızlıklarla birlikte görülebilir. Bunlar anksiyete (sıkıntı) bozukluğu, panik bozukluk, madde bağımlılığı olabilir.

  • 14
  • 17
OKB’NİN TEDAVİSİ VAR MI?
OKB’NİN TEDAVİSİ VAR MI?

OKB kendiliğinden geçen bir hastalık değildir, bu yüzden tedavi edilmesi önemlidir. İlaç tedavisi ve bilişsel davranış terapisi olarak iki tedavi yöntemi vardır: Kişi yalnızca ilaç tedavisini, yalnızca terapiyi ya da her ikisini beraber seçebilir.

  • 15
  • 17
İLAÇ TEDAVİSİ
İLAÇ TEDAVİSİ

Antidepresanlar, selektif serotonin geri alım inhibitörleri OKB tedavisinde kullanılabilir. İlk aşamada belirtileri azaltmak için bir ilaçla tedaviye başlanır. İlacın etkisini göstermesi çok uzun zaman alabilir. Burada önemli olan nokta iyileşme hissedilse bile doktora danışmadan ilaçları bırakmamaktır. Çünkü ilaçları bırakmak belirtilerin tekrarlamasına neden olabilir.

Hastaların ilaç ve bilişsel davranış terapisine cevap vermedikleri şiddetli vakalarda beyin cerrahisi veya beyine bir dizi elektrik şoku verilmesi yöntemi kullanılabilir.

  • 16
  • 17
BİLİŞSEL DAVRANIŞ TEDAVİSİ
BİLİŞSEL DAVRANIŞ TEDAVİSİ

Bilişsel davranış terapisinin hedefi, hastaların ritüellerini gerçekleştirmeden korkularıyla yüz yüze gelmelerini ve kaygılarının azalmasını sağlamaktır. Terapide hastalarda sıkça görülen abartılmış düşünceleri azaltmaya odaklanılır.

Başarılı bir tedavi için öncelikle kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır. Kişinin şikâyetleri ayrıntılı olarak dinlenir; birtakım testler kullanılarak hem tanı netleştirilir hem de rahatsızlığın boyutu ve şiddeti tespit edilir. Gerekli görülürse aile üyeleri de sürece dâhil edilir.

Tanı konduktan sonra terapi sürecine geçilir. OKB tedavisinde terapiye ve terapiste güven son derece önemlidir. Bu süreçte danışan, terapi odasında kendini güvende ve anlaşılır hissetmelidir

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN