Ilık duş kalbi koruyor
Su, vücuttaki stresin dağılmasında önemli rol oynar. Özellikle sıcaklarda hem vücut ısınızın dengelenmesi, hem de kalp sağlığınız için sabah ve akşam ılık duş alın.
Sıcaklık artışının rahatsız edecek düzeye gelmesi, kronik hastalığı olanlar için riskli hale geldi. Bu aylarda, özellikle kardiyovasküler hastaların güneşe çıkarken dikkat etmesi gerekiyor. Aşırı nemli ve sıcak havalar, kalp ve dolaşım sistemlerini zorlayabiliyor. Kalp hastalığı, günümüzde en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biridir. Ülkemizde her üç kişiden birinde kalp-damar hastalığı görülmektedir. Böylesine yaygın görülen bu hastalıktan korunmak için beslenme düzenine dikkat edilmeli, stres, sigara ve alkolden uzak durulmalı, günlük hayatta hareketli olmaya özen gösterilmelidir. Özellikle sıcaklık artışıyla birlikte dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise su tüketimidir. Su kadar maden suyu tüketimi de önemlidir. Terleme sonucu vücut, sodyum kaybına uğrar. Maden suyu, içerdiği mineraller ile vücudun mineral kaybını önler. Özellikle yazın, günde bir-iki şişe maden suyu tüketilmeli.
BOL SU İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN
Sıcaklığın artması ve nem ile birlikte vücut aşırı terlemeye başlar. Terleme, kardiyovasküler sistemin zorlanmasına sebep olur. Terleme sonrası yeteri kadar sıvı tüketilmezse kan akışı yavaşlar ve kan pıhtılaşmaya başlar. Ter ayrıca kas kasılmaları, sinir iletileri ve su dengesi için gerekli olan sodyum, potasyum gibi minerallerin de kaybolmasına neden olur. Bu kayıplara karşı vücut, su tutan ve mineral kayıplarını en aza indirgeyen hormonları salmaya başlar. Tüm bu süreçlerin sonucunda kalpte ritim bozuklukları, tansiyon problemleri ve kalp krizi gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Dolayısıyla özellikle kalpdamar hastalarının bol su tüketmesi gerekir. Risk taşıyan hastalar 12.00-14.00 arasında sokağa çıkmamalı. Ayrıca gün içerisinde bol su tüketmeli. Çok fazla vücut sıvısı kaybetmek, vücudunuzun sıcaklığını artırabilir. Bu durum, ısı ya da sıcak çarpması ile sonuçlanabilir. Terleme, soğuk deri, baş dönmesi, bayılma, kas krampları, ayak bileğinde ödem (şişme), sığ veya hızlı nefes alma, mide bulantısı ve kusma gibi semptomlar ısı çarpmasının belirtileridir. Vücudunuz çok sıcak olmamalı. Vücut sıcaklığının normal seyrinin üzerine çıkması, vücudun tüm kimyasal işlemlerini yürüten proteinlerin çalışmasını durdurabilir. İnsan vücudu, iki şekilde ısı yayar: 1. Radyasyon: Isı, sıcak alanlardan daha serin bölgelere doğru hareket eder. Etrafınızdaki hava vücudunuzdan daha serin olduğu sürece, radyasyon akışı devam eder. Ancak hava sıcaklığı, vücut sıcaklığına yaklaştığında bu aktarım durdurulur. Bu durum, kalp atış hızını artırır ve kalp, kan pompalarken zorlanır. 2. Buharlaşma: Terleme ile birlikte vücudun sıvı kaybına uğraması, kan miktarında azalmaya sebep olur. Dakikada 5 litre kan pompalamak zorunda olan kalbin aynı ritmi yakalaması zorlaşır. Bu durum kalbin yorulmasına yol açar. Suyun, psikoloji ve beden üzerinde rahatlatıcı etkisi bulunur. Vücuttaki stresin dağılmasında ve pozitif enerji salgılanması konusunda su önemli rol oynar. Hem vücut ısısının dengelenmesi, hem de stresin kalp üzerindeki olumsuz etkilerinin giderilmesi için sabah-akşam duş alınmalı. Düzenli duş alımı kan akışını hızlandırır; böylelikle kalp, kan pompalama için daha az efor sarf eder.
KALP HASTALARI DENİZE GİREBİLİR
Öte yandan kalp hastalarının denize girmesinde sakınca yoktur. Ancak deniz kenarında güneşten iyi korunmalı, şapka ve şezlong şemsiyesi kullanmalıdır. Güneşin dik geldiği saatlerde güneşlenmekten kaçınmalıdır. Ayrıca deniz kenarında olduğu süre zarfında bol su tüketmelidir.
SERİN KALMAK İÇİN
Bol miktarda su veya şekersiz içecekler içmeye özen gösterin. Alkollü veya kafeinli içeceklerden kaçının. Kafein esaslı içecekler, vücudunuzdan daha fazla sıvı kaybına neden olabilir. Bol miktarda salata ve meyve tüketin. Salata ve meyve, vücudun ihtiyaç duyduğu sıvıyı karşılamanızı sağlar. Evinizin serin olduğundan emin olun. Hafif, gevşek pamuklu giysiler giyin. 11.00-15.00 arasında sıcaktan uzak durun. Çıkarsanız; gölgede yürüyün, güneş kremi kullanın ve şapka takmayı ihmal etmeyin. Aşırı fiziksel aktivitelerden kaçının.
HAFTADA BİR KOMEDİ FİLMİ İZLEYİN
Kalbinize iyi bakmanın püf noktaları şöyledir:
1- Hayatı yavaşlatın: Uzun ömürlü olmak için kalbinizi fazla yormamanız, yoğun stres ve koşuşturmadan uzak kalmanız lazım. Yaşam temponuzu olduğundan birkaç ölçü kadar yavaşlatmanız gerekiyor. Nabız atışını hızlandıracak etkilerden uzak durun. En önemlisi de doğru nefes alın! Doğru nefes kalbinizi yormaz, dinlendirir. Bu noktada kendinize vereceğiniz en önemli hediye yogaya başlamak olabilir.
2- Spor yapın: Kuşkusuz ki yürüyüş, en kolay yapılan ve kaliteli yaşam için en etkili olan spor biçimidir. İnsan yapısına en uygun spor yöntemi olarak kabul edilen yürüyüşleri hayatınıza dahil edin! Yürüyen merdivene, asansöre, kısa mesafelerde otomobilinize veda edebilirsiniz mesela. Bir de şunu unutmayın: Kapalı alanlarda değil, toprakta, doğal ve açık alanlarda spor yapmak çok daha faydalıdır.
3- İyi uyuyun: Uyku ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkiyi inceleyen araştırmalara göre; günde 7-8 saat uyumak, kalp ve damar hastalıklarından korunmanıza yardımcı oluyor.
4- Sağlıklı beslenin: Kalp sağlınızı korumak için zayıflamak, basmakalıp bir tavsiye olmanın çok ötesinde adeta bir şarttır. Şunu unutmayın; kalp kaslarınızın yapısı ve büyüklüğü değişemez. Fazla kilolar, bedeninizin genişlemesine sebep olur ki bu durumda kalbiniz, alışık olduğundan çok daha geniş bir yüzeye kan pompalamak zorunda kalacaktır. Ne kadar zorlanıp yıpranacağını düşünebiliyor musunuz...
5- Kahkaha atın: Gülmek, aslında yapılabilecek en basit egzersizdir. Ayrıca yapılan araştırmalar, 10-15 dakika boyunca gülerek 50 kalori yakılabileceğini gösterdi. Gülmenin faydalarını araştıran benzer araştırmalar; gülme esnasında stres hormonu seviyesinin düştüğünü, iyi kolesterol (HDL) seviyesinin arttığını gösterdi.
Yazı: Halit YEREBAKAN