Arama

Tarih

Filistin direnişinin sembolü: Anahtar

Filistin direnişinin sembolü: Anahtar

Anahtar, kapıları kitleyerek korunmak veya kilitleri açarak özgürlüğe kavuşmanın yöntemidir. Bu nedenle güvende olma, kurtulma ve özgürlüğün simgesi olarak görülür. İsrail işgalindeki Filistin topraklarında ise ayrı bir manası vardır. Abluka altında yaşamını sürdürmeye çalışan Filistinlilerin, zorla koparıldıkları evlerine dönüş ümitlerinin sembolüdür. Anahtarı boyunlarında mermi gibi taşırken yaşadıkları acılar ise yüreklerinde derin bir iz olarak kalır.

Nizamülmülk ve Siyasetname

Nizamülmülk ve "Siyasetname"

İslam tarihinde vezir denilince akla gelen ilk isimlerden olan Nizamülmülk, iyi bir eğitim almış akıllı bir idareciydi. Sultan Alparslan'ın isteği doğrultusunda İslam dünyasındaki tehlikeli fikir akımlarının önünü kesen bilge vezir, Nizamiye medreselerinin kurulmasına ön ayak olarak "ehl-i sünnet" akidesinin devamı için çabaladı. Sultan Melikşah için kaleme aldığı "siyasetname" isimli eseriyle arkasında yöneticiler için altın öğütler bırakan Nizamülmülk'e yakından bakalım.

Geçmişten gelen miras: Darülaceze ve ciğer ağacı

Geçmişten gelen miras: Darülaceze ve ciğer ağacı

İslam'ın vakıf anlayışıyla hareket eden Darülaceze, tüm dünya ve insanlığa güzel bir örnektir. 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından kurulur. Dil, din, ırk, sınıf ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bakıma muhtaç, yaşlı, engelli insanlara, sokağa terk edilmiş kimsesizlere hizmet verir. Peki, bu kurumun neden Okmeydanı'na inşa edildiğini biliyor musunuz?

Stratejik Nokta: Tarihi süreçte sorunu

Stratejik Nokta: Tarihi süreçte sorunu

Çin, yüzyıllardır Asya'nın üzerinde gezinen bir kara buluttur. Doğu Türkistan başta olmak üzere; Tibet ve Tayvan'a karşı yaptırımları ve işgalleriyle dünyaya kötü bir nam salmıştır. Kıtada, Çin ve Britanya Hindistanı arasında gelişen "güçler savaşı"ndan nasibini Tibetliler büyük ölçüde almıştır. İşte, Stratejik Nokta'da Tibet sorununa ve tarihi serüvenine dair bilmeniz gerekenleri sizler için araştırdık.

Ahid sandığı neden bu kadar önemli? İçinde ne var?

Ahid sandığı neden bu kadar önemli? İçinde ne var?

Ahit Sandığı, Antik dönemde efsanevi bir nesne olarak bilinen ve İbrani geleneğine göre Hz. Musa'nın (AS) Allah'tan (CC) aldığı emirlerin yazılı olduğu iki taş tabletin bulunduğu sandıktır. Sina Dağı'nda Allah'ın (CC) buyruklarına göre yapıldığına inanılan bu sandığın M.Ö. 587 yılında Kudüs'ün Babilliler tarafından yıkılmasıyla kaybolduğu düşünülür. Ahid Sandığı 26 asırdır Tapınak Şövalyeleri'nden krallara, gizli örgütlerden Papalık'a kadar herkesin aradığı bir nesnedir. Sadece dini bir eser olmasının ötesinde, tarih, arkeoloji ve din bilimi için de büyük önem taşımaktadır. Peki, Ahid Sandığı nedir? Ahid Sandığı nerededir? Ahid sandığının içinde ne var?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN