Talha Bin Ubeydullah
Annesi Sa'be bint Abdullah sahâbeden Alâ bin Hadramî'nin kız kardeşidir. İki erkek kardeşinden Osman Müslüman olmuş, diğeri ise Bedir Gazvesi'nde müşrik saflarında ölmüştür.
Hz. Peygamber'in hanımlarından dördüncüsünün kız kardeşiyle evlenen Talha'nın on beş çocuğu oldu. Bunlar arasında Seccâd lakabıyla tanınan Muhammed ile Mûsâ, İmrân ve Âişe meşhurdur.
Müslüman oluşu
İslam öncesi Mekke'nin önemli tüccarlarından biri olan Talha, ticaret için bulunduğu Busrâ'da karşılaştığı bir rahipten Hz. Muhammed'in (SAV) peygamberliğini öğrenince hemen Mekke'ye döndü ve Hz. Ebu Bekir (RA) vasıtasıyla İslamiyet'i kabul edip ilk Müslümanlar arasında yer aldı.
Cennetle müjdelenişi
Vahiy kâtipliği yapan Hz. Talha, hem cennetle müjdelenen on sahâbîden ve Resulullah'ın havârisi diye bilinen on iki kişiden biridir.
Vefatı
Cemel Vak'ası olarak bilinen çarpışma esnasında Hz. Talha, kendisini Hz. Osman'ı öldürenler arasında yer almakla suçlayan Mervân bin Hakem tarafından öldürüldü. Sahabenin en zenginlerinden biri olduğu için geriye büyük bir miras bıraktı. Cemel Vak'ası sırasında el konulan bazı gayrimenkulleri Hz. Ali tarafından çocuklarına geri verildi.
Bedir Savaşı
Şam'da olduğu sırada meydana gelen Bedir Gazvesi'ne katılamadığı zikredilmekteyse de birçok kaynakta Hz. Peygamber'in onu ve Saîd bin Zeyd'i Şam yoluna istihbarat için gönderdiği ve Medine'ye ancak savaş bittikten sonra dönebildikleri belirtilir. Hatta bu sebeple kendisine ganimetten pay verilir.
Ridde Olayı
Halife seçilmesinin ardından Hz. Ebû Bekir'e hemen biat eden Hz. Talha, onun zamanında yaşanan Ridde olaylarının bastırılmasında aktif rol oynadı. Ancak Hz. Ebû Bekir'in kendisinden sonra Hz. Ömer'i halife tayin etmesini sorguladı.
Karineyn Sıfatı
Müslüman olduğu günlerde Hz. Ebû Bekir ile aynı ipe bağlanarak işkence gördüğünden her ikisi "Karîneyn" (yakın dost) diye anılır.
Feyyaz sıfatı
İyi bir hatip olan, zenginliği ve cömertliğiyle tanınan Talha'nın Hz. Peygamber tarafından "hayr, feyyâz, cûd" sıfatlarıyla anıldığı rivayet edilmiştir.
Rivayet ettiği hadisler
Talha'nın faziletine dair birçok hadis nakledilmiştir. Resûl-i Ekrem ile Hz. Ebû Bekir ve Ömer'den rivayetleri olan Talha'dan başta oğulları Yahyâ, Mûsâ ve Îsâ olmak üzere Seleme bin Ekva', Saîd bin Zeyd, Mâlik bin Evs, Kusem bin Abbas, Saîd bin Osman bin Affân, Ahnef bin Kays, Ebû Seleme bin Abdurrahman hadis nakletmiştir.