Tıp tarihine ışık tutan müze: Gülhane
Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesindeki "Gülhane Tıp Müzesi"nde sergilenen eserler, adeta tıp tarihine ışık tutuyor.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) bünyesindeki "Gülhane Tıp Müzesi"nde sergilenen ve aralarında Atatürk'ün diş protez kalıbının da bulunduğu eserler, tıp tarihine ışık tutuyor. 1986'da faaliyete geçen müzede, genel tıp tarihi ve Türk tıp tarihi ile ilgili objeler, askeri tıp tarihi, askeri sıhhi hizmetler, harp cerrahisi konularıyla ilgili dokümanlar ve harp tarihi fotoğraf koleksiyonu sergileniyor.
"PAHA BİÇİLEMEZ OSMANLI ESERİ"
Gülhane Tıp Tarihi Müzesi'nde yer alan kütüphane de tıp tarihi açısından önemli bir kaynak olarak gösteriliyor. Kütüphanede yer alan 18 ve 19'uncu yüzyıla ait Osmanlıca, Almanca ve Fransızca eserler, araştırmacıların başvurduğu kaynaklar arasında yer alıyor.
Tıp Tarihi ve Deontoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yurdakul, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan önce Osmanlı Devleti'nin uluslararası gazetelere ilan verdiğini ve hekim ihtiyacını kapatmaya çalıştığını belirterek, "Bu hekimlerin özgeçmişleri, çalıştıkları yerler, aldıkları eğitimler de kütüphanemizde bulunan eserler arasında yer alıyor. Bu defter, dönemin bilgilerini birincil kaynak olarak bize aktaran paha biçilemez bir eser olarak gösterilebilir." dedi.
Kütüphanede Gülhane'nin ilk albümünün de yer aldığını anlatan Eray Yurdakul, "Gülhane binasına ait resimlerin olduğu albüm de bizde. Tıp tarihi araştırmacılarının başvurduğu Osmanlı döneminde tıbbiyeden mezun olanların künye defteri de kütüphanemizde yer alıyor. Bu eser de araştırmacılar için eşsiz bir kaynaktır." ifadelerini kullandı.