Arama

İslam

Yusuf el Karadavi’nin dilinden İman ve Hayat

Yusuf el Karadavi'nin dilinden İman ve Hayat

2022 yılında Daru'l Ukba'ya uğurladığımız Yusuf el Karadavi; ömrünü mukaddes dinimiz İslam'ın hükümlerini açıklamaya adamış, önemli gördüğü hususlarda eserler telif etmiş, Dünya Müslüman Alimler Birliği'ni kurmuş mücadeleci bir alimdi. Gençliğe bilhassa önem veren Karadavi bazı eserlerinde gençlerin daha kolay anlayabilmesi için daha açık bir anlatımı benimsemişti. Sizler için Yusuf el Karadavi'nin İmam ve Hayat kitabondan önemli alıntıları derledik.

Zulme boyun eğmeyen bir alim: İmam Rabbani

Zulme boyun eğmeyen bir alim: İmam Rabbani

Zalim karşısında gösterilen duruş ve ortaya çıkan güçlü irade aradan asırlar geçse de unutulmaz. Hint Müslümanlarının simge ismi olan Ahmed Faruk es-Sirhindi, çabası ve mücadelesi ile Hindistan'da zararlı fikirlerin yayılmasının önüne geçen büyük bir alimdi. Daha çok İmam Rabbani olarak bilinen Sirhindi, "Mektubat" adlı eseriyle İslam dünyasına damga vurarak, ilmi alanda pek çok talebe yetiştiren büyük bir alim ve mücadeleci bir öncüydü.

Roger Garaudy’nin kaleminden Endülüs’te İslam

Roger Garaudy'nin kaleminden Endülüs'te İslam

İslam düşüncesinin önemli temsilcilerinden birisi olan Roger Garaudy, Endülüs'te İslam kitabını yazdığında henüz Müslüman olalı beş sene olmuştu. Garaudy'nin İslam'ın dünü ve gününe dair kaleme aldığı eser, medeniyet kitabımızın en parlak sayfalarından olan Endülüs'e odaklanıyor. Sizler için Roger Garaudy'nin Endülüs'te İslam kitabından en önemli parçaların altını çizdik.

İşari tefsirler

İşari tefsirler

Hicri bir ve ikinci asırlarda gelişen Tefsir ilmi farklı yöntemler kullandı. Bunlar arasında en çok tercih edilenler ise Rivayet Tefsiri ve Dirayet Tefsiri metodları oldu. İslam tarihindeki zühd hareketlerinin yoğunlaşması ve mutasavvıfların Kur'an-ı Kerim'i tefsir etmeleri ile beraber İşari Tefsir yöntemi ortaya çıktı. Bu yöntemle günümüzde de çokça okunan tefsir kitapları telif edildi.

Endülüs’ün incisi: İbn Hazm

Endülüs'ün incisi: İbn Hazm

İslam medeniyetini besleyen en derin damarlardan olan Endülüs, kozmopolit yapısı ile asırlarca düşünce vadisini büyüttü. Bu bereketli topraklarda yetişen ilim, fikir ve kültür insanlarından biri de İbn Hazm idi. Fıkıh, hadis, kelam, felsefe ve şiir alanlarında kendisini yetiştiren İbn Hazm, yetiştirdiği talebeleri ve telif ettiği eserler ile İslam ilim dünyasında büyük bir imzadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN