Arama

Tecvid

Tecvid dersleri 16 - Durak işaretleri 4

Tecvid dersleri 16 - Durak işaretleri (4)

Kur'an-ı Kerim'deki harf ve kelimelerin doğru telaffuz edilmesi amacıyla oluşturduğumuz "tecvid" serimize durak işaretleri konusu ile devam ediyoruz. Bu dersimizde hem vakıf hem de vasıl yapmanın mümkün olduğu durak işaretlerini inceleyeceğiz.

Tecvid dersleri 15- Durak işaretleri 3

Tecvid dersleri 15- Durak işaretleri (3)

Tecvid dersleri silsilemizin son iki dersi vakıf ve ibtida, yani durak işaretleri ile alakalı idi. Önceki iki ders boyunca görüldüğü zaman durulması gereken işaretler hakkında konuşmuştuk. Bu dersimizde ise görüldüğü yerde durulmaması gereken ve serbest olan işaretleri açıklayacağız.

Tecvid dersleri 14 - Durak işaretleri 2

Tecvid dersleri 14 - Durak işaretleri (2)

Kur’an-ı Kerim tilaveti esnasında hem ayet sonlarında gördüğümüz hem de satırlarda karşımıza çıkan durak işaretlerinin ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Nefes alıp vereceğimiz yerleri ayarlayabilmemiz, ayetin manasında düşüklüğe sebep vermemek açısından ehemmiyet gösterir. Tecvid serimizin 13. dersinde bazı vakıf yani durak işaretlerinin hükümlerini siz Fikriyat okurları için derlemiştik. 14. dersimizde ise durak işaretleri konusuna kaldığımız yerden devam edeceğiz.

Tecvid dersleri 13 - Durak işaretleri

Tecvid dersleri 13 - Durak işaretleri

Fikriyat tecvid serisi derslerimizin 12. yazısında ayet veya duraklarda nasıl durmamız gerektiği ile alakalı birtakım bilgiler vermiş ve muhtemel durumları örneklerle açıklamıştık. Bu yazımızda ise Kur’an-ı Kerim’in tilaveti esnasında durak ve ayet sonlarında karşımıza çıkan secavend işaretlerinin ne anlama geldiğini, bu işaretlerde nasıl hareket edilmesi ve farklı sebeplerden dolayı tilavetimizi durdurursak okuyuşa nasıl devam etmemiz gerektiği gibi sorulara hep birlikte cevap arayacağız.

Tecvid dersleri 12 - Duraklar

Tecvid dersleri 12 - Duraklar

Kur’an-ı Kerim tilaveti esnasında hem ayet sonlarında hem de satırlarda karşımıza çıkan durak işaretlerinde nasıl durmamız gerektiğini bilmek tecvid kuralları içerisinde oldukça önemlidir. Yüce kitabımızı okurken durak yani vakıf yaptığımız kelimenin son harfi ve harekesine bağlantılı olarak telaffuzumuz değişir. On ikinci tecvid dersimizde vakıf yani durak işaretlerinde nasıl durulması gerektiğini siz Fikriyat okurları için derledik.

Tecvid dersleri 11 - Kelimeler arasında geçişler

Tecvid dersleri 11 - Kelimeler arasında geçişler

Kur’an-ı Kerim’i tecvid kurallarına uygun bir biçimde okumak oldukça önemlidir. Bu konunun önemine binaen hazırlamış olduğumuz Fikriyat tecvid dersleri serimizin on birinci yazısında tilavet sırasında kelimeler arasında geçişlerin nasıl yapılacağını, söz konusu geçişler sırasında görülen birtakım yol gösterici işaretlerin ne şekilde anlaşılması gerektiği konularına değineceğiz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN