Arama

Psikoloji

Çocuklarımızı sosyal medyanın karanlık yüzünden nasıl koruruz?

Çocuklarımızı sosyal medyanın karanlık yüzünden nasıl koruruz?

Son günlerde ülkece yaşadığımız acı dolu hadiselerden ötürü ebeveynler, çocuklarına nasıl yaklaşacakları ve onları çevrelerindeki tehlikelerden nasıl koruyacakları konusunda oldukça endişeli. Bu endişeler doğrultusunda Fikriyat.com olarak, "Çocuklarımıza nasıl yaklaşmalıyız, nelere hassasiyet göstermeliyiz ve nasıl bir yol izlemeliyiz?" sorularını Klinik Psikolog Gökhan Ergür ile konuştuk. Odalarına kapanan, insanlarla iletişim kurmayan çocuklar konusunda ne yapabileceğimizden, ebeveynlerin dijital dünyaya nasıl ayak uydurabileceğine ve kendilerini bu konuda nasıl geliştirmeleri gerektiğine kadar pek çok önemli meseleye değindik. Ayrıca, bir çocuğun uzman yardımı alması gerektiğini nasıl anlayabileceğimiz üzerine de önemli bilgiler edindik.

İtaatkarlığın Psikolojisi: Milgram Deneyi

İtaatkarlığın Psikolojisi: Milgram Deneyi

Milgram Deneyi, sosyal psikolojinin en çarpıcı ve tartışmalı deneylerinden biridir. Yale Üniversitesi'nde 1961 yılında Stanley Milgram tarafından gerçekleştirilen bu deney, insanların otorite figürlerinin emirlerine nasıl itaat ettiklerini incelemek amacıyla yapıldı. Katılımcıların, ahlaki düşüncelerine rağmen otorite figürünün taleplerine uyma eğiliminin ölçümü amacıyla gerçekleştirilen bu deney, etik konuları ve insan davranışını anlamaya yönelik derin düşünceye yol açan önemli bir psikolojik deneydir.

Gücün Karanlık Tarafı: Stanford Hapishane Deneyi’nin öğrettikleri

Gücün Karanlık Tarafı: Stanford Hapishane Deneyi'nin öğrettikleri

1971 yılında, psikoloji biliminde çığır açan bir deney yapıldı. Bu deneyde, rastgele olarak seçilen gönüllü öğrenciler, gardiyan ve mahkum rolleri olarak ikiye ayrıldı. Psikolog Philip Zimbardo tarafından yürütülen bu deney, insanların çevresel faktörler altında nasıl davranabileceğini ve nasıl değişebileceğini göstermesini hedeflemişti. Ancak Stanford Hapishane Deneyi, etik tartışmaları ve rahatsız edici sonuçları olması nedeniyle son derece tartışmalı bir deney oldu. İnsan psikolojisinin anlaşılmasına dair önemli olan bu deneyin boyutlarını araştırdık.

Modern dönem hastalığı: Kaliforniya Sendromu

Modern dönem hastalığı: Kaliforniya Sendromu

21. yüzyıl teknoloji çağı insanların hayatına dair birçok kolaylık sağlarken çeşitli hastalıkları da beraberinde getirmiştir. Modern dönem hastalığı olarak tanımladığımız Kaliforniya Sendromu da bunlardan biridir. Peki, bu hastalık tam olarak neden nükseder ve nasıl ortaya çıkmıştır? İşte, Kaliforniya Sendromu'na dair bilmeniz gerekenler...

Narsisizm nedir? Narsist kişilik bozukluğunun görülme sıklığı nedir?

Narsisizm nedir? Narsist kişilik bozukluğunun görülme sıklığı nedir?

İnsanın kendisine değer vermesi, çıkarlarını gözetip kendisini sevmesi gayet doğaldır. Fakat normal olan bu durum aşırıya kaçıp kişinin çevresindekilerin sınırlarını ve haklarını ihlal etmeye başladığında narsistik kişilik bozukluğu ortaya çıkar. Kişi, yaşadığı bu kişilik bozukluğunu iyileştirmeye yönelik adım atmadığında sosyal ilişkilerinde bozulmalar yaşar ve yalnızlaşır. Peki, narsisizm nedir? Narsist kişilik bozukluğunun görülme sıklığı nedir? Narsisizm nasıl anlaşılır?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN