Arama

Tarih

Türklerin tarihi kenti Togu Balık bulundu

Türklerin tarihi kenti "Togu Balık" bulundu

Tarihi 600'lü yıllara dayanan Togu Balık, Moğolistan'ın Tuul Vadisi'nde gerçekleştirilen kazı sonrası gün yüzüne çıktı. "Doğu Şehri" manasına gelen bu yer, tarihte adına sıkça rastladığımız Dokuz Oğuzlara ait. Aynı zamanda bu kazı çalışmasıyla birlikte 800'e yakın tarihi eser de ortaya çıkmış oldu. Yaklaşık 30 yıllık bir çalışmanın başladığını aktaran arkeologlar, bu eserlerle birlikte Türk tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabileceğimizi de belirttiler. İşte, Türklerin kadim şehri Togu Balık...

Osmanlı’nın ilim yuvası: İstanbul Darülfünun

Osmanlı'nın ilim yuvası: İstanbul Darülfünun

Ecdadımız ilmi önemsiyor bunun için de çok kapsamlı eğitim kurumları açıyordu. Hatta İstanbul fethedildikten sonra ilk eğitimin başladığı yer Ayasofya Medresesi oldu. Bunun yanında Fatih ve Zeyrek Medreseleri de açılmıştı. Fakat gelişen ve değişen bilim dünyasına ayak uydurmak için yeni bir kurum gerekliydi. Böylece Osmanlı'nın ilk üniversitesi kabul edilen İstanbul Darülfünun eğitim hayatına başladı. Günümüzde birçok yüksek öğrenim kurumunun da temelini oluşturdu. Peki, Darülfünun hakkında neler biliyoruz?

Bosna’da fethin sembolü: Kuşlat Camii

Bosna'da fethin sembolü: Kuşlat Camii

Mekanlar, tarihin soluk alıp verdiği yegane noktalar. Bosna dağlarında bulunan emsalsiz bir çiçek olan Kuşlat Camii, İslam mimarisinin harika bir örneği olduğu gibi inşa edildiği dönemde Müslümanların yegane toplanma mekanıydı. Fethin sembolü olarak Osmanlı askerlerinin dağa bir külah gibi giydirdikleri cami 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş sırasında Sırplar tarafından kasıtlı olarak yakılmıştı. 2013 yılında tekrar inşa edilen cami, İslam'ın Bosna'daki en güzel mühürlerinden biri.

80 yıldır dinmeyen acı: Ahıska Sürgünü

80 yıldır dinmeyen acı: Ahıska Sürgünü

Sene 1944, günlerden 14 Kasım. Yer, Gürcistan'ın güneyi Ahıska Bölgesi. Burada, zamanında göç etmiş binlerce Türk yaşamakta. Ahıska Türkleri; tarihimiz, dilimiz ve milletimiz onlarla bir, pnlar kardeşlerimiz. Sovyet yönetiminin başındaki eli kanlı isim Stalin nasıl Kırım Tatar kardeşlerimizi sürgün ettiyse aynı yıl Ahıska Türklerini de vatanlarından koparmış ve zorla sürgüne tâbi tutmuştur. İşte, 80 yıldır dinmeyen acı Ahıska Sürgünü...

Hicaz Demir Yolu’nun son durağı: Medine Tren İstasyonu

Hicaz Demir Yolu'nun son durağı: Medine Tren İstasyonu

Resulullah'a (SAV) gösterilen hürmetin somut eşyalara dökülen türlü yolları vardı. Kimi bu uğurda hikayeler kaleme alır, kimi şiirler söyler kimi de Sultan II. Abdülhamid Han gibi Peygamberimizin (SAV) mübarek türbesinin süpürülmesi için kendi elleriyle süpürge yapar. Osmanlı'nın Peygamber (SAV) aşkı işte böyle ulviydi. Medine'de bulunan nişane yapılardan biri olan Medine Tren İstasyonu da bu anlayışın taşa dökülmüş haliydi.

Kudüs ve Filistin kronolojisi

Kudüs ve Filistin kronolojisi

Tarih boyunca kutsal olarak tanımlanan ve üç din için de büyük önem arz eden Kudüs şehrini içinde barındıran Filistin bölgesi, farklı medeniyet ve kavimlere ev sahipliği yaptı. Müslümanların idaresi dışında sürekli kan, gözyaşı ve acının hüküm sürdüğü topraklar Hz. Ömer'in (RA) teslim alması ile beraber büyük bir sükunete kavuştu. Filistin'i Haçlı idaresinden kurtaran Selahaddin Eyyubi ise şehrin ikinci fatihi olarak kabul edildi. Sizler için Kudüs ve Filistin tarihinde öne çıkan hadiseleri bir kronoloji ile hazırladık.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN