Arama

Türk Edebiyatı

Bahaettin Karakoç’un Kar Sesi eserinden altı çizili satırlar

Bahaettin Karakoç'un "Kar Sesi" eserinden altı çizili satırlar

"Bir akvaryumda dinleniyor haziran güneşi, Yer kavak gök kavak, Yazla kış arasında sallanıyorum, Kavaklara rüzgarlara uyarak" satırlarıyla başlayan Bahaettin Karakoç'un Kar Sesi eserinden sizlere altı çizili satırlar derledik. Türk edebiyatının Beyaz Kartalı olarak bilinen merhum Bahaettin Karakoç, "Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman" şiiri ile adını kitlelere duyurmuştu.

Edebiyatımızın Esrarengiz Kalemi: Asaf Halet Çelebi

Edebiyatımızın Esrarengiz Kalemi: Asaf Halet Çelebi

Asaf Halet Çelebi, Türk edebiyatının en esrarengiz, en ilginç simalarından birisi... Şiirini birden fazla kökle besleyen şair, sanki dünyaya bir rüyanın içinden düşmüş gibidir. Dünyaya bambaşka bir nazarla bakan Çelebi, edebiyatımızda örneği görülmemiş şiirleriyle tek başına bir okuldur. Şiirleri hala tam olarak anlaşılamayan Asaf Halet, 15 Ekim 1958'de öte aleme göçtü.

Cahit Sıtkı Tarancı’nın Otuz Beş Yaş kitabından en güzel şiirler

Cahit Sıtkı Tarancı'nın Otuz Beş Yaş kitabından en güzel şiirler

"Yaş Otuz Beş", "Desem ki" gibi şiirleriyle edebiyatımızın unutulmazları arasına giren şair Cahit Sıtkı Tarancı, saf şiirin temsilcisiydi. Garip akımından etkilenen ve bu dönem serbest şiir denemeleri yapan Tarancı, Cumhuriyet döneminin önemli şair ve yazarlarından Ziya Osman Saba ile 1928 yılında tanışarak yakın dost oldu. İki şairin arasında Türk edebiyatını etkileyen yazışmalar, Tarancı'nın vefatına dek sürdü. "Yaş otuz beş, yolun yarısı eder" dizelerini bizlere miras bırakan usta şair, yolu tamamlayamadan 46 yaşında vefat etti. İşte Tarancı'nın Otuz Beş Yaş kitabından en güzel şiirler...

Müteferrika Matbaası’nın en çok satan eseri: Vankulu Lugatı

Müteferrika Matbaası'nın en çok satan eseri: Vankulu Lugatı

1729 yılında Osmanlı'nın ilk matbaası olan Müteferrika matbaasında tab edilen ilk kitap olan "Vankulu Lugatı", kitapçılık serüvenimiz ve kültür tarihimizin önemli bir kırılmasıydı. O dönemde başta katipler olmak üzere pek çok grubun tepkisini çeken matbu eserler, dönemin Şeyhülislamı'ndan fetva alınarak basılabilmişti. Osmanlı ilmiye sınıfının mümtaz temsilcilerinden Vani Mehmed Efendi'nin bir tercümesi olan eser, kitap tarihimizin önemli bir parçası.

Arif Nihat Asya’nın Kubbeler eserinden alıntılar

Arif Nihat Asya'nın "Kubbeler" eserinden alıntılar

Milli duyguları uyandıran şiirleriyle ön plana çıkan ve "bayrak şairi" olarak anılan Arif Nihat Asya, Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli temsilcilerindendir. Usta şair Arif Nihat Asya, Bir Rüzgar Bekliyor, Fetih Davulları, Selimler, Kubbeler, Süleymaniye gibi şiirleriyle de ön plana çıkıyor. Sizlere Arif Nihat Asya'nın "Kubbeler" eserinden bazı alıntılar derledik.

Eylül hakkında 10 anlamlı söz

Eylül hakkında 10 anlamlı söz

Eylül, güzün bir başlangıcı olarak yapraklarını dökmeye başladı. Eylül ayı, insanların zihninde bir yenilenme, tefekkür ayıdır. Bu bahar ayını heyecanla bekleyenler için Eylül ayı hakkında anlamlı sözler derledik. İşte Eylül hakkında hazırladığımız 10 anlamlı söz...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN