Arama

Türk Tarihi

Bir eğitim yuvasının hazin öyküsü

Bir eğitim yuvasının hazin öyküsü

Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın kızı ve eski sadrazamlardan Yusuf Kamil Paşa'nın eşinin ismini taşıyan Zeynep Hanım Konağı, İstanbul'un ilk taş konaklarından biriydi. Bir süre 'Darülhayır' isimli bir okul tarafından kullanılan konak, 28 Şubat 1942'de çıkan yangında büyük hasar aldı. 1943'ün ortalarına kadar sadece dört duvarı ayakta kalan konak yıktırıldı ve yerine bugün Edebiyat Fakültesi olarak kullanılan bina inşa ettirildi. Gelin Zeynep Hanım Konağı'nın hüzünlü öyküsüne göz atalım.

Fransız Konsolosu Topa Koyup Fırlattı!

Fransız Konsolosu Topa Koyup Fırlattı!

Mezemorta Hüseyin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun denizcilik tarihinde adı en çok duyulan isimlerden birisidir. Gençlik yıllarında Garp ocaklarına mensup bir denizci olarak, İspanyollar ile çarpıştığı bir savaşta aldığı yaradan dolayı öldüğü sanıldığından, kendisine İtalyanca’da yarı ölü anlamına gelen “Mezemorta” lakabı verildi. Cesareti ve denizcilikteki başarıları sayesinde Osmanlı donanmasında iki kez kaptan-ı deryalığa kadar yükselecekti.

Padişah günlükleri ruznameler hakkında 10 bilgi

Padişah günlükleri ruznameler hakkında 10 bilgi

Gündelik çıkan gazete anlamına da gelen ruzname, özel olarak padişahların günlük faaliyetlerinin kaydedildiği tarihi kayıtlardır. Ruznamelerde, padişahların resmi ve özel hayatıyla ilgili pek çok detaya rastlamak mümkündür. Ayrıca İmparatorluk topraklarında cereyan eden günlük olaylardan haberdar olmak noktasında da önemli bir kaynaktır. Sır katipleri tarafından kaleme alınan ruznamelerde tarih teliflerinde dahi yer almayan özel bilgiler bulunur... Peki, hangi padişahların günlük hayatları kayda geçirilmiştir? İşte Osmanlı saray yaşantısına ayna tutan ruznameler hakkında 10 bilgi...

Karacahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

Karacahmet Türbesi’ni tamir ettiren Kanuni’nin eşi Gülfem Hatun

1511 yılında Kanuni ile evlenen Gülfem Hatun, Sultan Süleyman'ın ikinci eşidir. Popüler kültür aracılığıyla aşina olduğumuz Gülfem Hatun'un hayatına ve ölümüne dair çeşitli rivayetler bulunur. Fakat göz ardı edilse de padişah eşlerinin en önemli özelliklerinden biri hayırda yarışan kimseler olmasıdır. Peki, Gülfem Hatun'un yaptığı hayır hizmetleri nelerdir?

Osmanlı’nın ilk uzay romanı

Osmanlı’nın ilk uzay romanı

Bilim kurgunun bizlere sunduğu fantastik yaşam, günümüz dünyasında hayatın zorluklarına karşı bir kaçış noktası oluşturarak, hayal dünyamızı zenginleştiriyor; ufkumuzu açarak başka evrenlere kapı aralıyor. Osmanlı döneminde de edebiyatımızda bilim kurgu eserlerinin kaleme alındığını biliyor muydunuz? Ya da Osmanlı'nın ilk uzay romanının adını? "Bugünün gerçekleri dünün hayalleridir" sözünün kanıtı niteliğinde, bilim kurguya dair bir asır öncesinin hayal dünyasına gidiyoruz…

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN