Arama

Dünya Edebiyatı

Mimar Sinan’ın restore ettiği Selçuklu yapısı: Çeşnigir

Mimar Sinan'ın restore ettiği Selçuklu yapısı: Çeşnigir

Mimar Sinan inşa ettiği eserleri ile bulunduğu çağı ve sonrasını etkilemiş, yapılarıyla o dönem için ezberleri bozmuştu. Yeniçeri olduğu dönemde seferler sırasında pek çok Selçuklu eserini inceleme ve onarma imkanı bulan Sinan, bu sayede mimarlık ve geometri bilgisini oldukça artırmıştı. Kırıkkale'de, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde Kızılırmak üzerine inşa edilen Çeşnigir Köprüsü de Koca Mimar'ın restorasyon alanındaki yetkinliğini de gözler önüne seriyor.

Sonbahar için okuma listesi

Sonbahar için okuma listesi

Mevsimler, insan ruhu üzerinde belli bir etkiye sahiptir. Örneğin; etrafın sarardığı ve yeşilin kaybolduğu sonbahar, çoğumuzu hüzünlü bir yola sevk eder. Okulların açılması, uzun yürüyüşler ve sert rüzgârların vakti olan bu mevsim, adeta ruhumuzu yeni bir iklime hazırlar. Tabiatın olduğu gibi insanın da yenilendiği, içine yöneldiği bir mevsimdir. Fikriyat olarak bu duygusal zaman dilimini daha verimli getirmek için sizlere bir okuma listesi hazırladık.

Dünyaya Kapanan Gözleri Rüyaya Açıldı!Jorge Luis Borges

Dünyaya Kapanan Gözleri Rüyaya Açıldı!Jorge Luis Borges

Büyülü gerçekçiliğin ve gerçeküstücülüğün unutulmaz ismi Jorge Luis Borges Türk edebiyatında da birçok yazar ve şairi etkiledi. Zengin hayal gücü ve kıvrak kalemi ile birçok şiir, hikaye yazan Borges aynı zamanda edebiyat dünyasına yön verecek kadar güçlü bir fikir adamıydı. Birçok üniversite de dersler veren,Modern Dünya Edebiyatını yeni baştan şekillendiren bu önemli ismi gelin daha yakından tanıyalım...

Mimari terimler sözlüğü

Mimari terimler sözlüğü

Mimarlık, hayatımızın her alanını etkileyen, çeşitli disiplinlerle de birlikte ilerleyen bir bilim dalıdır. Günlük yaşantımızda hemen her yerde sık sık duyduğumuz fakat anlamlarını bilmediğimiz mimari terimleri tanımaya ne dersiniz?

Dünya edebiyatından 100 alıntı

Dünya edebiyatından 100 alıntı

Kitap okumak, klasikleri okumakla başlar. Çoğu insana okuma aşkını kazandıran da bu yapıtlardır. Klasik eserler, döneminin ve türünün tüm özelliklerini yansıtırken, onları en ileri noktaya taşır. Edebiyatın temel taşı olan bu yapıtlar, her okumada okuyucularına yeni ufuklar açar. Italo Calvino, klasik eserler için şöyle der: "Klasikler, insanların, hiçbir zaman "okuyorum" demedikleri, genellikle "yeniden okuyorum" dedikleri kitaplardır." Zamana meydan okuyan ve insanların aklından çıkmayan bu eserlerden alıntıları sizler için derledik.

Ünlü yazarların kaleminden alıntılarla ‘konuşmak’

Ünlü yazarların kaleminden alıntılarla ‘konuşmak’

Duygu ve düşüncelerimizi bir dilin sözcükleriyle dile getirdiğimiz, türlü ihtiyaçlarımızı karşıladığımız ve diğer insanlarla iletişim kurabilmek için en sık kullandığımız yöntem, konuşmak… Öyle bir eylem ki, konuşmanın varlığı kadar yokluğu da bir sembol taşır. Ünlü yazarların kaleminden konuşmaya dair alıntıları derledik.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN