İstanbul Üniversitesi'nin dünyada yankı uyandıran tıp insanları
Araştırmaları, buluşları ve tedavi yöntemleri dünyada yankı doğuran tıp insanlarımızı bir araya getiren “Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk” kitabında İstanbul Üniversitesi’nden 4 öğretim üyesi yer aldı.
Kitap, yurt dışında Harvard, Yale, John Hopkins University, University of Chicago gibi dünyanın önde gelen bilim kurumlarında ve yurt içinde de ülkemizin bu alanda en başarılı kurumlarında araştırma yapan başarılı Türk tıp insanlarının öykülerini anlatıyor.
"Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" arasında İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa'dan araştırmaları, buluşları ve tedavi yöntemleri ile dünyada yankı uyandıran 7 öğretim üyesi yer aldı.
Listede İstanbul Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül 31. sırada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Hamuryudan 38. sırada, İstanbul Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu 51. sırada, İstanbul Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şükrü Sever 55. sırada, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aksel Siva 56. sırada, İstanbul Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Demiralp 67. sırada ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dâhili Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özgür Kasapçopur 96. sırada yer aldı.
"Öğretim Üyelerimize Destek Vermeye Devam Edeceğiz"
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyeleri'nin başarısına ilişkin yaptığı açıklamada, "İstanbul Üniversitesi başarısını disiplinli, programlı ve bilim odaklı çalışmasına borçludur. Öğretim Üyelerimiz farklı alanlarda girdikleri ulusal ve uluslararası sıralamalarla üniversitemizi gururlandırıyor. 'Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk' arasında da çok değerli öğretim üyelerimiz var. Çok özel alanlarda hastalıkların tedavi süreçlerinde büyük başarılara imza attılar. Tüm öğretim üyelerimizi tebrik ediyorum. Öğretim üyelerimize özgür bir araştırma ortamı, bilimsel ve akademik çalışmalara ise tam destek verdik ve desteklemeye de devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
"Kitapta h-Endeksi 50'nin Üzerinde 16 Türk Tıp İnsanı Yer Alıyor"
Çalışmada, Türk tıp insanları, uluslararası literatürde kabul edilen "h-endeksi" ölçütüne göre sıralandı. H-endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösteriyor. h-endeksi ne kadar yüksekse, bilim insanının araştırmaları alanında o kadar çığır açıcı nitelik taşıyor. Kitapta h-endeksi 50'nin üzerinde olan 16 Türk tıp insanı bulunuyor.
"Prof. Dr. Aziz Sancar Listenin Başında Yer Aldı"
DNA onarımı hakkındaki bilimsel çalışmasıyla 2015 Nobel Kimya Ödülü'nü alan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar, "Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" arasında ilk sırada yer aldı.
"Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" arasında İstanbul Üniversitesi'nde görev yapan öğretim üyelerinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi'nden mezun birçok bilim insanı da yer aldı. İstanbul Üniversitesi Mezun ve Mensupları nörosistemler, böbrek yetmezliği, androloji ve Behçet hastalığı gibi pek çok alanda listeye girdi.
Listede yer alan İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri:
PROF. DR. AHMET GÜL
PROF. DR. ATEŞ KADIOĞLU
İstanbul Tıp Fakültesi'nde 2011-2014 yılları arasında Dekan Yardımcılığı yaptı. Seksüel tıp, infertilite ve prostat hastalıkları konusunda klinisyen, eğitimci ve araştırmacıdır.
Hakemli uluslararası dergilerde toplam 100'den fazla makalesi yayınlanmıştır.
Seksüel tıp konusunda 1991 yılında San-Francisco Tıp Fakültesi/Kaliforniya'da, erkek kısırlığı konusunda 1994 yılında Baylor Tıp Fakültesi/Houston'da eğitim almıştır. ESSM, EAU, AUA, ISSM, ISWISH ve ASRM üyesidir. "European Urology", "Journal of Sexual Medicine", "Andrology", "Asian Journal of Andrology" ve "World Journal of Clinical Urology" dergilerinde hakem olarak görev yapmaktadır. ESAU (European Section of Andrological Urology) board üyesidir.
PROF. DR. MEHMET ŞÜKRÜ SEVER
PROF. DR. TAMER DEMİRALP