Arama

Listeler

Ahmet Rasim’in kaleminden Eşkal-i Zaman

Ahmet Rasim'in kaleminden "Eşkal-i Zaman"

Ahmet Rasim; gazeteci, şair, yazar, bestekâr ve milletvekili kimliği ile bilinen ülkemizin önemli simalarından biridir. "Şehir Mektupçusu" olarak tanınan yazarın edebiyata olan tutkusu kalemiyle birleşmiş ve ortaya birbirinden güzel eserler çıkmıştır. Rasim, Eşkal-i Zaman adlı kitabında; Tasvir-i Efkâr gazetesinde yayımlanan makalelerden oluşmuş. Bu eserde yazar, İstanbul'un günlük yaşam biçimine ve o zamanların insan tiplerine yer vermiştir. İşte, edebiyatımızın duayeni Ahmet Rasim'in Eşkal-i Zaman kitabından unutulmaz alıntılar...

Farabi’nin İdeal Devlet eserinden alıntılar

Farabi'nin "İdeal Devlet" eserinden alıntılar

Türk-İslam filozofu olan Farabi, "Muallim-i Sina" ve "Hace-i Sina" olarak anılır. Farabi'nin, El-Medinetü'l-Fazıla yani "İdeal Devlet" adlı eserinde, ideal bir devletin nasıl olması gerektiğine dair görüşlerini aktarmış. Bilhassa İslam dünyasına uygun bir devlet modelini tasvir etmiştir. Hace-i Sina; erdem, adalet, yönetici, mutluluk, toplum gibi konuları derinlemesine işlemiş. İşte, bu kitaptan sizler için ders niteliğinde alıntılar derledik.

Bozkırın bilge kaleminden Kırgız romanı

Bozkırın bilge kaleminden Kırgız romanı

Türk diyarı Kırgızistan'ın güzelliklerini bizlere romanları aracılığıyla aktaran bir Türk, Cengiz Aytmatov. Eserleriyle Türkistan coğrafyasında yaşanan gerçeklikleri okuruna sunma gayesinde olmuş daima. O, bozkırın bilge kalemi olarak nam salmış bir isim. O bölgelerdeki yaşamın içine bizleri de dahil edip her şeyi görmemizi istemiş. Yazar, "Deniz Kıyısında Koşan Ala Köpek" adlı kitabında ise metaneti, fedakarlığı oldukça etkili bir şekilde okuruna aktarmış. İşte, bu hikayeden sizler için alıntılar derledik.

Sezai Karakoç’tan İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü

Sezai Karakoç'tan "İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü"

Edebiyatımızın en güçlü kalemlerinden olan ve Yedi Güzel Adam'ın ağabeyi Sezai Karakoç, kaleme aldığı her eserinde düşünce denizimize önemli katkılarda bulundu. Karakoç, İslam "Toplumunun Ekonomik Strüktürü" adlı kitabında, ekonominin karşısında İslam'ın duruşunu bizlere anlatmıştı. Üstad, İslam'ın ekonomiye bakışını kapitalizm ve sosyalizmle kıyaslayıp önemli tavsiyelerde bulunmuştu. İşte, Karakoç'un ders niteliğinde, birbirinden kıymetli sözleri...

Farkında olmadan içinde bulunduğumuz 12 psikolojik eğilim

Farkında olmadan içinde bulunduğumuz 12 psikolojik eğilim

Telefonla birini arayıp ona ulaşamadığınızda yaşadığınız o "Ya bir şey olduysa?" korkusunun hangi zaaftan kaynaklandığını biliyor musunuz? Peki ya evden, iş ortamınızdan ve çevrenizden koşarak uzaklaşmak istediğinizde buna sebep olan psikolojik eğilimi? Ya da çoğu zaman yanlışlıkla otizm teşhisi konan çocuklarda aslında Prosopagnosia denilen bir hastalığın bulunduğunu? Fikriyat olarak, farkında olmadan içinde bulunduğumuz 12 psikolojik eğilimi sizler için derledik.

İmam Gazali’den İlmin Fazileti

İmam Gazali'den İlmin Fazileti

İhya-u Ulum'id-din, Gazali'nin tasavvuf ve ahlak, fıkıh, kelam gibi ilimlere yer verdiği bir eseridir. Bu kitap, ilmin faziletini, ilim öğrenmenin ve öğretmenin önemini, faydalı ve faydasız ilimleri ayetler, hadisler ve İslam büyüklerinin sözleriyle açıklamaktadır. İhya-u Ulum'id-din, "İlmin Fazileti" manasına gelen bu eserden sizler için ders niteliğinde alıntıları bir araya getirdik.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN