Makale nasıl yazılır? Makale nedir? Makale yazım teknikleri nelerdir?
Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara "makale" denir. Makale, serbestliğe dayalı bir yazı türü olmadığı için yazımında belirli kurallara uymak gereklidir. Peki, makale nasıl yazılır? Makale yazarkan nelere dikkat dikkat edilmeli? Makalenin en önemli özelliği nedir? Makalede nelere dikkat dikkat edilmeli? Sizler için makale yazımı hakkında merak edilenleri derledik.
MAKALE NEDİR?
Makale; sanat, bilim, fen, kültür, siyaset, sağlık, çevre, ekonomi, turizm, sosyal ve toplumsal konular gibi çok sayıda konu hakkında bilgi verilen, açıklayıcı yazılardır. Genellikle gazete ve dergi yazıları olarak bilinir.
Makalelerin en önemli özelliği alanında uzman kişilerce yazılmış olmalarıdır. Bu tür metinler nesnel bir anlatım dili ile kaleme alınır. Dolayısıyla yazarın tavrı, kişiliği veya tarafı bu tür metinlerde hissedilmez.
MUHAKKAK LİTERATÜR TARAMASI YAPILMALI?
Çalışmak istediğiniz konuda sizden daha önce yapılmış çalışmaların saptanması oldukça önemlidir.
Benzer çalışmaların varlığı araştırmacının hevesini kırmamalıdır.
Eskiden yapılmış çalışmaların metodolojik hataları ve konunun gündemden düşmüş olması aksine sizi aynı konuda daha iyi bir çalışma yapmaya yöneltmelidir.
Ancak tüm bunların saptanması için geniş bir literatür taraması vazgeçilmez bir unsurdur.
Diğer yandan herhangi bir medline taraması ile elde edilen bilgilerle bir makalenin metodolojik zaaflarının saptanamayacağı unutulmamalı ve makalenin kendisine ulaşmadan sadece medline taraması ile elde edilen özetlerle o makale hakkında herhangi bir yorum yapılamıyacağı unutulmamalıdır.
MAKALE YAZIMINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
-Yazacağınız, savunacağınız, ispatlamaya çalışacağınız konuyu iyice düşünün ve öyle karar verin. Detaylı bir araştırma yapmadan konu seçiminde bulunmayın.
-Makale yazımına geçmeden önce kafanızda taslak bir plan oluşturun. Neyi, ne zaman yazacağınız, hangi okumaları yapacağınız vb. durumları dikkate alın.
- Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve 'ben' dili kesinlikle kullanmayın.
- Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun.
- Çelişkiye yer vermemeye çalışın.
- Kaynak güvenilirliğine dikkat edin, güvenmediğiniz kaynakları kullanmayın.
- Cümle tekrarından kaçının, anlatım bozukluğu yapmayın.
MAKALE NASIL YAZILIR?
Makaleye dair temel özellikleri böyle sıralayabilirken makalenin yazımına da ayrı bir pencereden değinmemiz gereklidir. Öncelikle, makale yazım süreci kısa bir süreç olmayabilir ve günlerinizi alabilir. Bu açıdan sabırlı olmanız son derece önemlidir. Üç bölümde ele alınan makale, giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş bölümü fazla uzun tutulmamalı ve üzerinde duracağınız konuya ilişkin birkaç temel cümleye yer verilmeli. Makalenin hangi konuyu işlediği ve bunun hangi yönde gelişeceğine değinilmelidir. İkinci bölüm olan gelişme bölümü, işlenen konuya ilişkin bilgilerin, kanıtların, görüşlerin ve örneklerin anlatıldığı kısımdır. Sonuç kısmı ise, anlatılan veyahut savunulan tezin bir sonuca bağlandığı kısımdır. Bu kısımda kesin bir hükme varılması gerekmektedir. Aksi taktirde makaleniz geçerli olmayacaktır. Bir hükme varırken, savunduğunuz tezle ters düşmemesine dikkat edin.
GİRİŞ BÖLÜMÜ NASIL OLMALIDIR?
İlk önce sürülecek sav, görüş ya da düşünce yazının girişinde anlatılır. Bu bölüm makalenin en kısa bölümüdür. Makalenin geneline göre bir iki, paragrafı geçmemelidir. İyi bir giriş ile okuyucunun makalenin devamını okumasınu sağlayabilirsiniz. Giriş bölümünde, yazıdaki fikir gelişiminin hangi yönde olacağı okuyucuya sunulur.
Genellikle okuyucu ilk bakışta bu bölümü okur eğer ilgisini çekerse yazıyı sonuna değin okumak ister. Bu yüzden makalenin en önemli bölümü giriş kısmıdır. girişin Bu bölümde konu hiçbir ayrıntıya girmeden ortaya konulur bunun sebebi ise okuyucuyu dolaylı anlatımlara girmeden sıkmamaktır.
Giriş bölümünün özü 3 sorudan ibarettir:
- Daha önce bu konuda yapılmış bir şeyler var mıdır?
- Neden bu araştırmaya gerek duyulmuştur?
- Çalışmamızın amacı nedir?
GELİŞME BÖLÜMÜ NASIL OLMALIDIR?
Gelişme bölümünde, giriş bölümünde bahsedilen konu açıklanır, makalenin yazış amacı ve bu amaca yönelik bilgi, belge ortaya konularak tez savunulur, antitezler çürütülür. Gelişme bölümü, derlenen, ortaya atılan fikirlerin çeşitli yönlerden genişletilmesi, desteklenmesiyle meydana gelir. Bütün fikir yazılarında olduğu gibi makalede de gelişme bölümünde açıklanacak fikirlerin derli toplu olması lazımdır. Dile getirilen fikirlerin inandırıcı, iddiacı kesin bir karaktere sahip olması için onları uygun yollarla açıklamak, desteklemek ve yerine göre de ispatlamak gerekir.
Gelişme bölümü makale yazarının inandırıcı olabilmek için tüm gücünü ortaya koyduğu alandır ve bu bölümde ileri sürülen görüşlerin doğruluğunu ispatlamak için kanıtlar gösterilip,sayılar ve örnekler ile sav desteklenmelidir.
SONUÇ BÖLÜMÜ NASIL OLMALIDIR?
Sonuç bölümü; yazının özetleme bölümü sayılabilir. Başta bahsedilen konuda hükme varıldığı ve o konunun ana fikrini oluşturan kısım sonuç bölümüdür. Bu bölümde yazar söylediklerinin tümünü belli bir sonuca ulaştıracak biçimde bir iki cümle ile sonucu vurgular.
Bu bölümün temel özellikleri şunlardır:
- Makale sorusunun öneminin vurgulanması
- Toparlayıcı olması, bütünlük hissi vermesi
- Okuyucuda son bir intiba oluşturması