Atina'da Müslümanlar bir bayrama daha camisiz girdi
Avrupa'da ibadete açık cami bulunmayan tek başkent Atina'da yaşayan Müslümanlar, bayram namazlarını mescitlerde kıldı.
Yunanistan'ın camisiz başkenti Atina'daki Müslümanlar, bir bayramı daha yeraltı mescitlerinde bir araya gelerek kutladı.
Avrupa'nın ibadete açık camisi bulunmayan tek başkenti Atina'da yaşayan 200 bini aşkın Müslüman, bayram namazlarını kendi imkanlarıyla, genellikle binaların bodrum katlarında kurdukları mescitlerde kıldı.
Farklı ülkelerden yüzlerce Müslüman, namazlarını kılmak için Moshato semtindeki Yunan-Arap Eğitim ve Kültür Merkezi'nin mescidinde bir araya geldi. Cemaat, namazın ardından birbirleriyle bayramlaştı.
Atina'da yaşayan 67 yaşındaki Mısırlı Muhammed Abdullatif, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Müslümanların ibadete açık bir cami olmamasından dolayı kentin çeşitli bölgelerindeki semtlerdeki mescitlerde ibadetlerini yerine getirdiğini anımsattı.
Yaklaşık 40 sene önce Atina'ya göç ettiğini belirten Abdullatif, "Caminin nisanda açılacağını söylemişlerdi ancak halen bir gelişme yok. Caminin açılması için dua ediyorum. Umutla bekliyorum." diye konuştu.
İngiltere, ABD ve Kanada gibi ülkelerde resmi camilerin bulunduğunu hatırlatan Abdullatif, Yunanistan'da bazı aşırı sağ grupların caminin açılmasını istemediğini kaydetti.
Atina'da 22 yıldır ikamet eden Ürdünlü Tarık Nizava da açılması planlanan caminin Müslümanların ibadet edebilecekleri ilk resmi yer olacağına işaret ederek, "Bütün Avrupa başkentlerinde böyle camiler var. Yunanistan'da geç de olsa böyle bir ibadethanenin açılması, Müslümanlar için büyük önem taşıyor." ifadelerini kullandı.
Yunan halkının genel olarak farklılıkları kucakladığını dile getiren Nizava, "Bu cami, inşallah bir kültür merkezi olarak da faaliyet gösterir ve İslam hakkındaki dünyada oluşan ön yargıların yıkılmasını sağlar." şeklinde konuştu.
Cami açılışında gecikme
Yaklaşık 3 milyon nüfusa sahip Atina'da yıllar süren belirsizliğin ardından cami inşaatına Kasım 2016'da başlandı ancak resmi açılış henüz yapılmadı.
AA muhabirinin inşaat firmasından edindiği bilgiye göre, caminin resmi açılışının temmuz ayı sonunda yapılması bekleniyor.
Votanikos semtinde Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait atıl bir yerleşkede devam eden inşaat, Ağustos 2016'da Meclis tarafından alınan kararın ardından dörtlü bir konsorsiyum tarafından üstlenilmişti.
Yaklaşık 850 metrekare büyüklüğünde, 350 kişi kapasiteli caminin minaresi olmayacak. Plana göre camide bir çocuk parkı ve şadırvan da yer alıyor. Cami için ayrılan bütçe ise 887 bin avro.
Caminin yapımına, alınan kararlara rağmen bürokratik süreçlerin uzaması, hukuki engellemeler ve aşırı sağ kesimin tepkileri nedeniyle başlanamamıştı. Mevcut plana göre cami yapımı için karar, ilk olarak 2006'da alınmıştı.
İnşaatın tamamlanmasının ardından caminin yönetimi, eğitim ve maliye bakanlıklarından iki devlet görevlisi, iki belediye çalışanı, bir yüksek mahkeme hakiminin yanı sıra Müslüman cemaatlerden iki temsilcinin bulunduğu 7 üyeli bir kurula devredilecek. Akabinde kentteki 70'e yakın yeraltı mescidinin hizmet vermeye devam edebilmesi için ruhsat alması zorunlu olacak.
Öte yandan, Yunanistan Eğitim ve Din İşler Bakanlığı, SEF ve OAKA statlarını bayram namazları için tahsis ediyor.