İsrail ne zaman yıkılacak?
İsrail’in Mescid-i Aksa’yı yıkma çabasının asıl hedefi, İsrail’i yaşatmak. Yahudilerin muharref kitabı Tevrat’a göre, Arz-ı Mev’ud (İsrailoğullarına vaadedilen topraklar) için yapılması gereken iş, bir an önce Mescid-i Aksa’yı yıkıp Süleyman Mabedi’ni inşa etmek. Eğer bu gerçekleşmezse, İsrail devleti 2022’de son bulacak.
Siyonist hedeflerinden vazgeçmeyen İsrail, Mescid-i Aksa'yı yıkmak için tüm gücüyle saldırıyor. Geçtiğimiz Cuma günü sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'da 3 Filistinli'yi şehit eden İsrail, cuma namazını yasakladı ve kutsal mekânın girişine metal dedektörler yerleştirdi. Peki, Mescid-i Aksa Müslümanlar için neden bu kadar önemli ve İsrail'in gerçek hedefi ne?
FİLİSTİN MESELESİ NASIL DOĞDU?
Avrupa'daki faşizmin şiddetlenmesi ile 1929-39 yılları arasında, Filistin'e yaklaşık 250 bin Yahudi göç etti. 14 Mayıs 1948 tarihinde İsrail bağımsızlığını ilân etti. Filistinliler, nüfuslarının yarısından fazlasının zorla göçe tabi tutuldukları 15 Mayıs 1948 tarihini "Nekbe", yani "Felaket Günü" olarak adlandırıyorlar.
1967 yılında gerçekleşen Altı Gün Savaşı'nı kazanan İsrail, Mısır'dan Sina Yarımadası'nı, Suriye'den Golan Tepeleri'ni, Ürdün'den Doğu Kudüs ve Batı Şeria'yı alarak topraklarını 2,5 kat genişletti.
50 YILDIR SÜREN İŞGAL
1967'den bu yana Kudüs, tam 50 yıldır İsrail tarafından planlı bir şekilde gerçekleştirilen Yahudi yerleşimleri ile işgal edildi. 1980'de İsrail, tek taraflı olarak Kudüs'ü başkent ilân etti, ancak bu karar uluslararası arenada tanınmadı. İsrail Knesset Meclisi'nde geçtiğimiz Şubat ayında yapılan oylamayla, Kudüs'te ezanlar susma noktasına geldi.
İsrail, geçtiğimiz Cuma günü sabah saatlerinde, Mescid-i Aksa'da 3 Filistinli genci şehit etti, olay sonrası Aksa'da cuma namazı yasaklandı. Filistinliler, 50 yıl sonra ilk kez Mescid'i Aksa'da namaz kılamadılar. Olayın ardından ibadete açılan kutsal mekânın girişine metal dedektörler yerleştirildi.
MESCİD-İ AKSA MÜSLÜMANLAR İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Kudüs, tevhit inancının önderi olan peygamberlerin, Allah'ın dinini insanlara tebliğ ettikleri kutsal bir mekân ve tarih boyunca birçok devlet ve milletin ilgi odağı oldu. İslâm'a göre Allah, İsra ve Miraç gecesinde bu mekânı tüm peygamberlerin ruhlarının şahitliğiyle Hz. Muhammed (sav)'a teslim etti ve ümmete bir miras olarak devretti.
Hz. Muhammed (sav), 23 yıllık peygamberliği süresinde 14 yıl boyunca namazlarını Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'ya yönelerek kıldı. "Ziyaretler ancak üç mekâna yapılır. Mekke'deki Mescidu'l Haram'a, Medine'deki benim bu mescidime (Mescid-i Nebevî) ve Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya." hadisi, bu üç beldenin İslâm'daki mukaddesliğini vurguluyor.
İSRAİL'İN GERÇEK AMACI
İsrail, işgal ettiği Filistin topraklarında demografik yapıyı değiştirerek, Müslümanları ve Hristiyanları yerlerinden etti. Filistin nüfusunun büyük çoğunluğu, topraklarından uzak bir yaşam sürmek zorunda bırakıldılar.
2014 yılı istatistiklere göre, tüm dünyada toplamda 12 milyon Filistinli yaşıyor. Ülke sınırları içinde yaşayan Filistinli nüfus ise, yalnızca 4 milyon 600 bin. Birleşmiş Milletler'e kaydedilen Filistinli mülteci sayısı yaklaşık 5 milyon 490 bin ve bu nüfusun yüzde 29'u mülteci kamplarında yaşıyor. İsrail, geçmişten bugüne, Filistin'den boşalttığı bu topraklara Yahudileri yerleştiriyor.
TEVRAT'A GÖRE İSRAİL NE ZAMAN YIKILACAK?
İsrail'in Mescid-i Aksa'yı yıkma çabasının asıl hedefi ise, İsrail'i yaşatmak. Yahudilerin kutsal kitabı Tevrat'a göre, Arz-ı Mev'ud (İsrailoğullarına vaadedilen topraklar) için yapılması gereken, Mescid-i Aksa'yı yıkıp Süleyman Mabedi'ni inşa etmek.
Tevrat'a göre İsrail, kurulduktan 74 yıl sonra eğer Mescid-i Aksa'yı yıkamazsa, yıkılacak. Bu ise, 1948 yılında kurulan İsrail için 2022 yılına tekabül ediyor. Eğer, bu tarihe kadar Süleyman Mabedi'ni inşa edilmezse, İsrail devleti son bulacak.
SÜLEYMAN TAPINAĞI NEDEN ÖNEMLİ?
Yahudi inanışına göre, İsrailoğulları en mutlu günlerini MÖ 10. Yüzyıl'da, Süleyman'ın krallığı döneminde yaşadılar. Süleyman'ın ölümünden sonra, Asurlular ile Mısırlılar arasındaki savaşlardan zarar gördüler. Babil Kralı Nabukadnezar'ın MÖ 586'da Süleyman'ın Tapınağı'nı yıkmasının ardından Babil'e sürüldüler. İranlı Ahimened Kralı II. Kiros tarafından esaretten kurtarıldılar ve Kiros, tapınağı yeniden inşa etmelerine izin verdi. Böylece Kudüs, Yahudi inancı açısından en yüce konuma yükseldi.
Yahudiler Büyük İskender döneminde (MÖ 332'de) Makedonya Krallığı'nın tebaası oldular, İskender'den sonra Mısır ve Helen egemenliği arasında gidip geldiler. Süleyman'ın Tapınağı'nın MS 70 yılında Roma İmparatoru Vespesianus'un oğlu Titus'un askerleri tarafından yerle bir edilmesi, Yahudi tarihinin dönüm noktasını oluşturdu.