ABD, Filistin’in hakkını teslim ettiği için UNESCO’dan çekildi
Filistin'in El-Halil kentindeki Eski Şehir'i "Filistin'e ait tehlike altındaki dünya mirası" olarak tescil edip Dünya Miras Listesi'ne ekleyen UNESCO, ABD ve İsrail'in işine gelmedi
ABD, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünden (UNESCO) çekilme kararı aldığını bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili yazılı açıklama yaparak, ABD'nin UNESCO'dan "İsrail karşıtı tutumu" ve "yapısal reform ihtiyacı" nedeniyle ayrıldığını belirtti.
Bakanlık açıklamasında, "12 Ekim 2017'de Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin UNESCO'dan geri çekilme ve kurumda daimi gözlemci statüsünde olma kararını, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova'ya iletmiştir. Bu, kolaylıkla alınan bir karar değildir; UNESCO'daki İsrail karşıtı tutumun devam etmesi ve kurumdaki yapısal reform ihtiyacı gibi ABD'nin taşıdığı endişelerin bir yansımasıdır." ifadelerine yer verildi.
"ABD ÇEKİLSE DE, UNESCO'NUN GÖREVİ BİTMEDİ"
Öteyandan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, ABD'nin örgütten çekilme kararından "derin üzüntü" duyduğunu bildirdi.
Bokova, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD'nin UNESCO'dan ayrılma kararı dolayısıyla derin üzüntü duydum." ifadesini kullandı.
ABD'nin 2011'de UNESCO'nun fonlarına katkısını durdurmasına rağmen bu ülke ile iş birliğini geliştirdiklerini belirten Bokova, çatışmaların dünya genelinde toplumları bölmeye devam ettiği bir zamanda, barış için eğitimi destekleyen ve saldırı altındaki kültürü koruyan BM örgütünden çekilmenin ABD açısından da üzüntü verici olduğunu savundu.
ABD'nin çekilmesinin UNESCO, BM ailesi ve çoğulculuk için bir kayıp olduğunu vurgulayan Bokova, "UNESCO'nun görevi bitmedi, daha adil, barışçı, eşitlikçi bir 21'inci yüzyıl inşa etmek için onu daha ileriye taşımaya devam edeceğiz, UNESCO bütün ülkelerin liderliğine ihtiyaç duymaktadır." değerlendirmesinde bulundu.