Okusun da büyüsün
“Ben mutluluğu her yerde aradım; fakat elimdeki küçücük bir kitabı okuduğum küçücük bir yer dışında, hiçbir yerde bulamadım.” demiş İngiliz yazar Thomas Kempis… Okumanın kişide yarattığı mutluluk ve ona kazandırdığı zenginlik paha biçilemez. Hepimiz “Kitap en iyi arkadaştır” sözünü duyarak büyüdük. Bugünün çocukları için ise kitaplar, tablet, akıllı telefon ve bilgisayarların gölgesinde çoğu zaman ihmal edilen, uzak birer “arkadaş” olmaya başladı. Oysa çocuğunuza okuma sevgisini aşılayabilirseniz, ona hayat boyu yanında olacak bir dost da kazandırmış olursunuz. 2 Nisan Uluslararası Çocuk Kitapları Günü de tüm dünyada, bu düşünceden hareketle, çocukların ve yetişkinlerin dikkatini kitaplara çekmek ve okumanın önemini vurgulamak üzere kutlanıyor. 1967’den bu yana her yıl, çocuk edebiyatının önemli isimlerinden Danimarkalı yazar Hans Christien Andersen’in doğum günü olan 2 Nisan tarihinde kutlanan bu gün vesilesiyle annebabalara çocuklarına okumayı sevdirirken çocuk odalarınında nasıl düzenlemeler yapılabileceği ile ilgili önerileri bir araya getirdik.
Ufak dokunuşlarla keyifli bir dünya
Çocuğunuza okumayı sevdirmek ve okuma alışkanlığı kazandırmanın yollarından bir tanesi de ona eğlenceli, rahat ve keyifli bir okuma köşesi tasarlamaktan geçiyor. Çocukların kendilerine ait ilk özgürlük alanları olan odalarının eğlenceli vakit geçirebilecekleri bir alan olması önceliğiniz olmalı; okuma için ayrılan bu bölüm ise her şeyden önce rahat, ferah ve aydınlık bir ortam sağlamalı. Yalnızca ona ait olan, kitaplarla baş başa kalacağı bu köşede maceradan maceraya koşabilir. Yeter ki ona tüm bu maceralara atılabilmesi için uygun ortamı sağlayın…
Her şey ulaşılabilir olmalı
Eğer yaşı uygunsa çocuğunuzun fikrini de alabilirsiniz. Onun seveceği renklerde ve seçeceği mobilya ve aksesuarlarla tasarlayacağınız bu köşede; renkli, cıvıl cıvıl ve pozitif enerji veren bir alan yaratmak için işe detaylarla başlayabilirsiniz. Her şeyden önce dikkat etmeniz gereken; tüm kitapların “ulaşılabilir” yükseklikte olması. Çocuğunuz bu alanda tamamen özgür olmalı ve istediği kitabı yardımsız alabilmeli. Bunun için de raf yüksekliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Resimli kitaplara bakabilecekleri bu alana rahat etmesi için yerleştireceğiniz rengarenk yastık veya minderler ise aynı zamanda çocuğun enerjisini atacağı bir oyun alanı işlevi de görecektir.
OKUMA KÖŞESİ TASARLARKEN...
Okuma köşesi her şeyden önce sade olmalı; düzensiz ve karışık görünümden uzak, rahat ve işlevsel bir şekilde tasarlanmalı. Çocuğun oturup kitap okuyacağı koltuk, kanepe veya minderler rahat bir oturum imkanı sunarken, alan gün ışığı alacak şekilde konumlanmalı. Bu bölümde kalabalıktan ve gereksiz eşyadan kaçınmak gerekiyor; ancak en sevdiği peluş oyuncağı okuma arkadaşı olarak ona eşlik edebilir. Odada bu köşe için düşündüğünüz alanın büyüklüğüne bağlı olarak kanepe, koltuk veya minderler kullanabilirsiniz. Kitapları yerleştireceğiniz alan için ise uygun ölçülerde bir kitaplık veya raflar seçebilirsiniz. Okuma lambası da bu köşede olması gerekenler arasında yer alıyor.